Elbocsájtás segítette a világ legrangosabb tudományos elismeréséhez Karikó Katalint





Karikó Katalin nevét a koronavírus járvány megfékezésére kifejlesztett vakcina tette híressé, ám a tudományos körökben már jóval korábban is elismert volt a neve.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.02.
Karikó Katalin COVID vakcina Nobel-díj

Karikó Katalin Szolnokon született 1955. január 17-én, s gyermekéveit Kisújszálláson töltötte. Már gyermekkorában megmutatkozott kimagasló természettudományos érdeklődése, így a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója lett. Doktori képzéséhez köthető kutatómunkáit a Szegedi Biológiai Központban végezte, majd 1983-ban biokémikus doktori fokozatot szerzett.

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat érdemelt. Fotó: Balogh Zoltán

 

Búcsú a szülőföldtől

Első munkahelyén a Szegedi Biológiai központban három évig tevékenykedett, azonban leépítés miatt megszűnt a munkája. Ekkor hatalmas döntést hozott és elhagyta a hazáját és családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokba telepedett le, ahol 1985 és 1989 között szerzett kutatói tapasztalatokat. A University of Pennsylvania különböző részlegeiben oktatóként és kutatóként dolgozott, és itt határozta el, hogy az mRNS-t alkalmassá teszi terápiás célokra

Társ a sikerben 

Drew Weismannal 1997-től kezdett együttműködni, és 2005-ös felfedezésük mérföldkőnek számított az mRNS kutatásban. Idén ketten együtt érdemelték ki a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal. Karikó Katalin áldozatos munkájának köszönhetően a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktus professzora lett. Társalapítója és vezérigazgatója volt az RNARx vállalatnak, amely az mRNS terápiás célú kifejlesztésével foglalkozik. 2013 óta a németországi BioNTech RNA Gyógyszergyár vezető alelnöke. Alapító tagja az International mRNA Health Conference tudományos szervezőbizottságának. Az Academia Europaea tagjává, a Szegedi Tudományegyetem, a Duke University és a Humanitaa University díszdoktorává választották. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. Nevét a Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-vakcina létrehozása tette ismertté a közéletben, és a Nobel-díjat is ez az eredménye hozta meg. 





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás