
Ehető erdő: különleges könyv jelent meg a természet szerelmeseinek
Rengeteg érdekes kérdésre kaphatunk választ Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.
"A könyv 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!" – írja a Mindmegette.hu.
.jpg)
A szerzőpáros: Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász” / Fotó: Horváth Csongor
Fenntarthatóság
Az ehető növények gyűjtése a lelkünknek és a környezetünknek is jót tesz. Bizonyított, hogy a természetben töltött idő jó hatással van ránk. A gyomrunkon keresztül is felfedezhetjük, mekkora értékeket rejt a természet, amihez közelebb kerülhetünk a növények megismerésével, különböző gasztronómiai kalandokkal.
Értékmentés
Őseink hatalmas tudással rendelkeztek a természetről és annak kincseiről. Ahogy elkezdett az ember eltávolodni a természettől, úgy kopott ki a növények ismerete és hétköznapi felhasználása is. Szerencsére a gasztronómiai szakemberek újra divatba hozták a fogyasztásukat, felhasználásukat.
.jpg)
Fotó: Horváth Csongor
Kincsek az erdőben
Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. A sorozatban a Vértesben barangolva került bemutatásra, hogy mire használhatjuk a mezőről begyűjtött növényeket. Egyebek között az is kiderült, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, a kígyóhagymát, a csalánt, az oregánót és a mentát, Sára készített csipkebogyólekvárt, és elmondta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.
Különleges receptek otthonra
Az Ehető erdő című kötet karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is a Mindmegettének köszönhetően.
Zsályás-rózsaborsos szedercsatni
Hozzávalók:
- szeder
- rózsabors
- zsálya
- só
- nádcukor
Elkészítése:
- A szedret önmagában, víz nélkül feltesszük lassú tűzre főni: az elején nem árt kavargatni, nehogy odakapjanak az alsó szemek, de pár perc alatt ereszt annyi levet, hogy már ne kelljen folyamatosan ott állni mellette.
- Kb. 10 dkg szederre 5 szem rózsaborsot összetörünk egy konyhakés lapjával és a szederhez adjuk. A rózsabors gyümölcsös íze illik hozzá a legjobban, a feketebors túl tolakodó lenne.
- A friss zsályaleveleket akkor adjuk hozzá, amikor a szedrek nagy része már összetört – ezzel sem kell túl bőkezűen bánni, mert a zsálya aromája ugyan nagyon szépen kiemeli a szeder „vad” ízét, de ha túl sokat használunk, eluralkodhat rajta. 10 dekánként 2 nagyobb levél lehet a megfelelő arány, de ezt természetesen függ attól is, hogy milyen erős a zsálya íze.
- Habzás után főzzük még 5 percet, hogy rendesen összeérjenek az ízek, majd a tűzről levéve halásszuk ki a zsályaleveleket, majd botmixerrel egyneműsítsük a szószt. (Lehabozni főzés közben ezért felesleges.)
- Kóstolás után tegyünk bele egy csipet sót és egy csipet nádcukrot, hogy még csillogósabbra emeljék az ízeket. Hűtőben egy-két hétig eláll, forró, steril üvegekbe töltve és dunsztolva pedig tartósítószer nélkül is hosszú hónapokra tartósítható.
Top hírek


Orbán Viktor: „Márpedig mi nem adjuk fel a szuverenitásunkat!”

Busz és autó szaladt egymásba, három élet került veszélybe
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre