Elképesztő részletek: Varga Csaba így hódította meg Nanga Parbatot





Sikerrel ért véget a legújabb magyar 8000-es csúcstámadás.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.07.04.
Módosítva: 2023.07.04.
Varga Csaba siker hegymászó

Varga Csaba vasárnap ért fel a világ kilencedik legmagasabb hegyére, a 8126 méteres Nanga Parbatra, ráadásul pótlólagos oxigén és teherhordók igénybevétele nélkül. A rossz idő miatt nem iktatott közbe pihenőt a 4-es táborban, ami azt jelenti, hogy 1400 méteres szintemelkedést kellett egyben leküzdenie a csúcsig – mondta el a Világgazdaságnak a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke. 

Fotó: Pixabay

A csúcson akkora volt a szél, hogy nem is tudott bejelentkezni a csapatánál. De természetesen dokumentálta a csúcshódítást, filmet készített róla

– mondta el Wehner Géza, aki szerint a 41 éves sportoló elképesztő fizikai és mentális terhelésen van túl, több mint 24 órás mászást produkált 7 ezer méteres szint fölött, ennek egy részét a halálzónában töltve

A magyar hegymászó nem egyedül vágott neki a hegynek, két lengyel társával indult a csúcstámadásra, akikkel korábban barátkozott össze. Egyikük időközben visszafordult, mivel egy lezuhanó szikladarab eltalálta, a másikkal viszont feljutott a csúcsra. Közösen kezdték meg az ereszkedést, vasárnap este el is érték a 4-es tábort. Mivel ott már éjszakázott egy teljesen kimerült csapat, Varga Csaba úgy döntött, hogy tovább folytatja az utat, és le is jutott a 3-as táborba, ahol az éjszakát töltötte, így már nem kellett attól tartani, hogy megismétlődik Suhajda Szilárd tragédiája. 

Hétfőn indult tovább a 4200 méteren lévő alaptáborba, amit az esti órákban el is ért – adta hírül a Hazajáró Facebook-portál, amely szerint Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú piros-fehér-zöld nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi magyarok élni akarását, másrészt Magyarország első és a világ hetedik turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett.

 





 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás