RETRO RÁDIÓ

Bakondi György: minden eddiginél fontosabb a határőrizet

Minden eddiginél fontosabb, hogy a magyar határt hatékonyan őrizzük, mert a szervezett bűnözés jelenléte az embercsempészés mellett már a fegyvercsempészés veszélyét is felveti – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.Megosztás
Szerző: MTI
Létrehozva: 2023.08.03.
határvédelem Bakondi György határ

Bakondi György annak kapcsán beszélt erről, hogy egyre nagyobb a nyomás a déli határon, tömegessé vált az illegális migráció, és az elmúlt napokban fegyvereket, lőszereket, robbanóanyagot találtak az elfogott határsértőknél. A főtanácsadó hangsúlyozta, mindent megtesznek a határ megerősítéséért, és azért, hogy a szerb hatóságokkal együttműködve „felderítsék és felszámolják a szervezett bűnözés tendenciáit”.

Fotó: Ujvári Sándor

Ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy az Európai Unió új, migrációs menekültügyi paktummal kapcsolatos elképzelései „a Magyarországon bevált és a lakosság által elfogadott biztonsági rendszer lebontását eredményeznék”.

A helyzetet úgy illusztrálta: ha a Szerbiában fegyverrel lövöldöző bevándorló menekültstátuszt kér Magyarországon, nyílt menekülttáborban kellene itt elhelyezni, és miközben megkezdődik az elbírálás, szabadon ki-be jár, ha pedig három hónapon belül nem sikerül elbírálni a kérelmét – ami egyébként is teljes fikció, hiszen semmilyen okmánya nincs –, akkor be kellene léptetnünk.

Ez értelmetlenné tenné az egész magyar biztonságra irányuló határőrizeti erőfeszítést, már csak ezért is elképzelhetetlen, hogy elfogadjuk ezt az elgondolást – fogalmazott Bakondi György, hozzátéve: sem a kvóták szerinti elosztást, sem a migránsgettók létrehozását nem támogatja a magyar kormány, és ez így is fog maradni, bármilyen nyomást gyakoroljanak ránk.

A főtanácsadó az Afrikában kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel negatív hatással lehet a Száheli-övezetből útnak induló migránstömegekre, ennek nagyságrendje pedig olyan komoly is lehet, hogy kezelhetetlen helyzetet eredményezne az Európai Unió határain.

Ezért rendkívül érdekeltek vagyunk abban, hogy az érintett államok és a tranzitországok együttműködjenek az unióval a migráció megelőzésében, visszatartásában – mondta.
Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felhívta a figyelmet: az EU migrációs politikájának egyik eleme most az lenne, hogy pénzt adna a kibocsátó országoknak, amelyek cserébe vállalnák a migráció feltartóztatását.

 

Ezeket olvastad már?
Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Hídpénzbotrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Hídpénzbotrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás