Orbán Viktor: 2023 az infláció letörésének, 2024 a gazdasági növekedés újraépítésének éve lesz





A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.09.29.
Módosítva: 2023.09.29.
Orbán Viktor migráció Ukrajna gazdasági növekedés Brüsszel

Nyugdíjasok, infláció, háború, Ukrajna, Brüsszel, migráció – fontos témákról beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Metropol

Orbán Viktor a beszélgetés elején emlékeztetett arra, hogy a baloldal mindig azzal érvel a megszorításoknál, hogy rosszak a költségvetés számai. Mindezek ellenére nem lehet azt megtenni a korábban tisztességesen dolgozó idősekkel, hogy nem kapják meg az emelést – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyurcsányék elvettek egyhavi nyugdíjat

„A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat, míg mi azt odaadtuk a mostani nehéz helyzetekben” – mondta Orbán Viktor. „Én szeretném, ha az ország érezne némi büszkeséget, hogy a háborús időben a nyugdíjasok megbecsültsége megmarad. Van egy szövetsége a nyugdíjasokkal a kormánynak, és mi vállaltuk, hogy megőrizzük a nyugdíjak értékét

– fogalmazott a miniszterelnök, aki hozzátette: a mostani emelés beleépül a következő hónapok nyugdíjába.

Az infláció hatalmas fává terebélyesedett

A beszélgetés során szóba került az infláció is, mellyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, egy darabig a hagyományos úton haladtak. „Egy ideig a jegybank kezelte az inflációt, de be kellett látni, hogy ez nem fog menni. A jegybanknak beletörött a bicskája az inflációba, mivel az infláció hatalmas fává terebélyesedett, és azt csak fejszével lehetséges már korlátozni, az pedig a kormánynál van – mondta a kormányfő. A kabinet különféle lépésekkel fellépett az áremelésekkel szemben, a hagyományos eszközöktől eltérően.

Orbán Viktor: 2023 az infláció letörésének, 2024 a gazdasági növekedés újraépítésének az éve lesz

Sikeresnek nevezte az infláció elleni fellépést Orbán Viktor, aki elmondta: 2023 az infláció letörésének az éve lesz. Jövőre 4-6 százalék lehet a drágulás. „A kérdés, mikor tudjuk megindítani a bérek növekedését, és a gazdaság növekedését” – tette hozzá a miniszterelnök, aki úgy látja, szeptemberben már jobban nőttek a bérek, mint az árak. Orbán Viktor úgy véli, könnyen lehet, hogy 2024-ben nálunk lesz a legnagyobb bővülés, miközben a magyar cégek lényegesen versenyképesebbek lettek. Ez így együtt megadja az esélyt, hogy 2024 a gazdasági növekedés újraépítésének az éve lesz.  

Magyarország már az elején másként látta a háborút

Terítéken volt a háború is. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarország már az elején másként látta a háborút, mert ez egy szláv testvérháború. „Nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk. A nyugati országok globalizálni szerették volna ezt a háborút. Persze be lehet szállni egy háborúba, ha megvannak a célok és az ehhez való eszközök. Ha az utóbbiak nincsenek meg, akkor nem tudunk elszámolni az életekkel” – hívta fel a figyelmet a kormányfő, hozzátéve: „A legrosszabb érzéseim vannak a háborúval kapcsolatban.”

A magyaroknak nem igaza van, hanem igazuk lesz

Orbán Viktor szerint a magyaroknak nem igaza van, hanem igazuk lesz, és ez lesz a háború esetében. Ukrajna uniós csatlakozásáról azt mondta a kormányfő, hogy ahhoz minden uniós országnak hozzá kell járulnia. A magyar parlamenti képviselőkön egyelőre nem látja, hogy megszavaznák-e két év múlva Ukrajna uniós tagságát. Orbán szerint nagy kérdés, érdemes-e tárgyalni egy háborúban álló országgal a felvétel kapcsán, miközben még azt sem tudjuk, mekkora Ukrajna.

Brüsszel több mint 3 milliárd euróval tartozik nekünk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az unió elfogyott az ukránoknak adandó pénz ügyében is. „Ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor többet kell befizetni, mint amennyit kapunk” – tette hozzá, figyelmeztetve, hogy a kevésbé fejlett országok jóval kevesebbet kapnak, ha az ukránok pénzt kapnak.

Elhangzott a műsorban, hogy egyesek szerint az EU vegyen fel hitelt, de ez a magyar miniszterelnök szerint nem egy játható út. Orbán Viktor szerint lehet, hogy már Ukrajnában vannak a Magyarországnak járó pénzek, Brüsszel ebben az ügyben nem beszél világosan. „Mi befizetjük, amit be kell fizetni, így Brüsszel több mint 3 milliárd euróval tartozik nekünk” – nyomatékosított a miniszterelnök.  

Ezért húzza az időt Brüsszel

Orbán Viktor rámutatott, hogy Brüsszel húzza az időt, és az egész vita abszurd, mert minden vállalást teljesítettünk. A magyar miniszterelnök úgy látja, a brüsszeli bürokraták a lengyel választások eredményére várnak, és meg akarják buktatni az ottani kormányt. Brüsszelben abban reménykednek, hogyha baloldali kormány lesz, akkor Magyarország egyedül marad. „A választás kimenetele az uniós pénzeket is befolyásolja” – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel a migrációt

Orbán Viktor a migrációs paktumról azt mondta, hogy az egy hátralépés. Úgy fogalmazott: a migráció egy jövőt nagyban befolyásoló döntés, és nem tud ezzel a kihívással mit kezdeni az unió.  

„Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel ezt az ügyet, mert a migráció veszélyes és súlyos összeütközéseket okoz” – mondta a kormányfő. „Bűnözés, erőszak, konfliktusok – ezt jelenti a migráció. Eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, és ebben politikai egység van itthon” – mondta a kormányfő, nyomatékosítva, hogy a baloldal migrációpárti, mert Brüsszelben minden migárciópárti javaslatot megszavaztak. 

Orbán Viktor szerint csak szigorú ellenőrzéssel lehet fellépni a migráció ellen. „Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni” – tette hozzá a miniszterelnök

A teljes beszélgetést itt tudod megtekinteni:





 





Ezeket olvastad már?
Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás