40 nap eső vagy 40 nap szárazság? Ma van Medárd napja!





A néphit szerint a mai időjárástól függ a következő 40 napé.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.08.
ez lesz ma időjárás óceán közlekedés

A népi időjósok szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem szakad le az ég, akkor 40 napos szárazság várható.

A hiedelem szerint, ha ma esik, akkor a következő 40 napban is esni fog (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com


Szent Medárd frank származású, katolikus püspök, a flandriaiak megtérítője volt. Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának.

A negyven egyébként bibliai szent szám. Ha nem esik, de esőre szükség volna, Algyő öregasszonyai nagy kakast fürdetnek meg, hogy zápor kerekedjék. A göcsejiek a termésre is következtetnek. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. Eleki németek szerint ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz. Így tartja Pincehely magyar népe is.

A hagyomány szerint ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. De Medárd napján a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.

Júniusra a szárazföld belső területei már fölmelegednek, a meleg levegő felfelé áramlik, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Ezért jellemző a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz.

Ilyen időnk lesz Medárd napján

Csütörtökön az időnként felbukkanó nap mellett főleg gomolyfelhős idő várható. A nap első felében csak elszórtan, délután már ismét többfelé fordul elő zivatar, zápor. A nappali hőmérséklet 25 Celsius-fok körül alakulhat majd – írta a Köpönyeg.

Május 8. az óceánok világnapja

A Föld több mint 70 százalékát víz borítja. 1840-től állnak rendelkezésre pontos adatok az időjárással kapcsolatban. Azóta 1998 volt a legmelegebb év, de a tíz legforróbb esztendőt is az elmúlt 15 évben mérték. A tudósok egyre riasztóbb jelenségekkel találkoznak az óceánokat illetően is.

Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága, hacsak nem tudjuk megfordítani a káros folyamatokat, például a környezetszennyezés visszaszorításával. Talán az 1992 óta megtartott óceánok világnapja is segít abban, hogy tegyünk valamit és megtaláljuk a módját, hogy mindennapi életünk során is óvjuk a világtengert.

Minden egyes alkalom számít!

Május 8-án reggel 7 órától este 19 óráig a Közép-magyarországi RVK Intézetben, déltől este 18 óráig a Sugár Üzletközpont II. emeletén, szintén déltől este 18 óráig Budapest IV. kerületében, az István úton adhatsz vért. További részletekért látogass el a véradás.hu oldalra.

jegy,bérlet,nyugati, máv
A MÁV-Volán-csoport ez alkalommal is kedvezményes utazási lehetőséget kínál (Képünk illusztráció) Fotó: Róka László

Utazz kedvezményesen a Magyar Mozgókép Fesztiválra

A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7–10. között rendezik meg, idén az Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt eseményeként. A MÁV-Volán-csoport ez alkalommal is kedvezményes utazási lehetőséget kínál a 2023 forintos Veszprém-Balaton 2023 EKF jeggyel, ami oda-vissza utazásra érvényes az ország bármely pontjáról Veszprémbe. Ha pedig egy vagy kétnapos látogatást tervezünk a fesztivál veszprémi, balatonfüredi vagy balatonalmádi helyszínére, érdemes a környék busz és vonatjáratain használható 1990 forintos Veszprém-Balaton EKF24 napijegyet igénybe venni.

A Magyar Mozgókép Fesztiválnak már négy éve Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont. Idén az Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt eseményeként, a Nemzeti Filmintézettel közös szervezésben rendezik meg újra ebben a három városban, összesen kilenc helyszínen a hazai filmek ünnepét. Június 7–10. között közel száz magyar filmet – köztük számos premiert is – láthatnak majd a fesztiválra látogatók, ahol a hazai mozgóképes világ meghatározó szereplőivel is találkozhatnak.

Változik a közlekedés rendje a röszkei határátkelőhelyen

A rendőrség célja a határforgalom-ellenőrzés gyorsítása és a várakozási idők csökkentése. Ennek érdekében rendszeresen egyeztetnek a szomszédos országok hatóságaival, illetve folyamatosan vizsgálják az eljárások hatékonyságát. Ennek keretében, kísérletképpen június 26-áig a röszkei autópálya-határátkelőhelyen is bevezetik az állampolgárság szerint szelektált sávokon történő ellenőrzést.

Az átkelőhelyen lévő kapuk felett ebben az időszakban, más átkelőkről már ismert információs táblák jelzik, hogy az Európai Unión belüli, illetőleg azon kívüli állampolgárok melyik kapukon haladhatnak át. Ennek oka a nemzetközi szerződéseken alapuló eltérő ellenőrzési eljárás. A szelektív módszertől az ellenőrzés gyorsabb lefolyását várják, és amennyiben a tapasztalatok ezt igazolják, az eljárást állandósítják.

Az említett időszakban tehát a röszkei autópálya-határátkelőhelyen részben változik a forgalmi rend, melyhez a táblák mellett, szükség esetén forgalomirányító rendőrök, határvadászok is segítséget nyújtanak.





 





Ezeket olvastad már?
Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás