Te tudtad, hogy máshogyan kell mosatni az elektromos kocsit? Ezekre mindig figyelj!





Azok közül, akik elektromos autót vásárolnak, sokan kedvelik a környezettudatos és innovatív megoldásokat a tisztítás során is. Maróti Árpád, a GreenLine Clean alapító tulajdonosa elárulja, hogyan érdemes lemosni az elektromos járműveket és mi a nanotechnológiás takarítás előnye.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.03.24.
Módosítva: 2024.03.24.
elektromos autó mosás tipp szakértő

1. A technológia lényege

Amennyiben az innovatív módszer mellett döntünk, a nanotechnológián alapuló tisztítószerek segítségével hatékonyan letakaríthatjuk az elektromos autót. Az anyagot a felületre permetezve védőréteg keletkezik, ami ellenállóvá teszi a járművet a szennyeződésekkel szemben.

Tesla, elektromos autó, AFP
Fotó: AFP

2. Mit kell beszereznünk? 

A nanotechnológiás mosás előtt szerezzük be az ehhez szükséges eszközöket! A tisztítószerek között találhatunk kifejezetten makacs szennyeződések eltávolításához vagy gumiápoláshoz kifejlesztett változatokat is. Emellett szükségünk lesz egy permetező flakonra és néhány darab mikroszálas törlőkendőre. A legjobb, ha olyan eszközöket választunk, amit a gyártó kifejezetten erre a célra ajánl. Mielőtt hozzálátunk a tisztításhoz, érdemes áttanulmányozni a termék leírását.

3. Hogyan kell nekiállni?

Fújjunk egy kis mennyiséget a szerből a járműre, majd egy mikroszálas törlőkendővel finom mozdulatokkal törölgessük át a felületet! Érdemes a kendőt úgy behajtani, hogy amikor az egyik része már bekoszolódott, a tiszta felével folytathassuk a munkát. Ne nyomjuk túlzottan, ugyanis nincs szükség erős dörzsölésre a kosz eltávolításához! Hagyjuk, hogy a nanotechnológiás anyagok elvégezzék a munkát!

4. Fényesebb a felületet 

Érdemes több mikroszálas törlőkendővel takarítani. Miután az egyikkel áttörölgettük a befújt felületet, a másikkal körkörös, fényesítő mozdulatokkal töröljük vissza és dolgozzuk el az anyagot! Egy autómosás jellemzően 3-6 kendőt igényel. Ezeket a tisztítás után tegyük a mosógépbe és legközelebb is használhatjuk őket!

5. Óvjuk a kendőket 

A mikroszálas törlőkendők kialakításának köszönhetően a szennyeződés a mikroszálak közé kerülve nem karcolja meg az autó felületét. Ezért érdemes odafigyelni, hogy a tisztításuk során ne tegyünk kárt bennük! A legtöbb mikroszálas kendőt magas hőfokon is moshatjuk, de arra ügyeljünk, hogy ne használjunk öblítőszert, mert az tönkreteheti a mikroszálakat.

6. Környezetkímélő megoldás

A nanotechnológiás mosás során használt anyagok 99,9 százalékban biológiailag lebomlanak, ezért nem kell attól tartanunk, hogy ezt használva kárt teszünk a környezetben. Ráadásul járművenként elegendő 1 liter vizet felhasználnunk, ami a hagyományos autómosáshoz szükséges mennyiség töredéke.

7. Még ezen is spórolhatunk

Mivel a nanotechnológiás tisztítás során védőréteg jön létre az autó felületén, tovább tiszta marad. Így, ha ezt a megoldást választjuk, kevesebbszer kell letakarítanunk az autót, ezáltal pénzt és időt spórolhatunk meg.

8. Kézenfekvő megoldás 

A nanotechnológiás tisztításhoz szükséges eszközök kis helyet foglalnak, így bármikor magunkkal vihetjük őket. Akár a töltés idejét is kihasználhatjuk arra, hogy megtakarítsuk az autónkat, ugyanis ezt a módszert ilyenkor is biztonságosan alkalmazhatjuk. Azonban, ha nem szeretnénk magunk takarítani, hívhatunk szakembert, aki elvégzi helyettünk a mosást – írja a Fanny magazin

1. Nem kell aggódni 

Az elektromos járművek esetében általában véve elmondható, hogy a tisztítási módszerek nem különböznek az egyéb típusú autóknál használtaktól. Így a takarításukat illetően – épp úgy, ahogyan a többi járműnél – különféle megoldások közül választhatunk. Kipróbálhatjuk a klasszikus automatizált kefével működő, vagy a magasnyomású vizet használó mosást, de a gőzös, illetve a nanotechnológiás tisztítás is jó megoldás lehet. Nem kell attól tartanunk, hogy közben beázik az autó, és tönkremennek az elektromos rendszerek, hiszen a járművek úgy vannak kialakítva, hogy a mosás ne jelentsen kockázatot.

2. Ezekre kell odafigyelni!

Annak ellenére, hogy az elektromos járművek biztonságosan vannak kialakítva, van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Ügyeljünk rá, hogy soha ne mossuk töltés közben az autót! Mielőtt nekiállunk a takarításnak, csukjuk be a töltőnyílást! Figyeljünk arra, hogy ne kerüljön nagyobb mennyiségű víz a töltőcsatlakozó környékére!

3. Illesszük a rutinba!

A legtöbb elektromos autó tulajdonosának más a rutinja, mint a dízel, illetve benzines járművek vezetőinek, hiszen ők nem állnak meg a benzinkúton tölteni. Ezért általában kimaradnak az ott kínált megoldások. Amennyiben nem indulnak hosszabb útra, a járművet valószínűleg otthon vagy a munkahelyen töltik fel. Az elektromos autózásnál így más szempontok alapján tudunk praktikus megoldásokat választani. Olyan helyszíneken érdemes takarítanunk, ami közel van a munkahelyünkhöz, de az otthoni autómosást is előnyben részesíthetjük.

4. Járjunk utána! 

Ha otthon szeretnénk lemosni az autót, érdemes utánanézni a helyi jogszabályoknak, ugyanis bizonyos területeken tilos a járműveket az utcán mosni. Azonban van, ahol a tiltás kifejezetten a mosószeres mosásra vonatkozik.

5. Óvjuk a természetet! 

Ne csak az autónk legyen környezetbarát! A tisztítása közben is igyekezzünk odafigyelni arra, hogy ne tegyünk kárt a természetben! Ha a kézi mosás mellett döntünk, válasszunk olyan tisztítószereket, amelyek nem tartalmaznak környezetszennyező anyagokat!

6. Bízzuk a profikra!

Amennyiben nincs időnk lemosni az autót, szakértőkre is bízhatjuk a tisztítást. Bizonyos szolgáltató cégek házhoz jönnek, így akár a munkahelyünkhöz is hívhatjuk őket, hogy letakarítsák a járművet, amíg dolgozunk. De mindezt az otthonunk kényelméből is megtehetjük.

 





 





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás