Minden tanárnak nagyon fontos a mai nap, de ezeknek a diákoknak is emlékezetes lesz





Január 30-a nemcsak a diákoknak, de a pedagógusoknak is egy fontos dátum. Mutatjuk, hogy a diákok közül kiknek van különös okuk az izgalomra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.30.
Módosítva: 2024.01.30.
hangszer nap gyár

Az összes pedagógust és a gimibe készülőket érinti

Január 30-án még pótolható a középfokú írásbeli felvételi vizsga azoknak, akik a január 20-ai vizsgán nem tudtak részt venni, és erre alapos az indokuk. Ez a 9. évfolyamra és a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkezőket érinti leginkább. Ugyancsak január 30-ig kell, hogy minden pedagógus megkapja az értesítést arról, pontosan mekkora béremelést kapott. Február elején pedig valamennyi tanár a számláján is látni fogja a megemelt fizetését – ígérte meg Rétvári Bence államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatón. Az államtitkár egyúttal azt is megemlítette, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés: februártól a pályakezdők legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 000 forint lesz.

iskola
Két okból is fontos a mai nap a közoktatásban. / Fotó: Pixabay

Rubik Ernőnek ezért különleges nap a mai

Ifjabb Rubik Ernő ugyanis 1975. január 30-án adta be szabadalmi kérelmét a Rubik-kockára. Az első modell még nem működött, és 2×2×2-es méretű volt. A szabadalmat végül csak 1977. december 31-én kapta meg. Ezt követően 1980-ban a bűvös kockát Rubik-kockára nevezték át, és csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle. Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai Ideal Toy játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt elterjedt és vált népszerűvé az egész világon, 1982. június 5-óta pedig kétévente megrendezésre kerül a Rubik-kocka-világbajnokság is. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon. Matematikusok szerint 20 forgatásból bármilyen összekevert állapotából ki lehet rakni.

193 éve született a zenegép atyja

Rudolph Wurlitzer német hangszerkereskedő, hangszer- és zenegépgyáros 193 éve ezen a napon a szászországi Schöneckben született, majd 1853-ban Amerikába költözött, ahol kezdetben Németországból hozott hangszerekkel kereskedett, majd Cincinnatiban The Rudolph Wurlitzer Company néven gyárat alapított, ahol később három fia, Howard, Rudolph és Farny is dolgozott. Eleinte katonai zenekarok, majd színházak és körhinták számára készítettek hangszereket. 1889-ben helyezték üzembe az első pénzbedobással működő, automata hangszert (zenegépet), amit később a gyártó cég alapítójának neve után „wurlitzer”-nek neveztek el.

Ez is január 30-án történt

  • 1900 – Megnyílik a Budai Vigadó egy farsangi bállal. Az épület neve a 2005-ben kezdődött felújítása után Hagyományok Háza lett.
  • 1925 – Megszületett Douglas Engelbart, aki 1968-ban feltalálta és használni kezdte a számítógépes egeret.
  • 1933 – Hindenburg köztársasági elnök Adolf Hitlert nevezi ki Németország kancellárjává.
  • 1948 – Meggyilkolták Mahatma Gandhi indiai békeharcost. 3 pisztolylövéssel Nathuram Godse, fanatikus hindu nacionalista ölte meg Delhiben.
  • 1969 – A The Beatles utolsó nyilvános koncertje az Apple-székház tetején, Londonban. Az Apple Stúdió tetején történő élő fellépés ingyenes volt. A koncert felvételei a Let It Be albumon jelentek meg.
  • 1994 – Lékó Péter sakkozó elnyeri a legfiatalabb nagymester címét. (14 évesen)
Beatles
Ezen a napon volt a Beatles utolsó koncertje. / Fotó: Getty Images

Újabb régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban 2024. január 30-án. A tárlat a Somló-hegyen zajló legújabb régészeti kutatások eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a Somló-hegy késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait, és a két korszak kivételes tehetségű fémműves mestereinek legszebb alkotásait. A tárlat az állandó kiállításra megváltott és/vagy full house jeggyel látogatható 2024. március 28-ig, a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében.

Ma van a lepra elleni harc világnapja is

A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, azonban még ma is 10-12 milliós nagyságrendben jelentkezik világszerte, csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 100 új esetet regisztrálnak. 1982 óta gyógyszer-kombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges. Európa egyik utolsó leprás kolóniája Kréta szigetén volt, ami 1957-ben zárt be.

Egész elviselhető időnk lesz

Kedden a derűsebb és a tartósan rétegfelhős, párás területek váltakoznak majd. Cserébe viszont sehol nem lesz csapadék. Reggelente továbbra is lehet gyenge fagy, délutánonként pedig marad a hétfőihez hasonló, 6-7 fokos érték. A fővárosban a köpönyeg.hu előrejelzése szerint napsütéses, kissé felhős idő mellett 6 fok várható napközben.





 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás