RETRO RÁDIÓ

102 éve született Karinthy Ferenc, aki ebből doktorált





Legismertebb művei az Epepe és a Budapesti tavasz, melyből nagy sikerű film is készült.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.02.
ez lesz ma időjárás film

Karinthy Ferenc Kossuth-díjas magyar író 1921. június 2-án született. 1941–1946 között a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója, nyelvészetből doktorált. 1947-ben ösztöndíjas Franciaországban, Svájcban és Olaszországban. Művei az 1940-es években jelentek meg. 1951–1953 között a Szabad Nép és a Magyar Nemzet munkatársa volt. 

Karinthy Ferenc
Fotó: Kertész Dániel / Wikipedia

1953–1956 között a budapesti Madách Színház dramaturgja. 1957–1960 között Machiavelli és Moliére műveit fordítja, továbbá görög, angol, olasz és német szerzőket is fordít. 1968–1969 között vendégprofesszori előadásokat tartott az USA-ban. 1972–1976 között különféle írószövetségek vendége az USA-ban, Ausztráliában, a Szovjetunióban és Kubában. 1992. február 29-én Budapesten halt meg. 

99 éve született Böszörményi Géza

1924. június 2-án született a rendező és forgatókönyvíró. Pályáját vegyészmérnökként kezdte 1956-ban. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1968-tól a Mafilm rendezőjeként dolgozott. SZOT-, Balázs Béla-, Európa- és Nagy Imre-díjas érdemes művész. 2004-ben halt meg.

95 éves lenne Kovács Erzsi

Az EMeRTon-díjas magyar énekesnő 1928. június 2-án született. Az ötvenes évek elején disszidálási kísérlet miatt négyévi börtönbüntetésre ítélték, szerelmét, Szűcs Sándor labdarúgót kivégezték. Kovács Erzsi csak 1954-ben, szabadulásakor tudta meg, hogy a férfit felakasztották. Németh Lehellel és a Holéczy együttessel járták az országot. Első komolyabb sikere a Régi óra halkan jár című táncdal volt, ő énekelte a Tűzpiros virág és a Rejtély című slágereket is. 2014. április 6-án halt meg.

Kovács Erzsi
Fotó: Bors 

A napsütést csak a felhők zavarhatják meg

A többórás napsütést gomolyfelhők zavarják meg pénteken, szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Marad a 25-30 fokos maximum. Délutántól egyre inkább megélénkül az északkeleti szél.

Fotó: Pixabay

GyereKi a Rákóczi térre!

Június 2. és 3. között a Rákóczi téren és a mellette lévő Vásár és Víg utcában lazulós hétvégét szerveznek GyereKi néven. Érdemes hallgatni a felhívásra, és kimenni tollasozni, vitorlásversenyre, kiállításra, filmet nézni és beszélgetni!

Gourmet Fesztivál 2023

Idén újra végigkóstolhatjuk az MBH Bank Gourmet Fesztivál kínálatát: június 2. és 4. között az ország legjobb séfjeivel, cukrászaival, borászaival, sör- és pálinkafőzdéivel találkozhatunk a Millenárison! 100 kiállító, számtalan program és élmény vár ránk a hazai gasztronómia legnagyobb ünnepén.

Fotó: Pexels.com

III. Szeláví! Fesztivál

Június első hétvégéjén Pilisborosjenőn indíthatjuk a fesztiválszezont a III. Szeláví! koncertjeivel. Olyan előadók érkeznek az egri vár másolatába, mint az Aurevoir., Carson Coma Akusztik, Budapest Bár, Galaxisok, Boebeck, és még sokan mások. Napközben a Jenő Műhelyben zöld programok várnak: részt vehetünk workshopon, környezettudatos játékokon, jógaórán is. 

Ments életet! Adj vért!

Június 2-án reggel 7 órától a Közép-magyarországi RVK Intézeti, valamint a Győri Regionális Vérellátó Kp. Intézeti véradási helyszíneken adhatsz vért. Az előbbi esetében 19 óráig, míg az utóbbi esetében 13:30 óráig várják az embereket. A további részletekről, valamint a fővároson kívüli véradási lehetőségek helyszíneiről a véradás.hu oldalon tudhatsz meg többet.



 





 





Ezeket olvastad már?
Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás