Megszólalt a magyar orvos: a náthás, köhögős gyerekek jó része mehet bölcsibe, óvodába





Részletesen kifejti a csecsemő- és gyermekgyógyász, mire alapozza a kijelentését.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.10.14.
magyar orvos óvoda Dr Novák Hunor nátha közösség

Azonnal cikáznak a gyilkos szülői pillantások és a gyereket automatikusan odébb húzó mozdulatok, ha a kicsi bölcsijében vagy ovijában megjelenik egy tüsszögő, köhögő vagy éppen orrfolyással küzdő csemete. Sokan a gyerek lelkére kötik, kerülje el a beteg társát, sőt, egyesek attól sem riadnak vissza, hogy szóvá tegyék a dolgot a bölcsis néninek, óvónéninek, bízva abban, hazaküldi a fertőző porontyot. Mindezek tükrében kifejezetten meglepő dr. Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász kijelentése, miszerint a náthás, köhögős gyerekek jó része mehet bölcsődébe, óvodába.

Fotó: Pexels/Gustavo Fring (Képünk illusztráció)

„Hogy mikor mehet és mikor nem mehet közösségbe a gyerek?” – teszi fel a kérdést a népszerű magyar orvos a honlapján, melyre választ is ad.

„Ezt csak egyénre szabottan lehet eldönteni, vannak ugyanakkor általános elvek. Egy rossz állapotú beteg gyereknek sokkal jobb, ha otthon pihenhet, gyógyulhat. A fertőző (de akár jó állapotú) gyereket sem szabadna közösségbe vinni, például hasmenéses/hányásos betegség után még 48 óráig célszerű számos ajánlás szerint otthon tartani a gyereket, hiszen hiába szűntek meg a tünetek, a gyerek még fertőzőképes. (...)”

– írja dr. Novák Hunor. Majd így folytatja:

„Náthás gyereket ugyanakkor nem indokolt az esetek többségében elkülöníteni (...) Ezt nem én mondom, hanem a világ vezető orvostudományi szaklapja, az Uptodate.com. A magyarázat egyszerű: már a tünetek megjelenése előtt, a látszólag teljesen egészséges gyerek már megfertőzi társait a náthát okozó vírussal. Azaz hiába vesszük ki már az első tüsszentéskor a gyereket oviból, bölcsiből, a náthás járvány már elkerülhetetlen, mert a gyerekek így is  – úgy is összevissza fertőzik egymást.”

 

Ám itt még nem áll meg a gyermekorvos!

A náthát nem lehet elkerülni: elkaphatja a gyerek szupermarketben, a játszótéren, akkor is, ha kinyitja az ablakot vagy kenyeret eszik otthon (amit előtte megfogott valaki a Tescoban, így rákerült a vírus). Éppen ezért mint megtudtam, fejlett nyugat-európai országokban, ha a gyerek nátha miatt köhög, taknya-nyála folyik, akkor is viszik ugyanúgy közösségbe, ha gyógyszer kell, beadják az óvodában neki.”

– jegyzi meg Novák doktor, aki a nátha mellett egyéb klasszikus betegségekre is kitér.

A skarlát (ami a Streptococcus okozta torokgyulladás szövődménye) az antibiotikumos kezelés után 24 órával már nem fertőz, azaz mehet közösségbe. Rengeteg olyan gyerek van, akinek már a közérzete jó, nem fertőz, mehetne közösségbe, de még antibiotikumot kap (összesen mondjuk 10-14 napig): az ilyen gyerekeket is lehetne közösségbe vinni.”

– vélekedik a népszerű magyar orvos. S mi a helyzet a köhögéssel?

Egy banális felső légúti fertőzés után még akár 3-4 hétig jelen lehet köhögés – az ilyen köhögős gyerekek is mehetnének közösségbe, elkülönítésük indokolatlan. Persze itt is több tényező szerepet játszhat, például ha a délutáni alvást a gyerek végigköhögi, ettől a többi gyerek nem tud aludni, akkor értelemszerűen otthon kell maradjon.”

– tanácsolja dr. Novák Hunor.





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás