Értelmetlen volt a méregdrága faültetés – a Római-parton élők szerint Karácsonyék veszélyeztetik az árvízi védekezést





A főváros frissen ültetett facsemetéit vagy ellepte a már megáradt Duna, vagy a védekezésüket végző helyiek húzzák ki azokat a helyükből, miután veszélyt jelentenek a mobil gát épségére.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.12.27.
árvíz áradás Karácsony Gergely Duna Rómain

A Római-parti áradás idején közveszélyt okozhatnak azok a fák, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester a Duna közvetlen partjára ültetett alig több, mint egy hónapja. A helyiek szerint a budapesti vezetés szakmaiatlansága miatt a csemetékkel több probléma is van. Legfőképpen az, hogy sérülést okozhatnak a gáton, amelyen így utat törhet magának a hatalmas mennyiségű víz. A helyiek árvíztől függetlenül is szakmaiatlannak tartják a csemeték kihelyezését, amelyeket horror áron, közpénzből fizettek Karácsonyék...

A mostanra megcsonkított facsemeték eleve halálra voltak ítélve a Duna áradása miatt (Fotó: Bánkúti Sándor)

A főváros zöldített a Római-parton, úgy látszik abba az alapvetésbe sem gondoltak bele, hogy árvizek pusztítanak rendre ezen a területen. A körülbelül másfél hónapja kihelyezett csemeték sorsát meg is pecsételték, jelentős részüket már ellepte a megáradt Duna, más részüket pedig a helyiek távolítják el, mivel az általuk és saját zsebből épített védmű vagy mobil gát – amellyel összefogásban védik ingatlanjaikat a vízoszloptól –, épségét veszélyezteti, emiatt pedig jóval nagyobb területet áraszthat el a víz, jóval több épületet megrongálva.

Csütörtökre várják a Duna tetőzését, már halad a mobil gát építése (Fotó: Bánkúti Sándor)

Mi közösen védünk öt hektáron öt ingatlant– ebből kettő oktatási központ –, amelynek értéke összességében 10 milliárd forint. Nem kockáztatjuk meg, hogy néhány, gondatlanul leültetett facsemetén fennakadjon az uszadék. A víz ugyanis megpörgetheti az uszadék fát, amely neki csapódhat az egy hétig épített védművünknek, a homokzsákoknak és mobil gátnak. Kilyukaszthatja a fóliát és akkor elszabadul a víz, nem tudjuk megvédeni a környéket sem. Mert a vízbetörés ellen védekezni nem, csak előle futni lehet

– mondta Egri Gábor helyi vállalkozó, aki eddig 5 millió forintot fizetett azért, hogy a szokásos évi árvíz ellen védművet építsen. Nem ő az egyetlen, a környéken 2 ezer ember él, mindenkinek saját erőből kellett megoldania a védelmét. Önkéntesek hiányában, a munkaerőt is ők szervezik, hiszen sok idős ember él itt. Volt olyan nyugdíjas, aki a kapott homokot sem tudta felhasználni, mivel nem kapott segítséget a fizikai munkához, pénzt pedig nem tudott erre fordítani. Ő a Dunának teljesen kiszolgáltatva igyekszik túlvészelni az árvizet. Ráadásul míg Karácsony Gergely lezáratta a rakpartokat, addig egyáltalán nem foglalkozott a Római-parttal, semmilyen segítséget nem adott az ott élőknek. Pedig vannak részek, ahol már kilépett medréből a folyó. Büféket, nyaralókat, járdarészeket és egy játszóteret is elöntött már a víz, ami majd csak 28-án fog tetőzni.

Ezt a játszóteret már teljesen elárasztotta a víz, a helyzet várhatóan csak rosszabb lesz (Fotó: Bánkúti Sándor)

A helyiek szerint a faültetés Karácsonyék egyfajta nokiás doboz-biznisze lehet

A Rómain élők szerint a főpolgármester által ültettetett facsemeték egyértelműen gátolják az árhullámok levonulását. Ráadásul azokat az áramvezeték alá és a Budapest ivóvizét szállító cső fölé ültették...

A főváros tájépítésze szerint a FŐKERT szakemberei végezték a fa ültetést. Úgy látszik, nagyon hiányos a főváros szakértelme és tudása, mert egyrészt nem a FŐKERT végezte az ültetést, hanem kiadták alvállalkozónak a munkát. Másrészt én azt gondolom, ez egyfajta «nokiás doboza» lehet a fővárosnak, mert szintén a tájépítész elmondása szerint, egy csemete ültetése 250 ezer forintba került. Mi utánanéztünk kertészeti weblapokon, kisker árban sem találtunk ehhez közelítő összeget. Nagyon drága ültetés lehetett, talán aranyalmát teremhetnek ez a fák?

– kérdezi pikírten Egri. A helyi vállalkozó hozzátette: „Korábban már felszólítottuk a fővárost, hogy közparkba helyezzék el ezeket a fákat, mert itt a Római-part árterületén ezek közveszélyt okoznak.”





 





Ezeket olvastad már?
Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás