A világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerének fogyasztása veszélyes lehet az új kutatások szerint.
A Reuters értesülései szerint még júliusban rákkeltő anyagnak nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerét, az aszpartámot. Az édesítőt többek között a diétás Coca-Cola, illetve más szénsavas üdítők, de még rágógumik ízesítésére is használják.
Az aszpartámot 1981-ben hozták forgalomba alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként, és azóta világszerte az élelmiszerek és italok kulcsfontosságú összetevője lett. Nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszer segít a fogyásban, ráadásul hosszú távon növelheti az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a kettes típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint minden olyan anyag rákkeltőnek tekinthető, amelynek fogyasztása összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. A rákkeltő anyagok kölcsönhatásba lépnek a DNS-sel, káros mutációk előidézésével zavarják meg a sejtek egészséges működését, így hozva létre a daganatsejteket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre