A világ legmodernebb eszközeivel erősödik a Magyar Honvédség – Fotók

A tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában csütörtökön átadták az első, magyar igények szerint fejlesztett Leopard 2A7HU harckocsit, Leguan 2HU hídvetőt és Wisent 2HU műszaki vontatót.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.14.
Módosítva: 2023.12.14.
Magyarország Magyar Honvédség (MH) tank

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az alakulótéren a magyar haderőfejlesztés koronaékszereinek nevezte a Leopardokat, és elmondta, a most átvett tankok a német haderőnél lévőknél is korszerűbbek, a világ legmodernebb harcjárművei. A magyar páncélos fegyvernem megújítására 2028-ig 44 Leopard A7-es érkezik Magyarországra, valamint öt Wisent műszaki mentőjármű és három Leguan hídvető, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítő tartalékalkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok – ismertette a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy kiemelten figyelnek a tatai alakulatra, az „Embert a vasra!” toborzókampány keretében az újonnan beérkező technika mellé a legkiválóbb magyar fiatalokat szeretnék alkalmazni a magyar hadseregben. Tatára PzH 2000-es önjáró lövegek kezeléséhez toboroznak most tüzéreket – tette hozzá.

A miniszter elmondta, a Leopard több mint húsz ország haderejének gerincét jelenti, a Magyarországon rendszeresített verzió képezi az alapját a típus további fejlesztésének, az A8-as konfiguráció elkészítésének.

A 70 tonnás jármű 70 kilométeres sebességgel képes haladni terepen. Rétegzett páncélzattal bír, és a küzdőtértől elkülönülő lőszertároló biztosítja a kezelő személyzet biztonságát és túlélését.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás