Szörnyű hírrel érkeztek a tudósok: extrém napviharok érik el a Földet

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy ezek súlyos károkat fognak okozni.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.10.15.
légköri jelenség föld napvihar

Az utóbbi időben érdekes jelenségek játszódnak le azon a bolygón, amelyen mindannyian élünk. Az éghajlatváltozástól kezdve különböző más légköri jelenségig.

Nap napvihar bolygó égi jelenség
Hamarosan napviharok érik el a Földet Fotó: Pixabay

A tudósok most bizonyítékot találtak arra, hogy eddig soha nem látott szélsőséges napviharok érik el a Földet. A bolygónk légköre és mágneses tere megvéd minket az ilyen szélsőséges napsugárzástól, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezek a „viharok” nem okoznak károkat. Az ilyen napviharok súlyosan károsíthatják az elektromos- és kommunikációs hálózatokat.

A The Royal Society’s Philosophical Transactions A: Mathematical, Physical and Engineering Science című folyóiratában megjelent új eredményekben a tudósok többet fedeztek fel a Nap szélsőséges viselkedéről és a Földet fenyegető veszélyekről.

A Collège de France, a CEREGE, az IMBE, az Aix-Marseille Egyetem és a Leedsi Egyetem kutatói csoportja magas radiokarbonszinteket mért a dél-francia Alpokban, a Drouzet folyó partjain megőrzött ősfákban. A fatörzseket apró, egyetlen fagyűrűkre szeletelték fel, és az egyes gyűrűkből származó elemzések példátlan kiugrást mutattak a radiokarbonszintben pontosan 14 300 évvel ezelőttről.

A radiokarbon folyamatosan termelődik a felső légkörben a kozmikus sugarak által elindított reakcióláncon keresztül

– magyarázta Edouard Bard, a Collège de France és a CEREGE klíma- és óceánevolúciós professzora.

A szélsőséges napviharok hatalmas hatással lehetnek a Földre. Az ilyen szuperviharok tartósan károsíthatják a villamos hálózataink transzformátorait, ami hatalmas és kiterjedt, hónapokig tartó áramkimaradásokhoz vezethet” – figyelmeztetett Tim Heaton, a Leedsi Egyetem matematikai karának alkalmazott statisztika professzora, akit a Unilad idézett.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás