Megőrülünk ezekért a retró karácsonyi dolgokért! Galéria





A retró karácsonyfa díszek és ajándékok iránti növekvő érdeklődést részben a nosztalgia jelensége magyarázza. Az emberek szeretnek visszatekinteni a múltra, különösen a karácsonyi időszakban.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.12.23.
retró szocializmus hangulat emlék ajándék

Retro karácsonyfa díszek és ajándékok újra a téli ünnepek kihagyhatatlan részévé váltak, visszahozva a múlt varázsát és az időtlen, klasszikus stílust a modern ünnepekbe. Ezek a régi idők ihlette dolgok nem csupán emelik az ünnepi hangulatot egy kis nosztalgiával, hanem egyedi és személyes ajándékokká is válnak, amelyekkel örömet szerezhetünk szeretteinknek.

Retró játékok a karácsonyfa alatt Fotó: Fortepan-Beyer-Norbert

Újra divatba jöttek

A retró karácsonyfa díszek és ajándékok iránti növekvő érdeklődést részben a nosztalgia jelensége magyarázza. Az emberek szeretnek visszatekinteni a múltra, különösen a karácsonyi időszakban, amikor az emlékek és érzelmek különösen hangsúlyosak. Ezek az elemek nemcsak dekorációként vagy ajándékként szolgálnak, hanem egyfajta kapocs is a múlttal, amely összeköti az előző generációkat a jelenkori ünnepekkel.

Kevesebbnek is jobban örültek Fotó: Fortepan-Bojar-Sandor

A régi karácsonyfa díszek hódítanak

Az antik és retró karácsonyfa díszek újra hódítanak, visszatérve a 90-es évek közepéig népszerű szocialista korszak mementói közé. A nosztalgia iránti rajongásnak köszönhetően ezek a régi díszek, mint a szocializmus emlékei, ismét felbukkannak, sőt, egyre több fiatal körében is népszerűségnek örvendenek. Az újra felfedezett karácsonyfadíszek, mint például a cseh reflex-, dioráma-, és a szovjet gyárak különleges díszei, egyfajta időutazásra invitálják az embereket, hozva magukkal a múlt hangulatát és stílusát. Ezek a díszek nemcsak esztétikai értéket képviselnek, hanem történetüket is magukon hordozzák.

A minőségi szaloncukrokat ugyanúgy díszes papírba csomagolják, mint régen Fotó: Fortepan-FOFOTO

Tekintse meg retró karácsonyfákról és díszekről készült galériánkat, amely a következő képre kattintva nyílik meg!





Retró gyerekjátékok

Korábban lehet nem kaptak hatalmas és rengeteg ajándékot a gyerekek, de azoknak az apróságoknak is nagyon örültek. Nézzünk néhányat ezek közül.

A Pedálos Moszkvics, vagy ahogyan gyakran emlegették, a "Józsika Moszkvics," igazi ikonikus játék volt a 70-es években. A pedálos autók csúcsa volt. Az emlékek szerint a 70-es években körülbelül 700 forintba került, ami az akkori viszonyok között valóban borsos árnak számított. Összehasonlításként, egy gombóc fagyi 1 forintba, egy liter benzin pedig 3 forintba került ebben az időszakban.

A legvágyottabb ajándék Fotó: Fortepan

A diavetítők is azok közé a retró játékok közé tartoztak, amelyek felejthetetlen élményt nyújtottak a gyerekeknek. A tévémentes hétfők alkalmával vagy egyszerűen a szórakozás kedvéért használták ezeket a készülékeket. Besötétített szobában, egy üres falon vagy kifeszített lepedőn keresztül jelenítették meg kedvenc meséinket, mint például Hófehérke, Ludas Matyi vagy a Vuk. A diavetítő használata különleges atmoszférát teremtett, amit a gyerekek mindig élveztek.

Kellemes szórakozás volt hajdanán a diavetítés Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Az autós kártyajáték pedig a fiúk körében volt rendkívül népszerű. A szocializmus autói szerepeltek a kártyákon, mint például a Trabant, Wartburg, Barkas, és a gyerekek örömmel cserélgették egymás között ezeket a kártyákat. Ezek a retró ajándékok nemcsak kikapcsolódást és szórakozást nyújtottak, hanem az emlékezetes gyermekkor részét is képezték a hetvenes, nyolcvanas években.

Autóskártya Fotó: facebook


 





Ezeket olvastad már?
„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás