Csontvázak ezrei fekszenek a híres budapesti tér alatt





Egy merénylő nevét viseli ez a híres budai tér.



Megosztás
Szerző: B.
Létrehozva: 2024.01.21.
Óbuda Kolosy tér történelem

Fővárosi cikksorozatában ezúttal a Kolosy térre látogatott a life.hu. A Római Birodalom katonai tábora és az azt körülvevő település egy ősi útvonal mellé épült, ami körülbelül a mai Bécsi út nyomvonalán haladt.

Az 1. és 4. század között temetőnek használták a területet, a régészek szerint százezres nagyságrendű lehetett az itt elföldeltek száma. 

A rómaiak erődítményeinek falait-romjait később a honfoglalók is használták szálláshelyként, majd Óbuda a középkorban a mindenkori magyar királyné birtoka és egyházi központ lett. 

Budapest III., Aquincum polgárvárosi amfiteátrum, a felvétel 1890 után készült FORRÁS: FORTEPAN / BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA / KLÖSZ GYÖRGY FÉNYKÉPEI

Buda és Óbuda között feküdt egy önálló település: Szentjakabfalva a mai Kolosy tér környékén. A település a török hódítás idején néptelenedett el, és a 18. században német telepesek érkezésével éledt újjá Újlak néven.

Kolosy (Lujza) tér a Szépvölgyi út felől nézve. Jobbra a Lajos utca és a Lujza Gőzmalom. A felvétel 1890 után készült. FORRÁS: FORTEPAN / BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA / KLÖSZ GYÖRGY FÉNYKÉPEI

A mai Kolosy teret 1702-ben említik először történelmi források Markt Platz, azaz Piac tér néven. Újlak népessége olyan gyorsan nőtt, hogy szükség lett egy nagyobb templomra is, ami a 18. század közepén épült meg.

Újlak és Óbuda a 19. században már teljesen egybeépült, 1873-ban Újlakot is Óbudához csatolták, majd a kettőt együtt pedig a megszülető Budapest részévé tették.

Az 1800-as évek második felében a mai Kolosy téren állt az akkori Buda egyik legnagyobb épülete, a Lujza gőzmalom, ami a tér névadója is lett a század végére. A Lujza térből pedig 1900-ban lett végleg Kolosy a tér neve. 

Ki volt Kolosy?

Az eredeti név Kolosy György tér volt. 1848-as szabadságharcosként szerzett hírnevet magának, illetve merénylőként: fiatal joghallgatóként egyik vezetője volt annak a tömegnek, ami a Pest-Budára érkező császári biztos Lamberg Ferenc Fülöpöt a hintójából kirángatta és lényegében meglincselte. A szabadságharc egyik sötét foltját jelentő eset után még a hazai forradalmi képviselőház is felelősségre vonást sürgetett, ami elől Kolosy női ruhában menekült a szülőföldjét jelentő Erdélybe. Ott beállt Bem seregébe, majd különféle hadszíntereken és alakulatoknál végigharcolta az osztrák és a megszálló orosz csapatok elleni küzdelmet. A fegyverletétel után Frunza néven betyárként is tevékenykedett, majd kegyelemben bízva feladta megát, de csalatkoznia kellett: rajta statuáltak példát, és a mai Szabadság tér helyén álló katonai erődben, az Újépületben kivégezték.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás