Szomorú látvány a pesti alsó rakparton: pusztulnak a tölgyek





A Facebook-huszárkodás most sem helyettesíti a szakértelmet: Karácsony Gergelyék látványprojekte csődöt mondott, a pesti alsó rakparti fák többsége rossz állapotban van.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.23.
rakpart tölgy Karácsony Gergely faültetés

Három éve, 2021 novemberében megkezdődött a pesti alsó rakpart átalakítása. A Parlament és a Margit híd közötti szakaszon 34 darab három méter törzsmagasságú kocsányos tölgyet ültettek, ami a belvárosi Duna-part zöldítésének részeként valósult meg. A cél az volt, hogy egy sétányt és fasort hozzanak létre az útpálya és a Duna között, így hozva létre egy zöldövezetet a városban. A főváros propagandagépezete szerint a fák ültetése során speciális technológiát alkalmaztak, amelyekkel a fák hosszú távú, egészséges fejlődését biztosították. Azonban most, három évvel később azt tapasztaljuk, hogy számos fa rossz állapotban van vagy elszáradt. 

Eltűnt a sor első fája, íme a helye... Fotó: Fügedi Richárd

A kormány fizette a nagy részét

A pesti alsó rakpart felújításának finanszírozásában a kormány is részt vett: a projekt költségvetése 1,4 milliárd forint volt, amelyből közel egymilliárd forintot a kormány folyósított a fővárosi önkormányzatnak. Az átalakítás részeként a járdát szélesítették, és a forgalom csillapított szakasz hosszát növelték. A projekt keretében 34 fát ültettek a sétány mentén, amelynek a kialakítása a Parlament előtti rakpart szakaszához illeszkedett. 

Rossz állapotban van a fasor. Fotó: Fügedi Richárd

Az új sétány gránitkockakő-burkolatot kapott. A projekt célja az volt, hogy a Duna partja sétálhatóvá váljon, ezáltal a partszakasz zöldebb legyen és a kihasználatlan burkolt felületek megszűnjenek. A főpolgármester végigkövette a projektet, ami 2021 júniusában kezdődött és 2021. decemberben ért véget.

Karácsony a decemberi átadón.

Karácsony saját projektjeként kezelte

Karácsony Gergely részt vett az ültetésen, még földet is hányt egy fénykép erejéig, és bölcsen figyelte az eseményeket. Ez után a főpolgármester egy ünnepélyes sajtóesemény keretében adta át a fasort.

Karácsony "maga ültette" a fákat...

Sínylődnek a fák

Bár a legtöbb fa már rügyezik, a rakparti fák rossz képet festenek. Tele vannak tavalyi levelekkel, a rügyek nem duzzadnak, szárza ágak is jócskán vannak rajtuk. Egy fa már teljesen elpusztult, de a közvetlenül mellette levő is nagyon rossz állapotban van. A megújult szakaszon elültetett 34 kocsányos tölgyfának jelentős része láthatólag beteg, számos fán sérülések látható. 

Sérülések és elszáradó ágak. Fotó: Fügedi Richárd
Elpusztult fa. Fotó: Fügedi Richárd

Mi lehet az ok?

Az árvízhelyzetre mindenki emlékszik. A fákon is látható még a víz szintje, ami jócskán ellepte a növényeket. Talán emlékszünk, hogy az ár elvonultával a főváros komoly fertőtlenítésbe kezdett a rakparton. Lehet, hogy a fák ezt nem bírták? 

Mindenesetre reménykedjünk benne, hogy még sikerül megmenteni a rakparti fákat - ha már gondozni nem sikerült...

Baj van a fákkal. Fotó: Fügedi Richárd


 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás