Macron után Von der Leyen is a háború mellett foglalt állást

A háborút erőltetik Brüsszelben, a Fidesz a béke hangján beszél.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.28.
Módosítva: 2024.02.28.
Ursula von der Leyen eu gál kinga háború

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sürgette az uniós szintű közös hadi beszerzéseket Ukrajna számára. Egyúttal üdvözölte, hogy a nemzeti védelmi költségvetések máris húsz százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest. A NATO pedig nemrég jelentette be, hogy várakozásai szerint idén 18 tagja fogja túllépni a kétszázalékos védelmi célt, szemben az egy évtizeddel ezelőtti mindössze három taggal.

Ursula von der Leyen kiáll a háború mellett (Fotó: FREDERICK FLORIN)

Magyarország tíz éve, 2014-ben mindössze a GDP 0,9 százalékát fordította a védelmi kiadásokra, mára ez a szám 2,4 százalékra nőtt (meghaladva a NATO által elvárt két százalékot). Ezzel Magyarországon a legmagasabbak között van a honvédelmi kiadások aránya a nemzeti össztermékhez képest.

Az Európai Bizottság elnöke több bejelentést, előrejelzést is tett a jövőre nézve:

  • További európai védelmi együttműködések, ismét megerősítve, hogy újrázása esetén egy védelmi biztosi tisztséget is létrehozna.
  • Kijevben védelmi innovációs irodát fog létrehozni az EU. Ezáltal Ukrajna így még közelebb kerül Európához, és minden tagállamnak lehetővé teszi, hogy Ukrajna harctéri tapasztalataiból és az ipari védelmi innováció terén szerzett tapasztalataiból merítsen – vélekedett.
  • A befagyasztott orosz eszközök felhasználása katonai eszközök közös EU-s szintű beszerzésére Ukrajnának. „Nem is lehetne nagyobb hasznát venni ennek a pénznek, minthogy Ukrajna és egész Európa biztonságosabbá váljon” – fogalmazott.

Ursula von der Leyen felszólalása a konzervatív képviselők tetszését nem kifejezetten nyerte el. 

Nicola Procaccini, az Európai Konzervatívok és Reformerek társelnöke arra próbálta felhívni az elnök figyelmét, hogy az EU érdekei nem mindig egyenlők a tengerentúli hatalom érdekeivel, ennek ellenére az olasz jobboldal nevében megerősítette, hogy régóta támogatják az európai hadsereg ötletét.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a béke hangját vitte a terembe. 

Európának stabilitásra, békére és prosperitásra van szüksége. Ezért támogatjuk a közös védelem politikát, valamint az európai védelmi ipar megerősítését elősegítő kezdeményezéseket, és az uniós elnökségünk alatt, a magyar elnökség alatt is ez prioritásunk lesz

– tájékoztatta a plénumot a képviselő.

Gál Kinga sajnálatosnak nevezte, hogy a vitatott kétéves jelentés ideológiai alapokon készült, ahelyett, hogy az unió versenyképességének romlását próbálná visszafordítani. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte a jelentésbe becsempészett, Magyarországot elítélő gondolatokat, mivel Magyarország elítéli az orosz agressziót, erején felül segíti az ukrajnai menekülteket és a béke pártján áll.

A vitán ugyanis nemcsak egy témát beszéltek meg, hanem a 2023-ra vonatkozó közös kül-, biztonság- és védelempolitikáról szóló kétéves jelentést is áttekintették. A jelentés olyan kifejezéseket is tartalmaz, amelyek szerint a tagállamok aggodalmukat fejezik ki vagy erősen elítélik Magyarország álláspontját bizonyos kérdésekben – olasható a Riposton.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás