RETRO RÁDIÓ

"Ott leszünk a rajt pillanatában" - A magyar űrhajós, péntek este a HírTv-n

Az országban elsőként a HírTV stúdiójába mentek a magyar űrhajósjelöltek!Megosztás
Szerző: CHI
2023.06.08. 18:45
nemzetközi űrállomás HírTV magyar űrhajósjelölt magyar űrhajós

Különleges és egyedülálló műsorral jelentkezik a HírTV. A magyar űrhajósjelöltek, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András az exkluzív programban elsőként a HírTV-nek beszélnek majd az egészségügyi, tudományos és pszichológiai tesztekről

A magyar űrhajós
 

Elmondják hogyan vizsgálták a koncentrációkészségüket, a térlátásukat, milyen vezetői készségekre lesz szükségük, és hogy képesek-e megtanulni a kísérleteket. Az exkluzív 2x25 perces műsorból Illés Péter vezetésével többek között kiderül, hogy melyikük mi akart lenni gyermekkorában, kinek a kedvenc filmje az Armageddon, kinek kellett levágni a haját, hogy beleférjen a pilótasisakba és ki tervezte az űrruhájukat.  

"A Nemzetközi Űrállomás 400 kilométer magasságban kering a Föld körül, ezáltal 95 percbe telik az, hogy egy fordulatot tegyen. Ez átlagosan 15 napfelkeltét és naplementét jelent." - ezt Magyari Gábor, a Hunor program válogatási és képzési vezetője mondta a műsorban.  

A virtuális stúdiótérben pedig a kilövő rakétát, az űrkapszulát, a szkafandert és a Nemzetközi Űrállomást is közelről megszemlélhetjük, rengeteg érdekes információ kíséretében. Pénteken 2023. június 9-én 19:20-tól a HírTV-n látható „A MAGYAR ŰRHAJÓS - A BEMUTATKOZÁS” című exkluzív műsor.

A beszélgetés egyben egy hosszú távú együttműködés kezdete a Hunor Program és a HírTV között. A HírTV a következő két évben végig tudósít a magyar űrhajósok felkészüléséről, a próbatételekről, a felkészülés időszakáról egészen a kilövés pillanatáig.

“Terveink szerint ott leszünk az első súlytalansági próbáknál, a pilótakiképzés eseményeinél és a rajt pillanatában is. Feldolgozzuk a magyar űrkutatást és űrtevékenységet, amely – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 75 éves múltra tekint vissza. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron gazdasági szereplők beszélnek majd a magyar űrhajózás feladatairól, nemzetközi összevetésekről, sikerekről."  – mondta el Velkovics Vilmos, a HírTV főszerkesztője.

 

 

Ezeket olvastad már?
Nem hiszed el, mit művel a lelkes szupernagyi

Nem hiszed el, mit művel a lelkes szupernagyi

Még trágárkodott is egyet a Momentum elnöke

Még trágárkodott is egyet a Momentum elnöke

A mélybe akarta vetni magát egy 27 éves nő – hős rendőreink megmentették az életét

A mélybe akarta vetni magát egy 27 éves nő – hős rendőreink megmentették az életét

Gyász: elhunyt a híres magyar operatőr, Bayer Ottmár

Gyász: elhunyt a híres magyar operatőr, Bayer Ottmár

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás