RETRO RÁDIÓ

A béke üzenetét vitte Novák Katalin a Vatikánba, ahol Ferenc pápával találkozott

Magyarországról terjedjék el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában – jegyezte be Ferenc pápa az áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumba, melyet Novák Katalin adott át neki vatikáni találkozójukon pénteken.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.
Novák Katalin látogatás pápa megbeszélés üzenet

A katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással.

A pápa könyvtárszobájában tartott találkozó a negyedik volt Ferenc pápa és Novák Katalin között év eleje óta, a második vatikáni magánaudiencia.

A megbeszélés fő témája a háború, és a béke útjának megtalálása volt – közölte a Sándor-palota. A felek egyetértettek abban, hogy közösen kell dolgozni a „mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében”.

Ferenc pápa és Novák Katalin arról is egyeztetett, mit tudnak közösen tenni az Ukrajnából Oroszországba szállított gyermekek hazatérése érdekében. Beszéltek a hagyományos családi értékek melletti kiállásról és a gyermekek védelméről.

Ferenc pápa ismételten köszönetet mondott magyarországi látogatásáért. Novák Katalin úgy vélte, a hazánkban tett apostoli látogatás nemcsak három napig tartott, hanem annak generációkon átívelő hatása van.

Ferenc pápa és az államfő találkozása újabb állomásnak számított a Vatikán Állam és Magyarország szorgalmazta párbeszédben az ukrajnai béke elérése érdekében: Ferenc pápa a magyarországi látogatása utáni visszaúton jelentette be, hogy békemissziót indít, melyet Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki az utóbbi hetekben Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

Novák Katalin többek között beszámolt a Kárpátalján és Kijevben tett látogatásáról. Az államfő a Krimi Platform csúcstalálkozóján jelentette be, hogy következő állomása Ferenc pápánál lesz és vázolta azt a békeüzenetet, melyet most személyesen továbbított az egyházfőnek.

Az államfő ajándékként egy Kárpátaljáról származó ikont adott át a pápának, melyen Szűz Mária kézben tartja a gyermek Jézust. Emellett a magyarországi zarándokhelyeket bemutató kötetet, valamint egy albumot is átadott a pápa magyarországi látogatásáról. Az album egy példányába Ferenc pápa dedikációt írt, megköszönve a magyarországi látogatására emlékeztető kötetet.

Magyarországról terjedjék el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában

– írta Ferenc pápa, aki áldását adta, és ismételten egységet és testvériséget szorgalmazott a világban.

Novák Katalin és a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros megbeszélésén is központi téma volt az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete – közölte a vatikáni sajtóközpont. Szó volt a vallásszabadság kérdéséről, valamint a világban üldözött keresztények helyzetéről, valamint olyan közös érdekeltségű témákról, mint a család és a keresztény értékek.

A megbeszélésen részt vett Miroslaw Wachowski, a szentszéki államtitkárság külpolitikai államtitkára.

 

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás