Dobrev Klára háborúpárti amerikai politikussal tárgyalt Budapesten

A háborút pártoló politikusok egymás közt...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.31.
Módosítva: 2023.08.31.
Ukrajna fegyver lőszer Dobrev Klára

David Pressman nagykövettel egyeztetett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője és árnyék-miniszterelnöke az amerikai nagykövetségen. – A találkozón jelen volt Jason Crow amerikai demokrata képviselő, aki a Trump ellen indított impeachment eljárás egyik meghatározó alakja volt. A nagykövetség beszámolója szerint az ő budapesti látogatása volt a Dobrev Klárával való egyeztetés apropója. 

A DK árnyékkormányának vezetője mellett az egykori SZDSZ-es, ma DK-s politikus, Eörsi Mátyás is jelen volt a találkozón.

Jason Crow  akárcsak Gyurcsányék egyértelműen háborúpárti, többször hangot adott annak, hogy támogatja az Ukrajnának nyújtott fegyverszállításokat, sőt azt is elárulta, hogy folyamatosan együttműködik a Biden-adminisztrációval, hogy több fegyvert küldjenek minél gyorsabban.

 Vezetésével több képviselővel együtt Bidennek címzett levelekben kérték fegyverek, lőszerek, rakéták, tankok és az F–16-os repülők küldését. Az F–16-osok kapcsán egy lőszerküldési programot is követel, valamint hogy az USA pilótákat és karbantartókat képezzen ki, ill. a komplett repülőgép-karbantartást szervezze meg.

Érdekes egybeesés, hogy a tegnapi napon jelent meg Tucker Carlson angol nyelvű interjúja Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyet egyetlen nap alatt több mint 100 millióan néztek meg, valósággal felrobbantotta az internetet. A legtöbb mértékadó amerikai lap is szemlézte az interjút. 

A legtöbb nemzetközi médium, így az amerikai Newsmax, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau, Stern és Berliner Zeitung, az osztrák Kurier, Orbán Viktor Donald Trump volt amerikai elnökről szóló szavait idézte, miszerint ő lehet a nyugati világ megmentője, illetve az újraválasztása lehet a kulcs az azonnali békéhez Ukrajnában.

Több médium, például a The Independent is idézte a magyar miniszterelnöknek az ukrán győzelmi esélyekről mondott szavait, miszerint az oroszok egyszerűen többen vannak, így az országnak nincs reális esélye a győzelemre.

A Politico idézi Orbán Viktor gondolatait az ukrán NATO-csatlakozásról, miszerint a történelmi lehetőséget elszalasztotta a szövetség, és Oroszország megerősödésével ma nem reális lehetőség Ukrajna csatlakozása, el kell felejteni.

Az ANSA olasz hírügynökség tudósítása azt helyezi a középpontba, hogy 

Oroszország megkerülhetetlen Európa biztonsága szempontjából, ezért racionális kapcsolatokat kell ápolni az országgal. 

Kiemelik továbbá a magyar miniszterelnök azon mondatát, miszerint Ukrajnában nem a NATO áll szemben Oroszországgal, hanem Washington, és idézi Aleszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes erre adott reakcióját is.

A Huffington Post Donald Trump köszönő posztját emelte ki tudósítása címében. Írásukban elsősorban a Trumpra és a háborúra vonatkozó gondolatokat emelték ki, miszerint „Trump visszatérése az [elnöki] hivatalba lenne »az egyetlen kivezető út« a konfliktusból, és minden olyan feltételezés, miszerint Kijev megnyerheti a háborút Oroszország ellen, »hazugság«.” 

A Washington Post tudósítása szerint Orbán dicsérte Donald Trump külpolitikáját és bírálta Joe Biden kormányát és annak hozzáállását az ukrajnai háborúhoz. A Newsweek az interjúból az oroszokkal való megegyezést sürgető mondatot emelte ki, amely szerint 

olyan biztonsági struktúrára van szükség, amely biztosítja Ukrajna szuverenitását és biztonságát, de NATO-tagság nélkül.

 

Az orosz sajtóban sem maradt visszhang nélkül az interjú. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azt emelte ki, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hazugságnak nevezte azt a nyugati felfogást, miszerint Ukrajna megnyerheti a háborút, és legyőzheti Oroszországot. Elmondta, hogy az ukránok nyugati segítség nélkül képtelenek lennének versenyre kelni Oroszországgal, ezért az Egyesült Államok kezében van a béke kulcsa.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás