Ehető erdő: különleges könyv jelent meg a természet szerelmeseinek





Rengeteg érdekes kérdésre kaphatunk választ Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.11.24.
természet recept könyv

"A könyv 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!" – írja a Mindmegette.hu.

A szerzőpáros: Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász” / Fotó: Horváth Csongor

Fenntarthatóság

Az ehető növények gyűjtése a lelkünknek és a környezetünknek is jót tesz. Bizonyított, hogy a természetben töltött idő jó hatással van ránk. A gyomrunkon keresztül is felfedezhetjük, mekkora értékeket rejt a természet, amihez közelebb kerülhetünk a növények megismerésével, különböző gasztronómiai kalandokkal.

Értékmentés

Őseink hatalmas tudással rendelkeztek a természetről és annak kincseiről. Ahogy elkezdett az ember eltávolodni a természettől, úgy kopott ki a növények ismerete és hétköznapi felhasználása is. Szerencsére a gasztronómiai szakemberek újra divatba hozták a fogyasztásukat, felhasználásukat.

Fotó: Horváth Csongor

Kincsek az erdőben

Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. A sorozatban a Vértesben barangolva került bemutatásra, hogy mire használhatjuk a mezőről begyűjtött növényeket. Egyebek között az is kiderült, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, a kígyóhagymát, a csalánt, az oregánót és a mentát, Sára készített csipkebogyólekvárt, és elmondta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.

Különleges receptek otthonra

Az Ehető erdő című kötet karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is a Mindmegettének köszönhetően.

Zsályás-rózsaborsos szedercsatni

Hozzávalók:

  • szeder
  • rózsabors
  • zsálya
  • nádcukor

Elkészítése:

  1. A szedret önmagában, víz nélkül feltesszük lassú tűzre főni: az elején nem árt kavargatni, nehogy odakapjanak az alsó szemek, de pár perc alatt ereszt annyi levet, hogy már ne kelljen folyamatosan ott állni mellette.
  2. Kb. 10 dkg szederre 5 szem rózsaborsot összetörünk egy konyhakés lapjával és a szederhez adjuk. A rózsabors gyümölcsös íze illik hozzá a legjobban, a feketebors túl tolakodó lenne.
  3. A friss zsályaleveleket akkor adjuk hozzá, amikor a szedrek nagy része már összetört – ezzel sem kell túl bőkezűen bánni, mert a zsálya aromája ugyan nagyon szépen kiemeli a szeder „vad” ízét, de ha túl sokat használunk, eluralkodhat rajta. 10 dekánként 2 nagyobb levél lehet a megfelelő arány, de ezt természetesen függ attól is, hogy milyen erős a zsálya íze.
  4. Habzás után főzzük még 5 percet, hogy rendesen összeérjenek az ízek, majd a tűzről levéve halásszuk ki a zsályaleveleket, majd botmixerrel egyneműsítsük a szószt. (Lehabozni főzés közben ezért felesleges.)
  5. Kóstolás után tegyünk bele egy csipet sót és egy csipet nádcukrot, hogy még csillogósabbra emeljék az ízeket. Hűtőben egy-két hétig eláll, forró, steril üvegekbe töltve és dunsztolva pedig tartósítószer nélkül is hosszú hónapokra tartósítható.








Ezeket olvastad már?
Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás