Már ezen a hétvégén sok gyermeknapi program lesz





A naptár szerint május utolsó vasárnapja még nem jött el, mégis már most rengeteg gyermeknapi programot tartogat a hétvége.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.19.
ez lesz ma programok család gyermeknap

A gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Az ünnepet először ott tartották meg, még 1920-ban. Magyarországon a gyerekek ünnepét 1931-ben tartották meg először, igaz, akkor még gyermekhétnek hívták, egy egész hétig tartott.

csaladi-nap-
Már ezen a hétvégén sok gyermeknapi program várja a családokat – Fotó: Shutterstock

1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az egyetemes gyermeknapra, melynek célja, a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére! Magyarországon május utolsó vasárnapján ünneplik a gyermeknapot.

Május 19. a forrásvizek napja

A Gyermekekkel a Természetért Egyesület kezdeményezésére 2013 évétől ünnepeljük a források napját. A környezetvédelmi rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a tiszta vizű források jelentőségére és hogy környezetbarát szemlélettel ruházzuk fel a gyerekeket.

Május 19. a magyarországi férfinap

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, Afrikában, Ázsiában és a Karibi térségben. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A férfinap nem összekeverendő az apák napjával, ahogy a nőnap sem egyezik az anyák napjával.

19 éve mutatták be A Sithek busszúját

A Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja című, George Lucas által írt és rendezett amerikai filmet 2004. május 19-én mutatták be Magyarországon. Ez a hatodik film a Csillagok háborúja-sorozatból, amely a cselekmény alapján sorrendben a harmadik.

Május 20. a méhek világnapja

A méhek világnapját szlovén kezdeményezésre 2018-óta ünnepeljük, ugyanis 1734. május 20-án született Anton Jansa, az osztrák méhészeti iskola kiemelkedő alakja. A jeles nap célja a figyelem felhívása a méhek veszélyeztetettségére, akik a bolygó legfontosabb élőlényei közé tartoznak.

Május 21. a magyar honvédelem napja

Az 1848–49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik a magyar honvédelem napját. 1951-ben a Minisztertanács határozatot hozott a néphadsereg napjának bevezetéséről, illetve megünnepléséről szeptember 29-én, a pákozdi győzelem emlékére. Később a magyar honvédség napja volt az ünnep neve. 1992-ben az önálló Horvátország érzékenységére való tekintettel ezt az ünnepet a magyar kormány május 21-re, Buda 1849-es visszavívásának évfordulójára helyezte át és a magyar honvédelem napjának nevezték el.

4 éve halt meg Niki Lauda

2019-ben halt meg Niki Lauda osztrák autóversenyző, a Forma–1 háromszoros világbajnoka (1975, 1977, 1984).

Andreas-Nikolaus Lauda az egyetlen a sportág történetében, aki a két legsikeresebb csapat, a Ferrari és a McLaren színeiben is csúcsra ért. 1976-ban verseny közben súlyos balesetet szenvedett, autója kigyulladt, mérgező gázt szívott be és égési sérüléseket szenvedett. Versenytársai álltak meg, hogy életét megmentsék, égési sérüléseinek nyoma eltorzította arcát. Visszavonulása után légi vállalatot alapított, majd a Ferrari és a Jaguar csapat tanácsadójaként tevékenykedett. A Mercedes 10 százalékos résztulajdonosa és ügyvezető elnöke, valamint a német RTL televízió szakkommentátora volt.
Fia, Mathias Lauda szintén autóversenyző.

Május 21. Szeged napja

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa, az újkőkor óta lakott területen fekszik. Ősi mivoltát alátámasztja, hogy a város neve már 1183-ban is említésre került. Szeged 1498-ban szabad királyi rangot, majd 1719. május 21-én címert is kapott.

96 éve született Zwack Péter

Az Unicum híres gyomorkeserű titkos receptjének egyik birtokosa, Zwack Péter 1927. május 21-én született. Családja 1840-ben alapított Unicum likőrgyárát annak második világháború utáni újjáépítése után államosították. 1989-ben Zwack hazatérése után megalapította a Zwack Unicum Bp. Kft.-t, később Rt.-t. 1990-ben a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány első elnöke. 2001. végétől az SZDSZ ügyvivője volt. 86 éves korában, Olaszországban halt meg, 2012-ben. Budapest díszpolgára volt, közterületet is neveztek el róla.

10 éve halt meg Erőss Zsolt

Erőss Zsolt első magyar állampolgárként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát 2013-ban. Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója, tíz 8000 m fölötti csúcsot hódított meg (ebből kettőt műlábbal), amivel a nemzetközi élmezőnybe is bekerült. 2003-ban Kollár Lajossal és Mécs Lászlóval létrehozta a Magyar Himalája expedíciók sorozatot. 2013. május 21-én egy újabb csúcs megmászása után a visszaúton eltűnt.

Május 20-án ünnepélyes keretek között nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye, a Campona Victrix – Győzedelmes Campona nevet viselő kiállítóhely
Május 20-án nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye – Fotó: Jaksity Iván / Magyar Nemzeti Múzeum

Május 20-án nyílik meg a Campona Victrix

Május 20-án ünnepélyes keretek között nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye, a Campona Victrix – Győzedelmes Campona nevet viselő kiállítóhely. Az ünnepélyes megnyitót követően hagyományőrző csapatok felvonulása, antik női viseletek divatbemutatója, kézműves- és múzeumpedagógiai foglalkozások, felolvasószínház, szakmai tárlatvezetés is várja a látogatókat 16 óráig.

A 13 órakor kezdődő ünnepségen köszöntőt mond L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi önkormányzat polgármestere. A kiállítást és a régészeti parkot megnyitja Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Külügyi Bizottság elnöke – olvasható az eseményről szóló közleményben.

Május 20. a nyitott főzdék napja

Május 20-án nyugodtan otthon hagyhatjuk a jogosítványt, mert az ország kisüzemi sörfőzdéi egy nagyon jó programot találtak ki. Egy nap erejéig megnyitják kapuikat, hogy bepillanthassunk a kulisszák mögé. Ez főzdetúrákat, sörkóstolókat, finom falatokat és persze vásárlási lehetőséget is jelent, mindezt bennfentes helyszíneken. A főzdetúrák egy része ingyenes, de mindig tájékozódjatok a részletekről!

Darus Gyereknap Budaörsön

Május 20-án szombaton egy Darus Gyereknap keretében a daruk mellett több építőipari munkagéppel is találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény kifejezetten a kisgyerekek igényeihez igazodik, háromórás idősávokra lehet belépőjegyet venni, és pelenkázáshoz van baba-mama szoba is a helyszínen.

Gyereknapi nyílt napot tartanak a BKV buszgarázsában

Május 20-án, szombaton, 10 és 16 óra között a Pomázi úton található Óbudai buszgarázsban vehetik szemügyre a gyerekek közelről napjaink buszait és a nosztalgiaflotta régiségeit.

A gyereknapi rendezvényen – ahol azért a felnőttek sem fognak unatkozni – közvetlen közelről mustrálhatják meg a nap mint nap közlekedő autóbusztípusokat, valamint a nosztalgiaflotta számos darabját (Ikarus 60, Mávag Tr5, Ikarus 180, Ikarus 521, Ikarus 55, Ikarus 415, Ikarus 405). Nemcsak buszokban gyönyörködhetünk majd, hanem a BKV zavarelhárítási és egyéb járműveiben, valamint veteránautókban is. A Trabantok, Skodák, Ladák és Wartburgok mellett még egy meglepetés-versenyautó is a helyszínen lesz.

Forgalomkorlátozások lesznek Budapesten

Budapest V. és VI. kerületében gyűlés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz. Tilos lesz megállni május 19-én 8 órától 24 óráig a Széchenyi rakparton a Széchenyi István tértől a Garibaldi utcáig, valamint a Rippl Rónai utca mindkét oldalán a Podmaniczky utcától a Lendvay utcáig és az Oktogonon.

Szakaszosan és időszakosan lezárják emellett május 19-én 17 órától 22 óráig a Kossuth Lajos tér–Falk Miksa utca 9–11.–Szent István körút–Nyugati tér–Teréz körút–Oktogon útvonalat.

Budapest IX. kerületében labdarúgó-mérkőzés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 20-án Budapest IX. kerületében. Tilos megállni május 20-án 6 órától 20 óráig az Albert Flórián úton, a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás