„Hetekig az egész család együtt sírt” – gyógyíthatatlan idegsorvadással küzd a háromgyermekes Ferenc





Révész Ferenc Zsoltnál egy éve jelentkezett a bal kéz gyengesége, majd rá kis idővel beszédzavara lett. A MÁV alkalmazottjaként dolgozó édesapa akkor még nem tudta, hogy mindez egy szörnyű, alattomos, idegsorvadásos betegség, az ALS tünete. Az apuka állapota augusztus óta folyamatosan romlik, már a mikró elindítása vagy egy csésze kávé kitöltése is nehezen megy neki.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.09.
ALS betegség segítség család édesapa

Borzasztó kihívás és hatalmas küzdelem elé állította a sors a szabolcsi Révész családot. Tavaly augusztusban kiderült, hogy a 46 éves édesapa, Ferenc egy súlyos, végzetes betegségben, ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenved. Az ALS az agy és a gerincvelő motoros idegsejtjeit pusztítja, és végül a beteg mozgásképességét is elveszti és és lélegeztetőgépre szorul.

Ferenc szenvedélye volt a horgászat, nagyon aktív életet élt betegsége előtt, épp ezért szörnyen megviseli jelenlegi állapota  Fotó: Olvasói fotó

„Egy világ dőlt össze bennünk”

Ferencnél egy éve jelentkezett a bal kéz gyengesége, majd kis időre rá beszédzavar lépett fel. Ekkor a családapát sztók gyanújával kezdték el kezelni, de érdemi változás nem történt. Amikor az orvosok már minden más betegséget kizártak, egy utolsó vizsgálat mondta ki a szörnyű diagnózist: Ferencnek ALS-e van.

Még mindig nem tudtuk feldolgozni. Miután augusztus 16-án megkaptuk a diagnózist, egy világ dőlt össze bennünk, nem láttuk a kiutat, és azóta sem látjuk. Hetekig az egész család együtt sírt. Folyamatosan kerestük az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak

– mesélt a napról, ami felforgatta az életüket Ferenc felesége, Anikó. A házaspár 3 fiúgyermeket nevel, a 22 éves Gergőt, a 15 éves Ádámot és a 10 éves Kristófot. A diagnózist a gyermekek is nehezen élték meg, majd jött a következő kihívás: Ferenc állapota rohamléptekben kezdett romlani.

„A férjem a betegség előtt nagyon aktív ember volt. A MÁV-nál dolgozott, mellette folyamatosan újította, szépítette a házunkat. A kertet, és az udvart művelte. Hobbija volt a horgászat, amit már a betegség miatt nem tud élvezni. Jelenleg már szinte semmit nem tud csinálni, sem a házban, sem a kertben, a gyerekek körül sem tud segíteni, ez a magatehetetlenség nagyon megviseli. Nehéz neki elindítani a mikrót, megnyitni a csapot, vagy akár kitölteni egy csésze kávét – részletezte Anikó a Metropolnak.

Az édesapa állapota folyamatosan romlik, már sok hétköznapi dologra sem képes  Fotó: Olvasói fotó

A test fogságában

A férjem nem tudja feldolgozni az állapotában bekövetkező gyors leépülést. A gyerekeket is megviseli édesapjuk betegsége, hiszen folyamatosan segítségre szorul. Elmarad a foci, a játék, a horgászat apával, és a családi kirándulások, nyaralások. A kicsinek nagy kérdés kivel fog strandra menni. A két nagyfiú sem tudja, ki fogja segíteni őket az önálló életbe való elindulásra

– mesélte az édesanya, aki jelenleg egyedüli kenyérkeresőként áll helyt a családban, mivel férje táppénzen van, hamarosan leszázalékolják. Anikó mindent megtesz, hogy férje állapotának romlását lassíthassák. Gyógyítani azonban nem lehet, az orvosok szerint Ferenc állapotában nem várható javulás. Ferenc folyamatosan jár gyógytornára, amiért a család nagyon hálás a kisvárdai kórháznak és gyógyszert, vitaminokat és táplálékkiegészítőket is szed. A leépülés azonban nem áll meg.

„Sokáig az is kérdéses volt, hogy örökletes-e a betegség, vagy szerzett. Aggódtunk a három fiunkért, hogy velük mi lesz, ha örökletes a kór – mesélte Anikó, az eredmény azonban negatív lett. Ferenc betegsége szerzett, a fiúknál nagyon kicsi az esélye, hogy érintettek lehetnek. Azt viszont nem tudják, hogy a következő generáció érintve lesz-e az alattomos betegségben.

A család minden követ megmozgat, hogy élhetőbbé tegye az édesapa mindennapjait Fotó: Olvasói fotó

Segítséget kér a Révész család

A család elsősorban üzemanyagköltség és vitaminok vásárlására kezdett el gyűjteni, miután felélték a tartalékjaikat. Az édesapa állapota miatt azonban el kell kezdeniük otthonuk akadálymentesítését is, illetve minden segédeszköz, vitamin, masszázs és szakember a család saját költsége.

A házunkban a hálószobák az emeleten vannak és nehézséget okoz az ide való feljutás, a lépcsőzés miatt. Így merült fel a nappali szobává alakítása, amihez ajtót kell beépíteni, illetve a földszintet teljesen akadálymentessé kell tenni és a bejáratot is

 – részletezte az édesanya. A család célja, hogy minél több emberrel megismertessék ezt az alattomos betegséget és, hogy férje napjait minél komfortosabbá tegyék. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezzel az elképesztő trükkel csalnak: gyorsak, erőszakosak és kíméletlenek

Ezzel az elképesztő trükkel csalnak: gyorsak, erőszakosak és kíméletlenek

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás