Te tudtad? Ez volt a foglalkozása Nemecsek "atyjának"





Mi sem mutatja jobban Molnár Ferenc nagyságát, mint, hogy a műveit világszerte előadták, az 50. születésnapját pedig fényes keretek közt a New York-i Broadwayn ünnepelték, és az elnökkel is találkozhatott.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.12.
Molnár Ferenc magyar musical Fehér Ház

Haditudósító, újságíró, drámaíró volt Nemecsek atyja

Neumann Ferenc vagy ahogy mi ismerjük Molnár Ferenc író, drámaíró, újságíró, haditudósító Budapesten, pontosabban Józsefvárosban született 1878. január 12-én. Jómódú orvos fia volt, 1896-ban jogot hallgatott Genfben, 1897-től hírlapíró lett Bp-en, megjelent első novelláskötete. 1902-ben bemutatták első színdarabját, A doktor úr-at. Gyors írói sikereit prózában A Pál utcai fiúk (1907), színpadon A testőr (1910) tetőzte be. Műveit világszerte előadták, az 50. születésnapját fényes keretek közt a New York-i Broadwayn ünnepelték és az Egyesült Államok elnöke, Calvin Coolidge személyesen fogadta a Fehér Házban, nem mellesleg 1920-30-as években becslések szerint több mint 1 millió amerikai dollárt keresett évente.

Budapest,August,17,,2022,The,Characters,Of,The,Novel,'the
A Pál utcai Fiúkat ábrázoló szoborcsoport Budapesten. Fotó: A great shot of

Ma van a magyar musical napja is

1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét. A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta január 12-én ünneplik a magyar musical napját.

Itt lehet vért adni január 12-én Budapesten

  • 07:00-19:00: Közép-magyarországi RVK Intézet, 1113. Budapest, Karolina út 19-21;
  • 12:00-17:30: Sugár Üzletközpont II. emelet, 1148. Budapest, Örs vezér tere 24.;
  • 12:00-18:00: Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII. Bp., 1173. Budapest, Pesti út. 113.

Ilyen időnk lesz a hétvégén

Pénteken változóan felhős égből esetleg északkeleten fordulhat elő hózápor. Élénk, néhol erős lesz az ÉNy-i szél és marad a +2 fok körüli maximum a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Hétvégén gyengén felhős időre van kilátás, mindkét nap lehet többórás napsütés. Nem lesz számottevő csapadék, de ismét erősödnek a hajnali fagyok, néhol akár -12, -10 fok is lehet. Délutánonként +1, +3 fok ígérkezik majd.

Szombaton lesz a vallásszabadság napja

A Vallásszabadság világnapját január 13-án ünneplik. 1568-ban január 6. és 13. között zajlott a tordai országgyűlés, amelyen a világon először foglalták törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadságot.

94 éve jelent meg először Miki egér képregény formában

1930. január 13-án napi újságmellékleteként jelent meg, Miki egér főszereplésével, majd Donald kacsa is önálló képregényhős lett. A 40-es évektől saját füzetekben adták ki a történeteket Amerikában. 

Bangkok,Thailand.,December,22th,,2018.,Mickey,Mouse,Figure,For,Celebration
Fotó: spiderman777 /  Shutterstock

Európában a zsebkönyv formátum lett népszerű. Magyarországon 1989-től az Egmont-Pannónia adta először Miki Egér, majd Mickey Mouse, végül Donald Kacsa Magazin néven.

12 éve futott zátonyra a Costa Concordia

A magyar halálos áldozat is követelő szerencsétlenség 2012. január 13-án történt az olaszországi Giglio sziget közelében. A magyar áldozat a hajón dolgozó Fehér Sándor, zenész volt.

Ismét bunkertúrát tartanak a Csepel Művekben

Január 13-án, szombaton bunkertúrát tartanak Csepelen délután háromtól. A résztvevők a gyárban valaha épült mindhárom fajta erős óvóhelytípust meglátogatják: vezetési pontot, tömegóvóhelyet és légoltalmi kórházat ("kórházbunkert") is. A gyár 2-es számú egykori légoltalmi szakszolgálatos körzetparancsnoki óvóhelyén valóban megelevenedik a történelem: több ezer kiállítási tételt felsorakoztató igazi élő múzeum eredeti, működőképes gépészeti berendezésekkel, ahol nem csak a fotózás lehetséges, de a kiállított eszközök jelentős részét ki is lehet próbálni! További részletek itt olvashatók.

Egy rákellenes sétán is részt vehet bárki vasárnap

A Magyar Rákellenes Liga a Relay for Life-hoz csatlakozva idén már negyedik alkalommal hirdeti meg a Rákellenes Világsétát (World Cancer Walk) Magyarországon. A résztvevőket 2023. január 14-én, vasárnap 15-16 óra között biztatják majd mozgásra. Az érdeklődőknek a tavalyi évhez hasonlóan helyileg szervezett sétákon is lesz lehetőségük részt venni, de természetesen egyéni sétával is lehet majd csatlakozni. A tervezett sétákat itt lehet regisztrálni.

Ezen a napon váltott fordulatot Ford is

Henry Ford 1914. január 14-én vezette be az autó összeszerelő futószalagját. A bevezetés következtében a gyártási idő 12 óráról 93 percre csökkent. A futószalag nem Ford találmánya. Két magyar mérnök, Galamb József és Farkas Jenő is részt vettek a T-modell tervezésében. A gépkocsi bolygóműves sebességváltója és elektromos gyújtóberendezése is Galamb elgondolásai szerint készült. Az ő találmánya a szerelőszalag is.





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás