Karácsony Gergely néhány éve még magasházakat akart Rákosrendezőre





Még zuglói programjába is belevette a magasházakat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.06.
Módosítva: 2023.12.06.
Karácsony Gergely magasház Rákosrendező arculati kézikönyv Zugló

Meghökkentő ellentmondásba került Karácsony Gergely, aki az elmúlt napokban több alkalommal is kifejtette, hogy szerinte „elképesztően rossz ötlet”, hogy magasházak épüljenek Rákosrendezőn, az elhanyagolt terület, az illegális szemétlerakók helyén.

Csakhogy 2017-ben még ő maga terveztetett oda toronyház-rengeteget, több tucat magasházat, méghozzá egy külföldi példából kiindulva.

Ezt tervét, sőt hivatalos programját az akkori zuglói településképi arculati kézikönyvben is rögzítette, az oslói „Vonalkód” elnevezésű új üzleti negyed magas-házait és felhőkarcolóit álmodta meg a ráskosrendezői területre.

Ilyen magasházakat akart Zuglóba építeni Karácsony Gergely Fotó: Metropol

Ehhez képest most Karácsony, korábbi önmagát megtagadva, elképesztő vehemenciával kampányol a kormány ugyanerre a területre vonatkozó fejlesztési tervei ellen. Miközben ahogy az Lázár János a projektet felügyelő miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: még nincs szerződés a befektetővel és kivitelezővel, és természetesen nincsenek még építészeti tervek sem a területen történő beruházásra.

A főpolgármesternek az sem számít, hogy saját korábbi hivatalos tervei ellen kell most harsányan állást foglalnia…

Karácsony felhőkarcolókat tervezett Zuglóba

Karácsony Gergelynek talán emlékezetkiesése lehet, és elfeledkezett róla, hogy zuglói polgármestersége alatt még úgy tartotta, hogy Rákosrendező, a maga 69 hektárjával Budapest tartaléka, és fejlesztendő területe, ahova magasházakat kellene építeni, pont mint Oslóban. Több oldalt is szenteltek a témának az abban az évben elkészült Zuglói Településképi Arculati Kézikönyvben. 

„Zugló számára rendkívül fontos feladatot jelent az átalakulás, a fejlesztés előkészítése, a terület felértékelődését szolgáló beruházások támogatása, valamint az érintett szereplőkkel való intenzív, folyamatos együttműködés. A kerület jelenleg legnagyobb változás előtt álló területe a Rákosrendező” – szól a felvezetése annak, hogy épülhetnének akár felhőkarcolók is Zuglóban. 

„A fejlesztési terület egy részén lehetőség van magasházak létesítésére is” – áll a 2017-es tanulmányban, amelybe az oslói „Vonalkód” elnevezésű üzleti negyed felhőkarcolóinak fotóit tették be illusztrációként.

Norvégiát másolta volna Rákosrendezőn

Az oslói magasházak a 2010-es évek első felében, egy volt teherkikötő helyére épültek a norvég főváros keleti részén található Bjørvik negyedben. Rákosrendezőhöz hasonlóan ez a terület is évtizedek óta elhagyatottan állt, romos épületekkel volt tele, és a város szégyenfoltjának számított, mielőtt a kormány új sorsot szánt neki.

Évtizedekig elhagyottan álló területet építettek be Oslóban is

A „Vonalkód projekt” néven futott oslói magasházak megépítése kezdetben hatalmas társadalmi vitát váltott ki, jelenleg viszont már teljes egyetértés van abban, hogy az üzleti negyedként funkcionáló városrész nélkül ma kevesebb lenne a norvég főváros.

Egy óriási vonalkódra hasonlítanak az égbe törő oslói felhőkarcolók

Ezt jól mutatja, hogy a területre eredetileg kilenc magas épületet álmodtak meg a tervezők, ma már viszont 12 torony emelkedik itt Oslo fölé – a 117 méterestől a 90 méteresig. Arról nem is beszélve, hogy az épületekbe költözött nemzetközi cégek 20 ezer új munkahelyet hoztak létre, jelentősen megnövelve ezzel Oslo gazdasági teljesítményét.

Rákosrendező jelenleg illegális szemétlerakóként funkcionál

A főpolgármester a napokban „elképesztően rossz ötletnek” nevezte, hogy magasházak épüljenek a Budapest szívében elterülő, jelenleg illegális szemétlerakóként használt területre. Lázár János sajtótájékoztatója után pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „magasházak egészen biztosan nem épülhetnek Rákosrendezőre”.

A Városligettől néhány száz méterre fekvő terület jelenleg illegális szemétlerakatként működik 
Fotó: Metropol

Karácsony talán abban bízott, hogy senkinek sem jut eszébe átlapozni a 7 évvel ezelőtti arculati kézikönyvet, amiben még jó és megvalósítandó ötletnek tartotta a zuglói felhőkarcolókat oslói mintára. 

Karácsony ezt az oslói negyedet akarta Rákosrendezőre:

 





 





Ezeket olvastad már?
Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás