Bármelyik pillanatban beomolhat a Biodóm





Karácsony Gergelyék a csőd szélére kormányozták Budapestet. Már nincs pénz a Biodóm fűtésére, ezért nem tudni, hogy meddig tart ki a speciális fóliából álló, több milliárdért elkészült tetőszerkezet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.20.
Módosítva: 2023.10.20.
tetőszerkezet fővárosi önkormányzat biodóm Bősz Anett

Már a baloldali sajtó is arról ír, hogy bármikor beomolhat a Biodóm. Bősz Anett kultúráért felelős főpolgármester-helyettes nem először beszélt arra, hogy a városvezetés nem tudja a félkész létesítmények fenntartási költségeit kifizetni. 

A Biodóm Fotó: Nagy Zoltán

„Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit” – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett. 

Íme videónk:

„A Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologi 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést” – sorolta a kiadási tételeket Bősz Anett.

A főpolgármester-helyettes a következőképp folytatta a Népszavának: az állatkert vezetése engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására. Így például koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíne is lehetett, de 36 millió forintnál nem hozott több hasznot. Így a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra. 

A városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra

– magyarázta Bősz Anett, aki nem tagadta: „ a fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm. A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem”.

Fotó: Kallus György

Bősz Anett nem tagadta, hogy a hatalmasra fújt városligeti buborék megtartásához mindenféleképpen szükség van egy minimum hőfokra. Ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. A fóliapárnák között nincs két egyforma darab. Egyetlen háromszög ára 6 millió forint körül mozog. A Biodóm speciális tetőszerkezete 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek összesen 964 háromszögletű mezőt fognak közre. Ezekben az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkben vannak a háromrétegű különleges fóliapárnák. A fóliamembrán felülete összesen 19 696 négyzetméter. Csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lenne.

 

Bármelyik pillanatban összeomolhat a Biodóm

A félkész létesítménnyel valamit kezdeni kellene – ismerte el Bősz. A korábbi állatkerti főigazgatói pályázatra érkezett pályaművek többsége is tartalmazott az eredeti funkcióhoz közelítő hasznosítási ötletet, amellyel bevételtermelővé lehetne tenni az egyelőre üres betonteknőt, hogy legalább nullszaldóssá tegyék a fenntartását. A jelenlegi állatkerti vezetés kreatív módon próbálkozott is némi bevételre szert tenni, de ez már nem elég.

Karácsony Gergelyék a csőd szélére kormányozták a várost

Íme az „eredménye” a baloldali városvezetés politikájának. A főpolgármester maga is bevallotta, hogy a csőd szélére kormányozta Budapestet, ezért megemelte a BKK-jegyárakat, korábbi ígérete ellenére. Az igaz, hogy nem sokkal korábban még kiszórt százmilliós tételt prémiumra a budapesti cégek vezetőinek... Most pedig már maguk is bevallják, hogy nem tudják működtetni a fővárost. Egy látványos világcsoda, a Biodóm ebek harmincadján, és ahelyett, hogy vonzaná a turistákat, a város szégyenére az összedőlés fenyegeti...

Így nézne ki, ha elkészülne... Fotó: zoobudapest.com

 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás