Mi történik a vérünkkel a vérvétel után? Megmutatjuk a TritonLife új laboratóriumában!





Sokan nem tudják, hogy a vérvétel után mi is történik pontosan a vérükkel, és mi biztosítja azt, hogy valóban pontos eredmények szerepeljenek a leleten. Most bejutottunk a TritonLife Csoport új laboratóriumába, hogy lekövessük a vér útját a kémcsőtől a leletig.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.09.17.
Módosítva: 2023.09.17.
vérvétel laboratórium TritonLabs rutinvizsgálat minta

Egy rutin vérvétel során számos dologra fény derülhet, egészen a hormonális problémáktól az általános vérképen át a koleszterinszintig. Azt azonban sokan nem tudják, hogy mi is van a kulisszák mögött, azaz mi történik a vérünkkel, miután a felcímkézett kémcsőbe kerül, és hogy lesz belőle valós eredmény a leletünkön. Most bejutottunk a TritonLife Csoport újonnan megnyitott laboratóriumába a XIII. kerületben, ahol a legmodernebb gépekkel és algoritmusokkal dolgoznak az országosan elismert szakemberek. 

A vérvételkor egy egyedi vonalkóddal címkézik fel a mintánkat, ami megy a laborba. Fotó: MG

A vér útja, vérvételtől a leletig

Automaták, modern gépek, tökéletesen pontos algoritmusok és mikroszkópok – így néz ki a TritonLabs XIII. kerületi bázisa, ahol követhettük, mi is történik a vérünkkel, miután levették azt. A Metropol újságírója úgy döntött, hogy „vérét adja” a projekthez és maga is tű alá feküdt, hogy megnézhessük, milyen vizsgálatokon megy keresztül egy rutinvizsgálat esetén a minta. 

Először egy nagy szobába léptünk, ahol rengeteg automata dolgozott folyamatosan. Dr. Latkóczy Krisztina, a TritonLabs igazgatója segítségével megtudtuk, hogy a mintavétel után azonnal egy mintaszortírozó automatába kerül a vér, ami egy algoritmus alapján válogatja le a kémcsöveket. Ha kell, le is fagyasztja őket, hogy későbbi vizsgálatokra még használható legyen a páciens részére. 

A vér ebbe a mintaszortírozó automatába kerül, ami egy speciális algoritmus alapján működik. Fotó: MG

Ezután különböző gépek kezdenek el dolgozni a vérrel. Van, amelyik a hormonokat és a tumormarkereket vizsgálja a mintában, de van, amelyik a teljes vérképet megcsinálja, így vizsgálja a fehér- és vörösvérsejtek számát és az általános értékeket. 

Miután sok-sok automatában járt a minta és mindegyik megvizsgálta teljesen automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, azután kész is az eredmény. Ha szükséges, akkor további vizsgálatokat is végeznek vele más termekben, de máskülönben már készen is van a lelet, amit egy-két óra múlva meg is kap a páciens e-mailben. Ha pedig valamilyen súlyos eltérésre derül fény a laborban, arról telefonon értesítik a beteget. 

Amíg körbejártuk a labort, újságírónk telefonja is jelzett, hogy megérkezett e-mailben a lelet, így megúszta a várakozással járó idegeskedést. 

Minden szérummintát 3-12 hónapig fagyasztva tárolnak, ami új vizsgálatok lehetőségét is megteremti. Fotó: MG

Pontosság és gyorsaság

A TritonLabs korszerű és innovatív laboratórium, mely speciális algoritmusokkal és a lemodernebb automatákkal dolgozik, ezzel csökkentve a hibaszázalékot. Ráadásul a betegek adatainak biztonsága érdekében a vizsgálati adatok továbbításának teljes folyamatát digitalizálták, az országban mindeddig egyedülálló módon. A kémcsőre egy egyedi vonalkód kerül, ami a páciens adatait jelzi a gépek számára, így esélytelen, hogy összecserélődnek a minták és téves eredményt kapunk. 

Az új laboratóriumnak köszönhetően olyan különleges tesztek és vizsgálatok lettek elvégezhetők hazánkban, amiket eddig külföldi laborokban végeztek. Mindezzel a labor célja, hogy a páciens a teljes betegutat végig tudja járni egy intézmény falain belül, a járóbeteg-ellátástól a laboron át a fekvőbeteg-ellátásig. A labor nemcsak magánbetegeket szolgál ki, hanem részt vesz az állami egészségügyi ellátásban is, csökkentve ezzel a várakozási időt.

Nézd meg a vérvizsgálatról készült videónkat!





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás