Újabb hatalmas ostobaság terjed a neten: férgek a maszkokban?





Ellepték az internetet azok a házi videók, melyeken az emberek fura, mozgó „lényeket” vélnek felfedezni egy „kísérlet” során az egyszer használatos sebészi maszkjaikban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.31.
koronavírus

Ez a Magyarországon csak a napokban felbukkanó konteó szerencsére nem helyi agyszülemény, így már korábban reagáltak rá külföldi szakemberek, és bebizonyították, mekkora badarság is mindez. Ennek ellenére a hülyeség sajnos jelenleg is terjed a neten - szúrta ki a Ripost.

A szakemberek elmagyarázták: a meleg víz hatására előbukkanó, izgő-mozgó férgeknek vagy mérgező anyagnak beállított valamik egyszerű szövetszálak.

Ártalmatlan szövetdarabok

A dpa hírügynökség tényellenőrzői megvizsgálták a jelenséget: a videókban látható sötét szálak nagy valószínűséggel a gyárban dolgozók munkaruhájáról, vagy a kicsomagolást követően kerülhettek a maszkokra. A szakértők szerint ezek se nem férgek, se nem mérgező nanotechnológiai rostok, csupán ártalmatlan szövetszálak, melyek a nedvesség, a hőváltozás vagy a statikus elektromosság hatására kezdenek el mozogni. A dpa-nak nyilatkozó biológus egy hosszabb, német nyelvű videóban is beszámol a jelenségről. A videó a 45. perchez pörgetve komoly nagyítású, mikroszkópos képeken mutatja a jelenséget, ami így már nem is ijesztő – írta meg az urbanlegends.

A videó egyébként nem csak maszkot, hanem hasonló vádakkal illetett PCR-tesztpálcát is vizsgál.

Csak a sötét szálak mozognak

A Correctiv tényellenőrző anyaga szerint azért csak a sötét szál mozog, mert az nem a termék rögzített része, ám a szakértő szerint az egészségre ezek a szálak is ártalmatlanok. A test védekező rendszere a nap 24 órájában szűri az ehhez hasonló apró részecskéket

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás