„Ennél nagyobb tragédia nincs az életben” – mondta lapunknak Nyárádi Adrienn fotós





Adrienn sérült és speciális igényű gyermekek fotózásával foglalkozik.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.12.
Módosítva: 2023.11.12.
Nyárádi Adrienn felelősség család fotózás betegek

„Alapvetően egy nagyon érzékeny lelkületű ember vagyok” – árulta el a Metropolnak Nyárádi Adrienn, aki 16 éve foglalkozik fotózással. Mára főként sérült és speciális igényű gyermekeket fotóz Adrienn, ennek során olyan sorsokkal találkozik, mint kevesen.

Nyárádi Adrienn 16 éve foglalkozik fotózással Fotó: Nyárádi Adrienn/Nyárádi Fotó

A 20-as éveimben éreztem, hogy szükségem van egy olyan eszközre, amivel azokat az érzéseimet is közvetíteni tudom, melyeket máshogyan nem, innen jött maga a fotózás

– mesélte Adrienn, aki mindig is kereste azokat a közösségeket, azokat az embereket, akik élethelyzetükből, egészségügyi helyzetükből adódóan a háttérbe szorultak.

Fontosnak tartom, hogy felhívjuk az emberek figyelmét és megmutassuk nekik ezeket a családokat.

Adrienn ugyanis azt tapasztalja, hogy az emberek egy része úgy tekint a speciális igényű embertársaira, mintha nem is léteznének.

A képeimmel azt szeretném közvetíteni az emberek felé, hogy a sérült emberek is egyenértékűek a nem sérült emberekkel. Ugyanúgy megvan a helyük a világban, mint bárki másnak.

„A képeimmel azt szeretném közvetíteni az emberek felé, hogy a sérült emberek is egyenértékűek a nem sérült emberekkel” Fotó: Nyárádi Adrienn/Nyárádi Fotó

Adrienn számos sérült gyermeket fotózott már országszerte. Nagyon sok megrázó történettel szembesült. Tapasztalatai szerint vannak ugyan segítőkész, empatikus emberek a világban, de jóval kevesebben, mint kellene.

Ez az egész úgy indult, hogy egy édesanya megkeresett engem, hogy van egy »másként különleges« kislánya, akit szeretné, ha lefotóznám. Ez egy megrendítő fotózás volt számomra, aminek a hatására eldöntöttem, hogy ezzel mélyebben is szeretnék foglalkozni.

A profi fotós a családok saját otthonában végzi munkáját, hogy lakókörnyezetüket és életterüket is át tudja adni, így közelebb hozva őket az emberekhez.

„Az, hogy sérült gyermekeket fotózhatok, egy óriási megbízás az élettől, nagyon nagy felelősség és komolyan veszem, mindegyik fotózásra tudatosan készülök” – hangsúlyozta Adrienn.

Ezekben a családokban akár a legrosszabb dolgok is megtörténtek már. Eleinte komoly pánikrohamaim voltak egy-egy fotózás után. Mindenáron és mindenben segíteni akartam. Rá kellett döbbenjek, hogy ilyen nincs. Én azzal tudok nekik a legtöbbet segíteni, hogy megjelenítem őket.

„Fontosnak tartom, hogy felhívjuk az emberek figyelmét és megmutassuk nekik ezeket a családokat”
Fotó: Nyárádi Adrienn/Nyárádi Fotó

Adrienn évekkel ezelőtt egy család nappalijába lépve úgy érezte magát, mintha egy kórteremben lenne. Volt ott egy kórházi ágy, egy lélegeztetőgép, sok olyan műszer, ami a kisgyermek életfunkcióit tartotta fenn. Aznap úgy ment el otthonról, hogy a hétköznapi problémákon gondolkodott. A család otthonába lépve jött rá, hogy mennyi mindenre tanítják meg őt ezek a gyerekek és a családjaik.

Annyira elszégyelltem magam, hogy milyen dolgokon problémáztam azelőtt. Nagyon megrendítő folyamatosan azt látni, hogy egyes szülők nem tudnak segíteni a saját gyermekükön. Szerintem ennél nagyobb tragédia nincs az életben.

„Alapvetően egy nagyon érzékeny lelkületű ember vagyok” Fotó: Nyárádi Adrienn/Nyárádi Fotó

Miközben Adrienn az országot járja, hogy fotózzon, többnyire azt tapasztalja, kevesen gondolnak bele, hogy egy sérült gyermeket nevelni nem olyan, mint egy lázas állapot, hogy jövő héten már semmi gondja nincs a gyermeknek, hanem egy életen át tartó folyamat.

Tudom, hogy ezt nehezen fogadja be a társadalom, hogy hogyan lehet ilyen tragédiákkal együtt élni.

Nyárádi Adrienn a Metropolon keresztül üzent az embereknek:

Ha bárki meglát egy beteg gyermeket, akkor ne csak azt a pillanatot lássa meg, hanem gondoljon bele abba is, hogy min ment keresztül az a család.





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás