800 év után most bárki hazaviheti II. András Aranybulláját





Tudomásunk szerint hét példány készült a sok mindent megváltoztató Aranybullából, de egy sem maradt fenn. Most azonban bárki hazaviheti az Aranybulla rekonstrukciójának másolatát, ahogyan eredeti oklevelek, királyi pecsétek másolatát, és még egy tanulmánykötet is van a most bemutatott különleges könyvritkaságban.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2023.05.13.
Módosítva: 2023.05.13.
évforduló könyvbemutató ritkaság

Amikor az ELTE rektora és Szovák Kornél - a kötet egyik szerkesztője - meglátogattak, tudtam, hogy innen már nincs visszaút

– kezdte a könyvbemutatón Kelemen Eörs, a különleges kortörténeti dokumentumot előállító Pytheas Könyvmanufaktúra és Könyvesbolt vezetője Budapesten  Rózsavölgyben, egészen pontosan a Laszgallner villában.

Kelemen Eörs mutatta be a különleges könyvet. Fotó: Végh István / Ripost

A könyvbemutató nemcsak a magyar történelem iránt érdeklődőket hatotta meg, minden magyar szívet megdobogtat a család könyvmanufaktúrájában készült csodás alkotás. Kelemen Eörs és családja ünnepnek tekintette, hogy ők készíthettek az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából egy ilyen jelentős kortörténeti dokumentumot. 

Ezt mind tartalmazza a kötet. Fotó: Végh István / Ripost

Kelemen Eörs Laszgallner leszármazott: nagyapja, Laszgallner Oszkár festőművész és építész volt. 1944-ben, a Városliget bombázásakor életművének nagy része – építészeti modelljei, tervei, melyek a Mezőgazdasági Múzeumban voltak kiállítva – megsemmisült. Ezután döntött úgy a legkisebb fiúunoka, Kelemen Eörs, hogy a villában rendezi be a könyvmanufaktúrát.

A mű végül egy nagy családi összefogással született meg. A család hölgytagjai szerint inkább bordó vagy más domináns szín illett volna a borítófedélhez, de mi úgy gondoljuk, hogy jól döntöttünk, amikor a szürkére esett a választásunk 

- tette hozzá a szakember.

Szovák Kornél volt a speciális kötet egyik szerkesztője. Fotó: Végh István / Ripost

Az Aranybulla szűkebb értelemben a II. András magyar király által 1222. április 24-én a székesfehérvári országgyűlésen kiadott, függőpecséttel ellátott királyi okirat, amely a magyar nemesség jogait először rögzítette. A kettős aranypecsét az oklevél hártyájának felhajtott alsó részén, a plicaturán függött.

Ez egy kiváltság alapú dekrétum volt, de láthatunk benne alkotmányos rendelkezéseket is - – mondta Szovák Kornél, a BTK Moravcsik Gyula Intézetének igazgatója, aki hozzátette, hogy 2022 az Aranybulla emlékéve volt, ennek kapcsán született ez a kötet.

Mint megtudtuk tőle, eredetileg 7 példányban állították ki, egyet a pápának is, de sajnálatos módon nem maradt fenn eredeti példány.

A díszes kiadvány a 800. évforduló alkalmából mind az Aranybulla szövegét, mind II. András, valamint a korábbi és későbbi királyok aranypecsétjeit bemutatja.

Nézd meg a bemutatóról készült videót:

 





 





Ezeket olvastad már?
Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás