Bill Gates is gratulált a Nobel-díjhoz Karikó Katalinnak





Hirességek is gratuláltak Karikó Katalin eredményeihez. Bill Gates, Tom Hanks és Mark Zuckerberg is elismerő szavakkal méltatták a magyar kutatót.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.03.
Nobel-díj Karikó Katalin Zuckerberg Tom Hanks Bill Gates

Mint arról lapunk beszámolt, Karikó Katalin első magyar nőként kapta meg az Élettani és Orvosi Nobel-díjat. A magyar biokémikusban Drew Weissmannal közösen a Covid-vakcina létrehozásában volt jelentős szerepe. Évtizedekkel ezelőtt kezdődtek a kutatásaik, melynek lényege az, hogy az emberi szervezetben „megtanítsák” a sejteket fehérjék gyártására, ezzel érve el az immunválaszt. A kutatásuk áttörő eredményt hozott, a felfedezés utat nyitott a jövőbeni vakcináknak és betegségek egy újfajta kezelésének – beleértve az AIDS-et és a daganatos betegségeket is. 

KARIKÓ Katalin;
Tudományos munkájához olyan hírességek is gratuláltak, mint Bill Gattes, Tom Hanks és Mark Zuckerberg (Fotó: Hegedüs Róbert)

Karikó Katalin Tudományos munkájához olyan hírességek is gratuláltak, mint Bill Gates, Tom Hanks és Mark Zuckerberg

A Facebookal vagyont szerző Zuckerberg korábban, még 2021-ben méltatta Karikó Katalint, amikor magyar kutató, a tudomány Oscar-díjának nevezett Breakthrough-díjat (Áttörés) ítélték oda, amit szintén kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva kapott meg. Ezt az elismerést a techvilág vezetői hozták létre, mint például maga Mark Zuckerberg.

A Facebook vezére nem sokkal a díj átadása után egy külön bejegyzésben is gratulált Karikó Katalinnak és munkatársának.

A többszörös  Oscar-díjas színész Tom Hanks, aki a művészetek harvardi díszdoktora, komoly összegekkel támogatja az AIDS és a rák ellenszerének kutatását, így mindig figyelemmel kíséri a tudományos eredményeket, ennek is köszönhető, hogy az elsők között gratulált Karikó Katalinnak a Nobel-díjhoz.

Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot.

– hangzott el az elismerés a világhírű üzletember, szoftverfejlesztő, filantróp Bill Gatestől, a Microsoft cég egyik alapítójától, akit különösen nagy izgalommal töltött el, hogy a díjazott Karikó Katalin és Drew Weissman hozzájárult a Covid-oltás elkészítéséhez. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás