Így változtak júliustól az örökösödési szabályok





Mostantól az önkormányzatoké lehet az elhunytak vagyona.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.07.04.
Módosítva: 2023.07.04.
öröklés törvény jog

Július 1-jétől, ha nincs fellelhető örököse az elhunytnak, akkor a belföldi ingatlanja és az ott található minden ingóság a települési önkormányzaté lesz – számolt be a szombaton hatályba lépett új szabályról a Napi.hu

Az új szabályozás célja, hogy az elhunytak ingatlanvagyonát az önkormányzatok a helyi közösségek javára fordíthassák, valamint az örökséget terhelő kötelezettségek, mint például a jelzáloghitel teljesítése is hatékonyabban kezelhető legyen.
Az önkormányzatnak lehetősége van visszautasítani az örökséget; ekkor az államra szállnak a javak. Automatikusan az állam lesz az örökös abban az esetben is, ha az elhunytnak vannak ugyan örökösei, de mindannyian visszautasították az örökséget, ami leggyakrabban a hagyatékot terhelő adósságok miatt fordul elő. 

Fotó: Pixabay

Aki szeretné megelőzni, hogy a hagyatéka később jogvitákat okozzon, végintézkedéssel maga döntheti el, kinek szánja az egyes vagyontárgyait. A közjegyzői okiratba foglalt végrendelet további előnye, hogy a végrendelkezés tényét minden esetben bejegyzik a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába. Ez garancia arra, hogy biztosan előkerül és figyelembe veszik a hagyatéki tárgyaláson, ezáltal a végrendelkező akarata érvényesül. Mindenképpen érdemes végrendelkeznie annak, akinek nincs rokonsága, amely örökölne utána. 

Előfordulhat olyan is, hogy egy autó sorsát az dönti el, a garázsban vagy az utcán hagyták-e. A bankszámlák pedig nem számítanak ingatlanon található vagyontárgyaknak, de ismert olyan bírói gyakorlat is, amely a bankbetétet mégis annak minősíti, ha az örökhagyó a lakásban tartotta a betétkönyvet

– figyelmeztetett Szécsényi-Nagy Kristóf, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője.

Az élettársak kifejezetten sérülékeny helyzetbe kerülhetnek végrendelet nélkül. Még azt is bizonyítania kell a túlélő élettársnak, hogy a személyes tárgyai (ruhái, könyvei), amelyek az elhunyt házában voltak, nem tartoznak a hagyatékhoz és azokat nem az önkormányzat örökli.

Érdemes tudni, hogy végrendeletet akár kézzel írva is lehet készíteni, de aki szeretné biztosítani, hogy valóban ahhoz kerüljön a vagyona, akinek szánta, érdemes szakértőhöz – közjegyzőhöz vagy ügyvédhez – fordulnia. Egy végrendeletnek ugyanis szigorú tartalmi és formai követelményeknek kell megfelelnie, és elég egy apró hiba, hogy érvénytelen legyen.





 





Ezeket olvastad már?
Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen - videó

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen - videó

„Milliárdosok vagyunk” – poénkodott, majd beütött a brutális lottónyeremény

„Milliárdosok vagyunk” – poénkodott, majd beütött a brutális lottónyeremény

Brinkmann, Ross, esetleg House, neked melyik tévés doki volt a kedvenced? - Galéria

Brinkmann, Ross, esetleg House, neked melyik tévés doki volt a kedvenced? - Galéria

„A hegy felrobbant. Sziklaeső esett” – megszólalt a pokoli vulkánkitörés túlélője

„A hegy felrobbant. Sziklaeső esett” – megszólalt a pokoli vulkánkitörés túlélője

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás