Különleges gépet húztak ki a Balatonból, ez vezethetett Ricsike halálához, totális csőd a kispesti közvécé...





Többen olvasták nálunk, hogy nyolcvan éves vadászgépet emeltek ki a Balatonból, sokakat megérintett Ricsike halála, akire rádőlt egy betonkerítés, de sokan kattintottak arra a cikkünkre is, amelyben egy hatmillió forintos kispesti közvécét mutatunk be, ami nem működik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.22.
Magyar Királyi Légierő Messerschmitt vadászgép világháború

A második világháborúban, 1944-be kapott találatot a Magyar Királyi Légierő egy Messerschmitt vadászgépe, ami a Balatonba zuhant. Most, több évtizeddel az események után, több lépcsőben folyik a Balatonba zuhant vadászgép kiemelése. A felszínre hozott leletek közül hatalmas szenzációval bír egy iránytű, ami a tó medrében töltött közel nyolcvan év után is tökéletesen mutatja az irányt.

A Balatonból hozták a felszínre a Messerschmitt vadászrepülőt
Fotó: Magyar Királyi Légierő

Azonnal életét vesztette az a kisfiú, akire rádőlt egy kőkerítéselem a pesterzsébeti Gyulai István Általános Iskolánál múlt héten, kedd reggel. A kilencéves Ricsike éppen az édesanyja kíséretében érkezett az iskolába, amikor egy teherautó rádöntött egy betonkerítést. A szóban forgó kapu egyébként nem túl széles, de a teherautó még befért rajta. A kaput tartó kőoszlopot a jármű bal első része döntötte ki. Több olvasónk is beszámolt arról, hogy a teherautó bal elejénél helyszíneltek a rendőrök.  Mindez egyelőre csak teória, hiszen bizonyosat csak a rendőrségi vizsgálta lezárta után lehet tudni a szörnyű tragédia kiváltó okáról. A hatóság a kőkerítés állapotát is vizsgálja, és azt, hogy szakszerűen volt-e megépítve. 

XX. kerület, halálos baleset
Ricsire rádőlt egy betonfal  Fotó: Ladóczki Balázs/Origo

A 2018-as kispesti közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete volt, hogy a Kossuth téri bezárt jegypénztár épületében közvécé létesüljön. A baloldali Gajda Péter vezette önkormányzat 6 millió forintot különített el erre a wc-re ami egyes szemtanúk szerint meg is valósult. De sokan nem jutottak el a kerületiek által megálmodott közvécébe, az ugyanis csak ideig-óráig működött. „Ezer éve itt van, hogy közvécé, de soha nincsen nyitva. Nincs nyitva évek óta. Nem is értem az egészet” – mondta a Metropolnak Márti, aki szerint szükség lenne erre a központi helyen lévő illemhelyre. Mert bár a nem túl messze lévő piacon van mosdó, a legtöbben nem akarnának emiatt begyalogolni a vásártérre.

Zárva Kispest 6 milliós közvécéje Fotó: Metropol

A Fővárosi Csatornázási Művek nyilvánosságra hozta, hogy a teljes nyári időszakban – június 1. és szeptember 3. között – összesen 23 alkalommal engedtek hígított szennyvizet a Dunába a Római-parton. Ez a Római-parti szabadstrand miatt érdekes, hiszen Kiss László DK-s polgármester, bár lezáratta a strandot, de mindegyik alkalommal elhallgatta a fürdőzők és sportolók elől a szennyvíz beáramlását, amit a vízfolyás mindig a szabadstrand felé visz.

A Fővárosi Csatornázási Művektől megtudtuk, hogy közös vezeték szolgál a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza. Csapadékmentes időben semmilyen szennyeződés nem kerül a Dunába – Fotó: Facebook

A lengyelországi szakmák versenyén, azaz a szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen idén először indult magyar pék. A különleges megmérettetés az egész magyar csapatnak sikereket hozott. Skultéti Zita pék versenyző pedig a WorldSkills versenyre is részvételi jogot szerzett. A versenyfeladatok között szerepelt többek között a kalácsfonás, a töltött briós, a magvas kenyér, a bagett, a croissant, az édes torta, a quiche és a hamburger készítése.

Skultéti Zita, az első magyar pék versenyző (balra) és szakértője, Zsemberné Egervári Erika Fotó: WorldSkills Hungary / MKIK

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás