Ennyit a kóláról és társairól? Rákkeltő lehet ez a közkedvelt édesítő

A világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerének fogyasztása veszélyes lehet az új kutatások szerint.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.07.02.
Módosítva: 2023.07.02.
édesítőszer Nemzetközi Rákkutató Ügynökség diétás kóla rákkeltő anyag

A Reuters értesülései szerint még júliusban rákkeltő anyagnak nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik leggyakrabban használt édesítőszerét, az aszpartámot. Az édesítőt többek között a diétás Coca-Cola, illetve más szénsavas üdítők, de még rágógumik ízesítésére is használják.

Jobb vigyázni  az édesítőszerekkel! (Fotó: Pixabay)

 Az aszpartámot 1981-ben hozták forgalomba alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként, és azóta világszerte az élelmiszerek és italok kulcsfontosságú összetevője lett. Nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszer segít a fogyásban, ráadásul hosszú távon növelheti az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a kettes típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint minden olyan anyag rákkeltőnek tekinthető, amelynek fogyasztása összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. A rákkeltő anyagok kölcsönhatásba lépnek a DNS-sel, káros mutációk előidézésével zavarják meg a sejtek egészséges működését, így hozva létre a daganatsejteket.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás