Ezen a napon tilos a nőknek dolgozni, különben megbüntetik őket





A magyar történelemben sok a kifejezetten nőket érintő hagyomány, hiedelem. A legismertebbek talán a Luca napjához köthetők, ami december 13-án van. Mutatjuk, mit szabad és mit nem ezen a napon!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.13.
Módosítva: 2023.12.13.
luca szék hiedelem gyerekprogram

Mit tehetnek a nők Luca napján, és mit nem?

A decemberi asszonyi ünnepek közül hazánkban az egyik legjelentősebb Luca napja. A hagyományok szerint a lányoknak, asszonyoknak ilyenkor tilos dolgozniuk, mert a hiedelmek szerint Luca megbünteti azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mernek az ő ünnepén. Ilyen büntetés például, hogy Luca az asszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok tojókáját. Ezen a napon nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. De ki is a Luca? Ezen a napon, vagyis december 13-án egyébként Szent Lúciára emlékezünk. Egy előkelő szicíliai családban nevelkedett, keresztény hitre tért szép fiatal leányra, aki szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt a hitéért.

szék, Luca széke
Ezen a napon kezdik el készíteni a Luca székét Illusztráció: Yeamake/Shutterstock

Milyen Luca napi hagyományok vannak még?

  • Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.
  • Fehér lepelben, fejükön szitával ellenőrizték a fiatalokat, hogy mennyire lusták.
  • Ezen a napon kezdték el a Luca székét készíteni, aminek a segítségével karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat.
  • A szék készítői a karácsonyi miséről hazafelé mákot szórtak el az úton, hogy azt az őt követő boszorkányok felszedjék azt, addig pedig a szék készítői egérutat nyerve megmeneküljenek a bosszújuktól.

129 éve hunyt el az állatkert alapítója

Xantus János természettudós, néprajzkutató, ügyvéd, nemzetőr, utazó-felfedező, a Budapesti Állat- és Növénykert megalapítója 1894. december 13-án hunyt el. Észak-Amerikában 13 éven át végzett természettudományos gyűjtéseket a még ismeretlen és feltáratlan területeken. Beszámolóit és gyűjtéseit Magyarországra küldte, ahol egyre nagyobb szakmai tekintélye lett. 1864-ben hazatért Magyarországra hatalmas természettudományi gyűjteményével, és kezdeményezésére két év múlva megnyílhatott a pesti állatkert, melynek első igazgatója is ő lett. 1868-tól újra utazni kezdett, bejárta Borneót, Jáva szigetét, Ceylont és Sziámot, ahol elképesztő mennyiségű állattani és etnológiai anyagot gyűjtött össze. A későbbi Néprajzi Múzeum alapját például az általa gyűjtött borneói dajákok tárgyai képezték.

Egy másik híres magyar János is köthető ehhez a naphoz

Jedlik Ányos bencés pap, fizikus, az elektromotor, a szódavíz-előállító készülék és a dinamó feltalálója ugyancsak december 13-án hunyt el, 1895-ben. Jedlik Ányos István a Komárom megyei Szimő községben született, az Ányos nevet a rendben kapta, miután Pannonhalmára ment teológiát tanulni. Ezzel párhuzamosan Pesten fizikát, matematikát, filozófiát és történelmet is tanult, így 1822 őszén Pesten bölcsészdoktorrá, Győrött pedig tanárrá avatták. Tudományos munkásságában megelőzte a kortársait, de legfontosabb találmányáról, az ősdinamóról csak 1856-ban beszélt először, az első írásos dokumentum erről pedig az egyetem 1861-ben összeállított leltárkönyve volt. Az írásos bizonyíték egyértelmű ugyan, de mivel találmánya nem vált ismertté, a dinamó feltalálása hivatalosan Siemens nevéhez fűződik. Összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen. Több tudományos társulat választotta örökös tagjául, halála után pedig több utca és intézmény is felvette a nevét.

Országos GAming Expo
A Comodore számítógépek atyja is ezen a napon született Fotó: Horváth Péter

A Commodore számítógépek atyja 95 éve született

Jack Tramiel lengyel származású amerikai üzletember, a Commodore számítógépek kifejlesztője 1928. december 13-án látta meg a napvilágot. 1939-ben zsidó családjával együtt Auschwitzba került és részese lett dr. Mengele kísérleteinek. Apja belehalt a kísérletekbe, ő 1945-ben megmenekült, 1947 novemberében Amerikába emigrált és beállt a hadseregbe. Itt tanulta meg az irodai gépek, írógépek és számológépek javítását. Leszerelése után javítóműhelyt nyitott Commodore Portable Typewriter néven, majd számológépeket kezdett forgalmazni majd gyártani. Első otthoni számítógépét 1977-ben mutatta be.

Két helyen várják a fővárosi véradókat

Egyrészt a szokásos helyen, vagyis a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.) reggel héttől este hétig, másrészt pedig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.). Aki más nagyvárosokban szeretne vért adni, itt nézheti meg, hogy hol és mikor adhat az országban vért.

Esős idő várható ma Budapesten

Borult, párás időnk lesz, északon tartós ködfoltokkal, délen pedig sokfelé, északon szórványosan várható esővel. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a hőmérséklet +6, +7 fok körüli alakul majd az ország nagy részén. Budapesten például hét fok lesz és 9 mm csapadék is várható, estétől pedig megerősödik az ÉNy-i szél.

Mi történt még ezen a napon?

  • 1913: Leonardo da Vinci Mona Lisája visszakerül a Louvre-ba két évvel azután, hogy ellopták.
  • 1928: Megkezdődik az utcai távbeszélőhálózat felszerelése Budapesten.
  • 1941: Magyarország hadat üzen az Amerikai Egyesült Államoknak.
  • 1961: A Beatles együttes szerződést köt Brian Epsteinnel.
  • 1963: A Szovjetunióban fellövik az első meteorológiai műholdat, a Koszmosz–23-at.
  • 1966: A vietnámi háborúban az amerikai légierő megkezdi Hanoi bombázását.
  • 1974: Málta köztársasággá válik.
  • 1991: Észak- és Dél-Korea egyezményt írnak alá, amely formálisan is véget vet a koreai háborúnak.
  • 2007: A lisszaboni szerződés aláírása.

Újbudán adventi programsorozat indul

December 13–23. között rendezik meg az „Újbudai Advent a Bikás parkban” programsorozatot a XI. kerületben. A bevásárlóutcák ünnepi fényárban úszva várják a járókelőket, baráti társaságokat, családokat, ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel, és ha kellően lehűl az idő, jégpálya is lesz. 

Újabb adventi vásár nyílik, ezúttal Újbudán Fotó: Markovics Gábor

Minden nap lesznek ingyenes gyerekprogramok, például óriás adventi játékok, Mikulás-szán, hólabdavárfal, hétvégente arcfestés, és kézműves-foglalkozás. De lesznek koncertek, tűzzsonglőr-bemutató, Szuper LED-show, gyermekműsor, bemutatkoznak a helyi kórusok és tánccsapatok. További részletek itt olvashatók.





 





Ezeket olvastad már?
Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás