Ilyen a Megyeri híd két karácsonyfája közelről - megmásztuk!





A Megyeri hídhoz közeledve két hatalmas karácsonyfa tör elő az éjszakai égbolt sötétjéből. A híd két pilonja ünnepi díszbe öltözött, ezzel kiérdemelve az ország legmagasabb karácsonyfája címet.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2023.12.09.
Módosítva: 2023.12.11.
karácsony díszkivilágítás fények Megyeri híd magasság

A Megyeri híd két pilonja harmadjára is karácsonyi ruhába öltözött, ennek köszönhetően két grandiózus karácsonyfával gazdagodott Budapest látképe. A két 100 méter magas karácsonyfa december 3-tól egészen december 31-ig megcsodálható, ráadásul idén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyedülálló látványossággal emeli az ünnep fényét. December 17–27. között a híd két pilonja közötti üveg részre speciális díszfényeket helyeznek el, mellyel szó szerint feldíszítik a Megyeri híd két hatalmas fenyőfáját. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jóvoltából riportereink bejuthattak a Megyeri híd belsejébe, ahonnan liftek és létrák segítségével csúcstámadást hajtottak végre. Íme a beszámolójuk!

Riportereink a két jelölt pontig jutottak fel. Fotó: MG

A hídra lépcsőn jutottunk fel, majd néhány méter séta után kísérőnk, Pécsi Norbert egy lakattal lezárt ajtóhoz terelt minket. A híd egyik tartóoszlopába érve szűk helyen találtuk magunkat, ahonnan egy még szűkebb lift vitt fel minket a híd első tágasabb terébe, ami nagyjából a karácsonyfa közepe.

Itt állunk az A betű két szárát átkötő egyenesen, ahol már lehet érezni a híd kilengését

 — magyarázta Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, majd ijedt tekintetünket látva megnyugtatott: nincs okunk az aggodalomra, ugyanis nincs még egy olyan híd, amit ilyen gyakran - havonta - ellenőriznének. Innen egy másik lift egészen a 35. emeletig vitt fel minket, ahonnan már létrákon kellett haladnunk a csúcsig. A szűk feljárók cseppet sem bizalomgerjesztőek, különösen, amikor a híd épp egy hatalmas kilengést produkál alattunk.

Csodálatos látvány fogadott bennünket odafent. Fotó: Markovics Gábor

Felérve a látvány azonnal kárpótolt bennünket, bár hamar az arcunkra fagyott a mosoly a fagyos időtől és a csúszós talajtól. Szerencsére az ide kiérkezők teljes biztonságban vannak, hiszen hatalmas betonfalak veszik körül a kilátót, ami igazából a villámhárítóhoz vezet. Különös nyugalom lett úrrá rajtunk, hiszen a betonfalak nemcsak a széltől óvtak, hanem szinte tökéletesen kizárják a zajt, amit az alattunk 100 méterrel közlekedő autók keltenek, így a mászás fáradalmait kipihenve beszélgetésre is lehetőségünk nyílt.

Ilyen szűk helyeken ügyeskedtük fel magunkat 35 emelet magasságba. Fotó: Markovics Gábor

Idén 15 éves a közel 1.9 kilométer hosszú Megyeri híd, amelyet 45 ezer tonna acél és 120 ezer tonna beton tart össze

 — magyarázta Pécsi Norbert, aki azt is elárulta: az ötlet, hogy két fenyőfát csináljanak a hídpillérekből, a párja fejéből pattant ki. Mivel a környéken laknak, nap-mint nap megcsodálják a hidat.

A párom vetette fel, hogy a híd pilonjai úgy néznek ki, mint a fenyők, ezért jól mutatnának zöldben

 — emlékezett vissza a kommunikációs osztályvezető, aki elárulta azt is, hogy három éve még csak az egyik pilon lett zöldre festve, ám a sikerre való tekintettel tavaly óta mindkettő karácsonyi fényárban úszik.

Idén még ezt a látványt is megfejeli a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fotó: Szászi Dániel

Idén december végéig minden nap megcsodálható a látványosság, ráadásul december 17-től 27-ig újabb attrakcióval készülünk, ugyanis plusz fényeket fogunk kihelyezni a hídra. A csúcsdíszt ki fogjuk világítani mindkét pilonra, sőt az üveg részre kihelyezett fényekkel gyakorlatilag feldíszítjük a fenyőfákat

 — magyarázta Pécsi Norbert, aki azt is elárulta, hogyan oldották meg, hogy zöld fénye legyen a hídnak.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Egy speciális zöld fóliával van átszínezve a híd összes fényforrása, ez adja az alapvilágítást. A díszek fényét speciális robotlámpák és nagy teljesítményű ledes fényforrások adják majd

 — tette hozzá Norbert, aki mindenkit arra biztat, hogy látogassa meg a főváros látványosságát, ám a biztonsági előírásokat az ünnepek idején is be kell tartani. Az autósokat arra kéri, a vezetésre koncentráljanak és ne fotózzanak vezetés közben.

Még a lámpák árnyéka is karácsonyfa alakú. Fotó: Markovics Gábor

Ne álljanak meg a leállósávban, hiszen a 2-es főút felől le lehet parkolni a híd lábánál, ráadásul a híd gyalog és biciklivel is megközelíthető

 — zárta szavait Norbert, majd a szusszanásnyi szünetet kihasználva még egy kis ideig gyönyörködtünk a kilátásban, aztán a lépcsők és a liftek segítségével rövidesen földet értünk.

Nézd meg a kalandról készült videónkat!

​ Molnár Gitta; ​ MGR_Videovagas; ​ Sörös Zoltán; ​ ​

 





 





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás