Brüsszel hiába tagad, valósak a nemzeti konzultáció kérdései





„Állunk a tényszerű viták elébe!” – mondta Dömötör Csaba.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.11.22.
Módosítva: 2023.11.22.
nemzeti konzultáció Dömötör Csaba Brüsszel

Az Európai Bizottság (EB) állításával szemben nem alaptalanok a nemzeti konzultáció kérdései – jelentette ki a Facebookra kedden feltöltött videónyilatkozatában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba felidézte: az Európai Bizottság szerint alaptalanok a nemzeti konzultáció kérdései, ezért nem is akarnak reagálni azokra. Ezzel szemben a kormány minden egyes kérdés esetében meg tudja indokolni annak létjogosultságát. Ezért azt javasolják az Európai Bizottságnak, hogy ne próbálják meg letagadni saját javaslataikat és döntéseiket. 

Állunk a tényszerű viták elébe! – fogalmazott.

Közlése szerint a nemzeti konzultációban felvetett kérdések és témák mind konkrét javaslatokon, döntéseken és álláspontokon alapulnak. Emlékeztetett: az egyik kérdés például arról szól, hogy Brüsszel még több fegyvert küldene Ukrajnába. Ezt támasztja alá, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borell pár napja is arról beszélt, hogy egymillió darab lőszert kell Ukrajnába szállítani.

 

Ennek alátámasztására a videóban bejátszotta Josep Borell nyilatkozatát, amelyben a politikus azt mondja: „az egymillió lőszer szállítása továbbra is politikai célunk marad a tagállamokkal; ez ambiciózus, de kitartunk a célunk mellett”. Ezzel párhuzamosan több tízmilliárd eurónyi pluszforrást kérnek Ukrajna további támogatására – tette hozzá Dömötör Csaba.

A migrációval kapcsolatos kérdést említve úgy vélekedett: hiába tiltakozott a magyar kormány pár héttel ezelőtt, Brüsszelben elfogadtak egy új migrációs csomagot. Ennek nemcsak a kötelező elosztás a lényege, hanem felülírnák a magyar menekültügyi szabályokat. Vagyis azelőtt be kellene engedni a bevándorlókat, hogy megszületik a döntés a menekültkérelmükről.

Ha ezt elfogadnák, akkor újra kellene nyitni a táborokat, például Debrecenben – fűzte hozzá. Szerinte a brüsszeli biztosok a napokban egész nyíltan beszéltek arról, hogy a lehető legtöbb bevándorlót kell Európába hozni – ők vendégmunkásnak mondják –, mert ez fogja megoldani a munkaerőpiaci gondokat.

Ennek bizonyítékaként a videóban bejátszotta Ylva Johanssonnak, az EU belügyi biztosának nyilatkozatát, aki a felvételen azt mondja: „2030-ig további 7 millió munkavállalóra lesz szükségünk”. „Világos beszéd, de akkor most miért tagadják le?” – kommentálta az elhangzottakat az államtitkár.

A gazdasági jellegű kérdések közül azt idézte fel, amely szerint Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást.

Ezzel kapcsolatban ismertette, hogy Brüsszelben időről időre születnek úgynevezett országspecifikus ajánlások. Az idei, Magyarországnak szóló javaslatok között szerepel, hogy „a fennmaradó energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni, és az ebből jövő megtakarításokat a költségvetési hiány csökkentésére kell fordítani”.

Tehát azt javasolják, hogy legyen magasabb az energiaszámla és legyen kisebb a költségvetési hiány. A kormány ezzel nem ért egyet, ezt a kettőt egyszerre szeretné érvényesíteni, az alacsony árakat és az alacsony költségvetési hiányt – közölte videónyilatkozatában Dömötör Csaba.

Magyarország szuverenitásának védelme mellett érvelt Kubatov Gábor Fidesz-alelnök a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon kedden a főváros VI. kerületében.

A kormánypárti politikus a stabilitás hiányáról beszélt Európában, ahol – mint mondta – olyan törekvések vannak, hogy a politika kezéből „kicsavarják a hatalmat” és civil szervezeteknek adják. Európa elvesztette vezető szerepét, ami a gazdasági visszaesésben érhető leginkább tetten – fűzte hozzá.

Kubatov Gábor kitért azokra a hátrányokra, amelyeket Magyarország elszenvedhet, ha elveszíti szuverenitását. Elsőként a migrációt említette, kifogásolva, hogy Brüsszelben döntenének arról, „kiket engedjünk be” az országba. Véleménye szerint ez olyan kulturális változásokat hozna, amelyeket Magyarország nem tudna elviselni.

Bírálta azt is, hogy Brüsszel szerint el kellene törölni a rezsicsökkentést és az extraprofitadót, amivel az emberekre hárulna a jelenleginél jóval nagyobb közteher.

A Fidesz alelnöke kitért az Ukrajnának megszavazott európai uniós támogatásra: szerinte a korrupció miatt nem érhet maradéktalanul célba a megszavazott 5 milliárd euró.

Az ukrajnai háborúról szólva szomorú tényként említette, hogy egy ukrán férfi a csatatéren mindössze négy napot élhet túl. Érdekes, fűzte hozzá, hogy az unióban nem szerveznek békekoncerteket. „Brüsszel nem lokalizálni, hanem globalizálni akarja az ukrajnai konfliktust” – fogalmazott.

Az ukrajnai egészségtelen, génmódosított gabonáról szólva azt mondta, ennek csupán az áthaladásában egyeztek meg az Európai Unióval, a valóságban azonban 97 százaléka Európában maradt. Helyzetértékelése végén Kubatov Gábor azt kérte a hallgatóságán keresztül mindenkitől, hogy minél többen töltsék ki és küldjék vissza a nemzeti konzultációs íveket.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás