Tarlós István nevetségesnek tartja a Budapest-bérlet körüli cirkuszt





A paródia határát súrolja a főváros kommunikációja. A rendszer fenntartásához a 2016 óta hatályos szerződést kellett volna megújítani.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.10.
Módosítva: 2024.01.10.
Tarlós István Karácsony Gergely Budapest-bérlet Lázár János

„Ahogyan a főváros utólag kommunikálja az ügyet, az a paródia határait súrolja” – kommentálta a fejleményeket a hirado.hu-nak nyilatkozó Tarlós István, aki kiemelte, hogy amennyiben Karácsonyék elfogadják Lázár János ajánlatát, Budapest és az agglomeráció lakossága kétségtelenül jól fog járni a kormány jóvoltából.

Hetek óta bizonytalanság övezi a fővárosban és az agglomerációban élőknek immár nyolc éve kedvező utazási feltételeket biztosító Budapest-bérlet további sorsát. Karácsony Gergely egymásnak ellentmondó nyilatkozatok sorát tette a témában, többek között azt állította, hogy a kormány el akarja venni a népszerű bérletet az utazóközönségtől, majd az államot okolva járatritkítással is riogatott.

A hirado.hu beszámolt róla, hogy a rendszer fenntartásához a 2016 óta hatályos szerződést kellett volna megújítani, ám erre nem került sor. A főpolgármester szerint azért, mert senkit nem érdekelt, hogy életben tartsák a Budapest-bérletet, beleértve a fővárost sem.

Az Index birtokába kerülő BKK-s levelezésből viszont kiderült, hogy Karácsony Gergely és Draskovics Tibor – a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere, aki jelenleg a BKK igazgatósági elnöke – fúrta meg a Budapest-bérletet, mivel nem fogadta el az Építési és Közlekedési Minisztérium ajánlatát, melyben a tárca a 2020 óta változatlan, évi 7,4 milliárd forintos összeg helyett 8,6 milliárd forintot kért a fővárostól.

Az ügyben újabb fordulatot hozott Lázár János keddi bejelentése, miszerint A 2023. évi elszámolást követően az állam kész elfogadni a Budapest-bérletet a Volán, a MÁV és a HÉV járatain is, ha a főváros elfogadja az ország- és vármegyebérleteket a BKK és a BKV járatain.

„A Budapest-bérletet megvédtük” – írta a miniszter ajánlatára reagáló Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

„Nehéz megfejteni, hogy a városvezetés miért mondja azt, hogy megmentette a Budapest-bérletet. Ahogyan a főváros utólag kommunikálja az ügyet, az a paródia határait súrolja” – kommentálta a fejleményeket a hirado.hu-nak nyilatkozó Tarlós István, aki kiemelte, hogy amennyiben Karácsonyék elfogadják ezt az ajánlatot, Budapest és az agglomeráció lakossága kétségtelenül jól fog járni a kormány jóvoltából.

A volt főpolgármester – akinek 9 éves regnálása idején nem emelkedtek a fővárosban a közösségi közlekedés tarifái –, miután összehasonlította az állami és a fővárosi vállalatok által kínált konstrukciókat, osztott, szorzott és arra a következtetésre jutott, hogy „ha a jelenlegi árak maradnak fenn, a BKV árbevétele várhatóan csökkenni fog, ezért engednie kell a BKV-nak, lejjebb kell vinni az árat” – hangsúlyozta Tarlós István, aki rámutatott, hogy jelenleg a vármegyebérlet 9450, míg a budapesti havi bérlet 9500 forintba kerül.

Tarlós István volt főpolgármester, országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott és Karácsony Gergely főpolgármester beszélget az M3-as metróvonal újabb szakaszának átadóünnepsége előtt a felújított Kálvin téri állomáson 2022. május 14-én (Fotó:  MTI/Balogh Zoltán)

„Egészen nyilvánvaló, hogy nem sok olyan ember lesz, aki a drágábbat választja majd az olcsóbb lehetőség helyett” – magyarázta a volt főpolgármester, aki szerint árcsökkentéssel tudná a Budapesti Közlekedési Vállalat megőrizni a versenyképességét.

„Ha a főváros enged az árból, a budapestiek járnak jól, de nem a városvezetésnek, hanem Lázár Jánosnak köszönhetően, aki így indirekt módon kikényszerítheti, hogy olcsóbb legyen a bérlet” – magyarázta a volt főpolgármester, majd arra is rávilágított, hogy a 24 órás jegyek esetében még szembetűnőbb az aránytalanság.

„A BKK-nál 2500 forint, Lázár János pedig 999 forintos áron harangozta be, összehasonlíthatatlanul olcsóbb az állam ajánlata, nyilván ez sokkal népszerűbb lehet a BKK 24 órás jegyénél” – részletezte Tarlós István, aki rámutatott, hogy jelen állás szerint a BKK bevétele mindenképpen csökkenni fog, vagy azért, mert a kedvezőbb árú vármegyebérletet fogják többen választani, vagy azért, mert kénytelen lesz csökkenteni árait a vállalat.

„Négy év után a hét és félmilliárd helyett nyolc és félmilliárdot kérni az inflációkövetéssel párhuzamos korrekció” – jellemezte a miniszter korábbi ajánlatát.

„A főváros elaludt, ha nem jár le a szerződés, ez az egész helyzet elő sem áll, de kicsúsztak a határidőből, hiszen a megállapodásról nem novemberben, hanem már tavaly júliusban el kellett volna kezdeni egyeztetniük” – vélekedett Tarlós István, aki szerint érthetetlen késedelmek jellemzik a jelenlegi városvezetést.

„Máig nincs szakmai indoka annak, hogy a Lánchíd vagy a Blaha Lujza tér felújításával miért csúsztak, de az M3-as metró infrastruktúrájával kapcsolatos szerződést sem kapkodták el”– idézte fel a fővárosi önkormányzat korábbi „elalvásait”, olvasható a Riposton.





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás