Vigyázz! – Könnyen bukhatod az autód, ha így vezetsz





Márciustól Ausztriában akár az autóját is elkobozhatják annak, akit extrém gyorshajtáson kapnak. Mindez már több európai országban bevett gyakorlat.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.02.20.
Módosítva: 2024.02.20.
száguld európai ország sofőr

Magyarországon még mindig sok a gyorshajtás, ám a kocsik tulajdonosai legfeljebb pénzbírságot kockáztatnak. 2023 szeptemberétől a legmagasabb bírság már 390 ezer forint, ám ez még mindig nem jelent mindenkinél kellő visszatartó erőt. Mit lehet még csinálni? Emelni a bírságot? Nos, több európai országban nem ebben látják az üdvözítő megoldást.

Vienna,,Austria,-,May,29,,2016:,Traffic,And,Direction,Signs
Fotó: TasfotoNL / Shutterstock

Svájcban, Olaszországban és Dániában már korábban hoztak egy olyan jogszabályt, hogy az extrém gyorshajtáson kapott sofőrök kocsiját el is kobozhatják. Ez pedig már kellő visszatartó erőt jelent, hiszen itt már forintra átszámítva 5-10 millió forintról, sőt jobb kocsik esetén akár 50-60 millió forintról is beszélhetünk.

2024 márciusától további két európai ország is hasonló rendelkezést léptet életbe. Lengyelország mellett nyugati szomszédunk, Ausztria. Így a száguldást kedvelő magyarok, akik a közeljövőben ausztriai kiruccanást terveznek, jó, ha óvatosan bánnak majd a gázpedállal, különben könnyen bukhatják kocsijukat. Ráadásul már börtönbe is kerülhetünk, ha Európa útjain száguldozáson kapnak bennünket.

Az osztrák szabályozásról a Der Standard írt. Ha valaki városban 50 helyett 110-el megy, vagy autópályán 130 helyett 200-al, annak 2 hétre lefoglalják a kocsiját. Ezalatt ellenőrzik, hogy történt-e már hasonló eset. Ha igen, a tulaj búcsúzhat a kocsijától. Azonban már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtás városban nyolcvannal, vagy a sztrádán kilencvennel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

Ma már az sem ritka, hogy valakit börtönbe küldenek. Egy német állampolgárságú elkövetőt 1 év szabadságvesztésre ítéltek, miután Svájcban 200 km/h-val száguldott, ráadásul megpróbált elmenekülni a rendőrök elől. 2023 júliusában Dániában egy 19 éves sofőr 80 helyett 182-vel hasított, büntetésül lefoglalták a kocsiját. Az északi országban az elmúlt 2 évben közel 1900 járművet koboztak el. Minderről az alapjarat.hu számolt be.

Egyébként Szlovéniában is lefoglalhatják az autónkat, ha ittasan vezetünk. Erre márciustól a lengyel hatóságoknak is lehetőségük lesz. Arról persze lehet vitatkozni, hogy mindez mennyire jogszerű megoldás, ám azt nem lehet vitatni, hogy minden bizonnyal nagyobb elrettentő hatása van, mint a pénzbírságnak.





 





Ezeket olvastad már?
Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

A férfiak csak ne gyászoljanak hetekig – eltemette újszülött babáját, kirúgták az édesapát

A férfiak csak ne gyászoljanak hetekig – eltemette újszülött babáját, kirúgták az édesapát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás