Kozma Imre atya: Ha jót teszünk, nem marad idő a rosszra





Ma van advent második vasárnapja. Ebből az alkalomból kérdeztük Kozma Imre atyát, irgalmasrendi szerzetest, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökét, hogyan érdemes készülni a karácsonyra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.10.
Módosítva: 2023.12.10.
szeretet kozma atya irgalmasság biztonság Kozma Imre

Az, hogy manapság ennyi önmagának élő ember van, a hitetlenség, az istentelenség következménye – vélekedik Kozma Imre atya. Éppen ezért olyan nagyon fontos ünnep a karácsony, ami arra emlékeztet bennünket, hogy Isten olyan önzetlenül szeret bennünket, hogy értünk emberré született. 

Kozma Imre atya: az irgalom biztonságot és védelmet jelent – Fotó: Metropol

Isten önmagának tartozik azzal, hogy bennünket szeret. Nem azért szeret minket, mert mi olyan nagyszerűek vagyunk, sőt. Istentől tanulja az ember a szeretetet, nem a másik embertől, és ha a feltétel nélküli, isteni szeretet vezérelne, nem pedig az önzés, sokkal jobb lenne a világ

– mondta Kozma atya. – Jobban figyeljünk arra, hogy mit tanít nekünk Isten. Mit mond Mózesnek, amikor megkérdi, hogy ki ő? Az, aki van értetek. Ez a neve. Talán az édesanyákban munkál leginkább ösztönösen ez a fajta szeretet a gyermekük iránt. 

Vörsi betlehem – Fotó: Mihály Szilvia

Arra a kérdésre, mi az irgalmasság, ami ilyenkor, az adventi időszakban olyan gyakran elhangzó szó, Kozma atya úgy válaszolt: az irgalom biztonságot és védelmet jelent. 

A héber nyelvben az anyaméh és az irgalmasság szó nagyon hasonló, utóbbi az előbbiből származik. Az anyaméhnek a biztonsága és a védelme, ez az irgalom. Akihez irgalmas vagyok, annak ezt a védelmet és biztonságot akarom adni

– magyarázta az irgalmasrendi szerzetes. – Isten az irgalom istene. Azt kell megtanulnunk, hogy ezt a biztonságot, védelmet adjuk egymásnak, mert ha a másik ember azt tapasztalja, hogy „nem hiába vagyok, valakinek fontos, hogy én biztonságban legyek”, akkor lényegében mindene megvan.

A karácsony Kozma atya szerint éppen erről szól: Isten irgalomból váltotta meg az embert, és ezáltal az embernek biztonságot és védelmet adott. Ezt kell adnunk egymásnak is, de erre csak az képes, akinek nem saját maga a legfontosabb. Kedveskedünk egymásnak ajándékokkal is, persze, de ami számít, az az, hogy önmagunkat, az időnket, a szeretetünket, az odafigyelésünket adjuk oda másoknak és legyünk irgalmasak azokhoz, akik erre rászorulnak.

A jót nem elég tudni, azt cselekedni kell. Csak a jóval győzhető le a rossz, aki jót tesz, annak a rosszra nem jut ideje

– fejezte be adventi gondolatait Kozma atya.  





 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás