Boldog szülinapot, Budapest! Indulnak a főváros egységét ünneplő programok!





2023. november 17-én ünnepeljük Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját. A születésnap alkalmából november 14–19. között változatos programokkal készülnek. Íme néhány példa!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.14.
Módosítva: 2023.11.14.
bulivillamos diabetes világnap születésnap

Év eleje óta tartanak különböző programokat a kerek évforduló okán, a tényleges egyesülés napján pedig hatalmas születésnapi ünnepség lesz Budapesten. Ezt megelőzően, már november 14-től is lesz mit csinálni. Mutatjuk a részleteket!

budapest, Budapest
Így nézett ki a főváros 150 éve Fotó: Fortepan

Ilyen programokon lehet részt venni Budapest születésnapja alkalmából

Többek között 12 év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin  Színház, de birtokba vehetjük a Városháza udvarát, mehetünk egy kört a bulivillamossal, részt vehetünk előadásokon, koncerteken és szabadtéri kiállításokon is. A teljes programsorozat ingyenes, de néhány program előzetes regisztrációt igényel – hívják fel a figyelmet a szervezők. Íme néhány esemény, amit nem érdemes kihagyni:

  • a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. november 17-ig 150 forintért kínálja a fővárosi fürdőbelépőket (a jegyek csak a november 17-i belépésre érvényesek);
  • idén harmadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a III. kerületi Esernyős Galériában november 10–30. között;
  • november 14–15-én levéltári napok lesznek a fővárosi levéltárban;
  • november 16-án indul el a bulivillamos, ami három napig meg sem áll;
  • ugyancsak 16-án lesz a zene éjszakája;
  • de lesz improvizációs gasztroszínház is Stahl Judittal.

Ma van a diabétesz világnapja

1991 óta november 14-e a diabétesz világnapja, amit a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdett el megszervezni. Azért ezen a napon, mert november 14-én született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezettek az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A cukorbetegség, latinul diabetes mellitus, magyarosan diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, esetleg mindkettő.

164 éve készült el a dinamó

Jedlik Ányos fizikus és feltaláló dinamója 1859. november 14-én készült el. Érdekesség, hogy a feltaláló az Ányos nevet a bencés rendben kapta, miután 1817-ben Pannonhalmára ment teológiát tanulni. Ezzel párhuzamosan Pesten fizikát, matematikát, filozófiát és történelmet is tanult, így 1822 őszén Pesten bölcsészdoktorrá, Győrött pedig tanárrá avatták. 1825-ben szentelték pappá, majd a győri akadémián tanított, ahol számos elméletet és találmányt dolgozott ki. Az ő nevéhez fűződik többek közt a szódavíz-előállító készülék és a forgómotor feltalálása is. A dinamó feltalálását követően sem pihent: élete hátralevő negyven évében még összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen.

Ma ünnepli 75. születésnapját az angol király

1948-ben ezen a napon született Anglia jelenlegi királya, III. Károly, aki további 14 nemzetközösségi királyság uralkodója (pl. Kanada, Ausztrália és Új-Zéland) és az anglikán egyház feje is egyben. 

Ma ünnepli 75. születésnapját az angol király Fotó: Gareth Fuller

2022-es trónra lépéséig évtizedeken át trónörökösi pozíciót töltött be édesanyja, a 70 évig uralkodó II. Erzsébet brit királynő mellett, és ebben az időszakban röviden csak Károly herceg néven ismerték Fülöp herceg és II. Erzsébet gyermekeként. Az uralkodó eredeti neve egyébként Charles Philip Arthur George, vagyis Károly Fülöp Artúr György.

Felhős, esős lesz ma az idő

Napközben az erősen felhős égből elszórtan kialakulhat eső, de akár zápor is, viszont marad a 10 fok körüli maximum az ország nagy részén. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a fővárosban reggel alig 5 fok lesz, a szél pedig 17 km/h sebességgel fog fújni.

Több korlátozást is feloldanak ma este

Véget ér ma néhány hetek, vagy épp hónapok óta tartó munkálat, lezárás, korlátozás Budapesten. Este 11-kor megszűnik például az október vége óta tartó sávlezárás a Margit híd budai lehajtóján a Vidra utca előtti átépítés miatt. Ugyancsak este 11-kor feloldják a Flórián téri sávlezárást, a Szentendrei úton a felüljáró mellett és a Vörösvári úton kifelé. Egy kicsit korábban, már háromkor feloldják a sávlezárást a II. kerületi Árpád fejdelem útján a Komjádi Béla utca és az Üstökös utca között.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás