Több érdekességet is tartogat a közlekedési kultúra napja! – országszerte koncertekkel is várnak





A kulturált közlekedésre hívják fel a figyelmet a hétköznapok és a hétvégék során egyaránt.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.11.
ez lesz ma tömegközlekdés közlekedés

A közlekedési kultúra napján, május 11-én, a közlekedőket és a közlekedésben dolgozó szakembereket ünnepeljük és a közlekedés közben tanúsított helyes viselkedést helyezzük előtérbe.

Kölcsönösen, partnerként figyeljünk egymásra (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

Országszerte több programmal, rendezvénnyel, online tájékoztató kampánnyal vagy koncerttel készül több mint száz szervezet, többek között: a MÁV, a BKK, a Volán, a rendőrök, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Hajózási Zrt.

A jó öreg hazai közlekedési kultúra

Egyre nő az agresszív emberek száma a közlekedők között. A konfliktusok nagy része verbális, de sajnos egyre gyakrabban fizikai erőszakkal zárul egy-egy vita az utakon. Az önfegyelem, a kulturált vitarendezés a mindennapokban és a közlekedésben is a civilizált társadalom alapja, erre hívja fel a figyelmet a Közlekedéstudományi Egyesület koordinálásával kilencedik éve szervezett kampány.

A rendezvénysorozat célja

A kezdeményezés fő célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy a közlekedésben nem egyedül, hanem kölcsönösen, partnerként figyeljünk mindenkire, és valóban örömforrásként éljük meg mindennap az utazást – hangsúlyozta Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke, a Közlekedéstudományi Tagozat elnöke, a közlekedési kultúra napja kampány alapítója.

Különféle programok szerte az országban

Május 11-én a MÁV Szimfonikus Zenekar a budapesti közlekedési csomópontokban zenés attrakciókkal szórakoztatja a közlekedőket több csomópont közelében. Budapesten a Műpában szakmai konferenciával készülnek a szervezők.

A részletes programokat a http://www.akozlekedesikulturanapja.hu/program.php oldalon találod.

Utazz ingyen Budapesten!

Egészen vasárnapig nem kell jegyet váltani a tesztbuszra, ami két busz vonalán közlekedik.

Az Isuzu elektromos tesztbusz csütörtökön és pénteken a 15-ös vonalon jár 6 és 23 óra között, szombaton és vasárnap pedig a 154-es vonalon 6 és 21 óra között. A száz férőhelyes autóbusz 12 méter hosszú, háromajtós és alacsony padlós, színvilága és utastájékoztatása pedig eltér a Budapesten megszokottól.

A BKV azt kérte az utasoktól, hogy véleményüket, tapasztalataikat írják meg a [email protected] e-mail címre. Lehetséges szempontként felsorolták az ülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőségeket, az utazás során tapasztalt komfortérzetet, valamint a jármű megjelenését, esztétikumát is. A tesztjármű használata ingyenes.

Delegáció miatti korlátozás lesz a fővárosban

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 12-ig Budapest II. és V. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy milyen forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni május 12-én 11 óráig a Budapest V. kerületében lévő Petőfi Sándor utca mindkét oldalán, a Kossuth Lajos utca és a Haris köz között.

Tilos megállni május 11-én 8 órától 13 óráig a Budapest V. kerületében található Szalay utca mindkét oldalán, a Vajkay utca és a Kossuth tér között.

Tilos megállni emellett május 11-én 10 órától 13 óráig a Budapest II. kerületében a Kacsa utca 15–23. szám előtt.

Május 11-én 10 órától 16 óráig a Budapest II. kerületében a Ganz utca páros oldalán, a Fő utca és a Bem felső rakpart között is tilos megállni.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a II. kerületben

Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 11-én Budapest II. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítette a járművezetőket, hogy forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni május 11-én 8 órától 19 óráig a Budapest II. kerületében a Lorántffy Zsuzsanna utca mindkét oldalán a Fillér utca és az Ervin utca között, valamint az Ervin utca mindkét oldalán a Lorántffy utca és az Érmelléki utca között.

Egyirányú forgalmi rendre kell számítani május 11-én 8 órától 19 óráig Budapest II. kerületében a Lorántffy Zsuzsanna utca, a Fillér utca és az Ervin utca közötti szakaszán.

42 éve halt meg Bob Marley

Robert Nesta Marley jamaicai énekes, zenész és dalszerző 42 évvel ezelőtt, 1981. május 11-én halt meg. A reggae egyik úttörőjének tartott zenei pályafutását a reggae, a ska és a rocksteady elemeinek egyesítése, valamint jellegzetes ének- és dalszerzői stílusa jellemezte. Temetése Jamaicában nemzeti gyászünnep volt. A gyászbeszédet a miniszterelnök mondta.

119 éve született Salvador Dalí

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Doménech spanyol szürrealista művész 1904. május 11-én született Spanyolországban. A művész híres technikai tudásáról, precíz rajzolásáról, valamint munkáiban feltűnő és bizarr képeiről. Leghíresebb művei közé tartozik az 1931-es Az emlékezet kitartása című festménye, melyen elfolyó órákat láthatunk.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű karambol: két sofőrt is ki kellett vágni a kocsiból az M3-ason – Videó

Szörnyű karambol: két sofőrt is ki kellett vágni a kocsiból az M3-ason – Videó

Szentkirályi Alexandra: Karácsony lépten-nyomon átveri a szavazókat!

Szentkirályi Alexandra: Karácsony lépten-nyomon átveri a szavazókat!

Fejlemény a jánoshalmi nyugdíjas meggyilkolásának ügyében

Fejlemény a jánoshalmi nyugdíjas meggyilkolásának ügyében

Menczer Tamás: A NATO főtitkár nyilatkozata arra utal, ez már világháborús, atomháborús készülődés

Menczer Tamás: A NATO főtitkár nyilatkozata arra utal, ez már világháborús, atomháborús készülődés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás