További veszélyekre figyelmeztetnek a meteorológusok





Vasárnap sem érdemes messzire rakni az esernyőt.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.04.16.
Módosítva: 2023.04.16.
időjárás front betegség

Miközben kontinensünk nyugati részén hét ágra süt a nap, és már a 25 fokot verdesi a hőmérő, Közép-Európa felett markáns ciklon örvénylik, így a középpontjához közel eső tájakon jelentős mennyiségű csapadék hullott le az utóbbi 24 órában. A légörvény miatt nálunk több fokkal hidegebb van, mint az ilyenkor megszokott, és vasárnap estig sajnos nem várható változás. Olyannyira, hogy az ország teljes középső részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható zivatarok miatt, amelyek idején elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de emellett jégeső is előfordulhat.

Fotó: Pixabay

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az ország keleti és nyugati harmadán rövidebb-hosszabb időszakokra a nap is kisüthet. Emellett azonban többfelé valószínű zápor, helyenként zivatar, és ezzel párhuzamosan megélénkül az északkeleti szél, az intenzívebb záporos gócok körül erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 14 és 21 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon csak 10, 13 fokig emelkedik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, a kevésbé felhős északkeleti részeken pedig még ennél is hidegebb lehet a hajnal – figyelmeztet a Köpönyeg.

Grafika: OMSZ

Az orvosmeteorológus szerint kettős fronthatás terheli szervezetünket, a melegfrontra érzékenyekre gyakorol nagyobb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképesség. A szív- és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt megnőhet az agyvérzésre való hajlam, és gyakoribbá válhatnak az olyan vérrögös elzáródások, amik szívinfarktust okozhatnak. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a sztrók kialakulásának kockázata is fokozottabb. Az epileptikus rosszullétek gyakorisága is megnőhet, és a krónikus betegségek tünetei felerősödhetnek – írta Pukoli Dániel.
 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás