„A legnagyobb vágyam, hogy újra taníthassak és festhessek”: álmokat sző a hajléktalan rajztanár

Az Örs vezér terén saját képeit áruló idős rajztanár nem adja fel az emberekbe vetett hitét, és bízik abban, hogy újra munkába állhat.Megosztás
Szerző: Perusza Eszter
Létrehozva: 2023.11.16.
sors Örs Vezér tere rajztanár élet

A 63 éves, szentendrei rajztanárként dolgozó István élete és sorsa váratlan fordulatot vett, amikor néhány évvel ezelőtt a lakásmaffia áldozatává vált.

Az Örs vezér téri aluljárót díszítik István képei Fotó: Metropol

Sajnos túl jóhiszemű voltam, és bedőltem a játszmájuknak. Egy 24 milliós lakást vesztettem el

 – meséli a férfi könnyek között, majd folytatja:

Utcára kerültem, hajléktalan lettem. Kint alszom egy padon vagy az Örs vezér téri aluljáróban.

Családjáról és gyermekeiről szeretettel beszél, büszke rájuk, de nem akar terhükre lenni. Inkább azon igyekszik, hogy saját lábára álljon, és újra önállóan boldoguljon az életben. Az ő támogatásuk és szeretetük ad számára erőt a nehéz időkben.

István szebbnél szebb, élettel teli képei színt visznek az aluljáró sötétségébe. Szinte nincs ember, aki ne állna meg egy pillanatra és ne csodálná meg alkotásait. A férfi egész életében szenvedélyesen szeretett rajzolni és festeni.

Minden álmom, hogy egy egyszobás albérletet ki tudjak venni és annak élhessek, amiben a legjobb vagyok.

Az utcán töltött hónapok alatt István sok nehézségen ment keresztül, megtapasztalta az emberek közönyét és azt, hogy senkiben nem bízhat.

Itt minden bizonytalan

– meséli, majd hozzáteszi:

aki tegnap a barátod volt, az holnap ellopja a mobiltelefonodat

– vallott az utcán töltött élet nehézségeiről. Néhány reklámszatyron kívül nincsen semmije, elmondása szerint így legalább nem tudnak tőle mit ellopni... 

Arról, hogy mi okozza a legnagyobb nehézséget számára, elmondja:

Már nem festhetek úgy, ahogy szeretnék, nekem ez volt az életem.

Minden műve mögött külön történet rejlik, az eladott alkotásokból származó bevételét pedig egy kis lakásra teszi félre. Legnagyobb vágya, hogy újra taníthasson és festhessen, de ehhez szüksége van egy albérletre.

István a karácsonyt – ha csak valamilyen csoda nem történik addig – az utcán fogja tölteni, ennek ellenére tele van hittel és reménnyel. Amíg erejéből telik, folytatja az alkotást, és bízik abban, hogy egyre többen felfigyelnek rá és képeire.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás