Kiderült, lesz-e hó most télen

Olyan időjárási jelenségek zajlanak most, amelyek hosszú hónapokra meghatározzák az életünket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.09.
tél jelenség El Niño

Júliusban a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hivatalosan is megerősítette az El Niño időjárási jelenség visszatérését. A szakértők azt jósolják, hogy 95 százalék az esélye annak, hogy egy mérsékelt vagy erős El Niño szezon 2024 februárjáig folytatódik. És valószínűleg csak jövőre fogjuk látni ennek az időjárási eseménynek a legnagyobb hatásait.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Annak pontos meghatározása szinte lehetetlen, hogy az El Niño milyen hatással lesz Európa időjárására az év előrehaladtával, ráadásul az éghajlatunk tele van meglepetésekkel, de a tapasztalatok alapján lehet következtetni arra, körülbelül mire számíthatunk.

"Azokban az években, amikor az El Niño jelenség megfigyelhető, általában enyhe, csapadékos tél várható az első hónapokban (november-december), és hidegebb, szárazabb időjárás várható végül (január-március) Észak-Európa nagy részén" – árulta el Adam Scaife professzor a Life szerint. Dél-Európában összességében csapadékosabb körülményeket hozhat. 

A kutatások azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás mélyebbé és intenzívebbé teheti a meleg és hideg közötti kilengéseket.

„A trópusi esőzések bolygószintű hullámokat indítanak el, amelyek télen érintik Európát. Ezek származhatnak az Atlanti-óceánból, valamint a csendes-óceáni El Niño-ból”mondja Scaife professzor.

A professzor azt is elárulta, hogy számításaik szerint 2024-ben a "normálisnál melegebb" idő jön majd, könnyen lehet, hogy 2024 lesz az eddigi legmelegebb évünk.

Mivel az El Niño jelenség jövőre szűnhet meg, ezért nem valószínű, hogy több hóra kellene számítanunk idén.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás