„Örökre beleégett az emlékeinkbe” – elképesztő az összefogás az árvíztől letarolt Gyöngyöstarjánban





A helyiek és a környező települések is egy emberként fogtak össze, hogy segítsenek az árvíz által letarolt Gyöngyöstarjánnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.13.
árvíz villámárvíz összefogás segítség

Az egész ország döbbenten figyelte, hogyan tarolta le a pusztító villámárvíz Magyarország több települését. A hatalmas esőzések után kialakuló áradások komplett településeket öntöttek el, házakat tettek tönkre, családok tucatjainak kellett elhagynia otthonát. 

A patak is kiöntött, minden közeli házat és boltot elárasztott Fotó: Máté Krisztián/Bors

A pusztítás Nógrád és Heves vármegyét még talán a többinél is jobban sújtotta, a hevesi Gyöngyöstarjánban pedig két ember életét követelte a tragédia: mint arról a Metropol is írt, a helyi B. Gergelyt egy szerteágazó pincerendszerbe sodorta be a kiáradó patak, míg a 45 éves Szőke Zsuzsannát egy konténerből ragadta el a víz. Lapunk arról is beszámolt, hogy a gyöngyösi asszony a helyi bányában dolgozott mázsálóként, a munkába pedig imádott vizsláját, Mira kutyust is mindig magával vitte. A tragédia napján két kollégájával együtt egy konténerbe zárkózott, kikötötték magukat az áradás sodró ereje ellen. Az asszony azonban kioldozta magát, hogy megmentse a kint ragadt kutyáját. Végül, bár az ebet még be tudta emelni, őt azonban elvitte az iszonyatos erejű, zúgó víz. 

A tragédia után egy emberként fogott össze a közösség Fotó: Máté Krisztián

A teleülésen emellett apokaliptikus állapotok uralkodtak, több házból még a tragédia másnapján is szivattyúzták a vizet, ahogyan abból a pincerendszerből is, amelyben Gergely is életét vesztette. Emellett az utcákat vastag sárréteg fedte, több autó megrongálódott, többeknek pedig otthonukat kellett elhagyniuk. 

A településen élők azonban egy emberként fogtak össze a károsultakért: aki csak tehette, lapátot, szivattyút vagy szerszámot ragadott, és úgy indultak neki, hogy akár kézi, akár gépi erővel segítsenek a többieknek. Mások ruhákkal, tisztálkodási szerekkel vagy éppen élelmiszerrel szálltak be.

Senki nem maradt ki: civilek, boltok, élelmiszerüzletek, hivatali dolgozók és a rendvédelmi szervek dolgozói is serénykedtek, segítettek az utcák takarításában és a hordalékok eltüntetésében. 

– Minket nem érintett az árvíz, szerencsések voltunk, de tudjuk, hogy mások nem voltak azok. Így fogtuk, amink volt, és megyünk segíteni – mondta egy lapáttal és talicskákkal felszerelkezett társaság ottjártunkkor. 

A helyiek közül, aki csak tehette, segített a károsultakon Fotó: Máté Krisztián

A község vezetői most megható módon mondtak köszönetet a példátlan összefogásért: 

A villámárvíz okozta katasztrófa örökre beleég az emlékeinkbe, ahogyan ezzel együtt a következő napokban tapasztalt lenyűgöző összefogás is. Hihetetlenül gyorsan nyújtottak segítő kezet a helyi lakosokon kívül a környező települések polgármesterei, önkéntes tűzoltóegyesületei, lakosai és vállalkozásai

 – írták egy posztban. Kiderült, hogy több száz ember vett részt a munkálatokban: 

– Csütörtök délutántól éjjelig 80 fő, pénteken 175 fő, szombaton 154 fő segítő volt jelen az árvíz által elöntött területeken. A nehéz fizikai munkát végtelen elszántsággal végezték, mindenki teljes erővel, fáradhatatlanul, reggeltől estig azon dolgozott, hogy minél előbb eltakarításra kerüljenek a tragédia nyomai – szögezték le. Mindenkinek megköszönték az önzetlenségüket.

Ezúton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani az áradás utáni helyreállítási munkálatokban nyújtott segítségért. A segítők, felajánlók jelesre vizsgáztak emberségből, kitartásból; hálásak vagyunk, hogy időt és energiát áldoztak a település lakóinak megsegítésére

 – hálálkodtak. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt PR-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás