Ne ijedj meg, ha a napokban levelet kapsz a NAV-tól





Az is lehet, hogy neked tartozik az adóhatóság.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.09.25.
Módosítva: 2023.09.25.
pénz nav adó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) értesítést küld mindazoknak, akinek ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve a tavalyi év során késedelmi pótléka keletkezett. Az adószámla-értesítőket október végéig juttatják el magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleiknek.

huf, forint, magyar forint, készpénz, pénz, támogatás, összeg,
Fotó: Pixabay.com

Az adóhatóság közleménye szerint országosan mintegy kétmillióan kapnak postai úton vagy elektronikusan levelet, utóbbit akkor, ha valakinek van KAÜ-azonosítása, és a tárhelyére szokta kapni az értesítéseket, amiről egyébként e-mailt is küldenek a regisztrációkor megadott címre. Ilyenkor érdemes minél előbb megnyitni a tárhelyet, mivel a beérkezett üzenetek harminc nap elteltével automatikusan törlődnek a felületről, kivéve, ha azokat a megnyitás után a tartós tárba helyezik. 

Ha valaki nem nézte meg a tárhelyére érkezett üzenetet, de az e-mail-értesítésben látja, hogy folyószámla-rendezés kapcsán küldött üzenetet a NAV, akkor adószámla-egyenlegét az ügyfélportálon is lekérdezheti. A NAV honlapján elérhető az adószámla-lekérdezési útmutató, amely lépésről lépésre bemutatja ennek menetét.

Akinek tartozása van, az banki költségek nélkül az ügyfélportálon fizetheti meg az összeget. Ehhez be kell lépni a portálra, majd a kezdőoldalon található adószámla-egyenlegnél a bővebb információra kattintva kell lekérdezni az adószámlát és a „hátralék rendezés” gombbal már indítható is a fizetés. Az összeg emellett rendezhető banki átutalással (ilyenkor fontos a közlemény rovatban feltüntetni az adóazonosító jelet), csekken, vagy akár a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával is. 

Túlfizetés kiutalása vagy átvezetése más adótartozásra az átvezetési és kiutalási kérelem (ATVUT17) elnevezésű űrlapon kérhető. Ez legegyszerűbben szintén az ügyfélportálról érhető el, az adószámla lekérdezése után, a „túlfizetés rendezés” gombbal, külön segédprogram telepítése nélkül, bármilyen okoseszközről, akár mobiltelefonról is.

Akinek segítségre van szüksége az adószámlája értelmezéséhez, általános kérdésekkel hívhatja a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon. Konkrét ügyek intézéséhez ügyfél-azonosító szám vagy kódos telefonos azonosítás szükséges. PIN-kód legegyszerűbben az ONYA-ban igényelhető a TEL-nyomtatványon, ennek folyamatáról szintén elérhető a NAV honlapján egy részletes útmutató.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás