Magyar levesek is bekerültek a világ legjobbjai közé

Elkészült a világ legjobb leveseinek listája és örömmel vehetjük tudomásul, hogy ezen bizony kettő hazai finomság is előkelő helyezést kapott, hiszen a gulyásleves a tizenhatodik, míg a húsleves a huszonnegyedik helyet szerezte meg.



Megosztás
Szerző: J.K.
Létrehozva: 2023.04.18.
Módosítva: 2023.04.18.
Húsleves Gulyásleves gasztronómia

Az ázsiai konyháról a többségnek még mindig a túlfűszeres ételek, illetve az európai ízlésnek igen extrém fogások jutnak eszébe elsőre. Pedig a legfrissebben elkészült és a világ legjobb leveseit tartalmazó százas listát egyértelműen ez a kontinens uralja. A Taste Atlas gasztronómiai weblapnál a top 10-es mezőnyben 7 leves ázsiai, ebből három japán. A felkelő nap országa abszolút győztesnek mondható, hiszen nem csak az első helyet kaparintották meg, de a legjobb tízben is három helyezésük van. Mindezek után még inkább kihúzhatja magát minden magyar, hiszen ebben a mezőnyben a legjobb harmincba kerülni is óriási dolog, ráadásul rögtön két versenyzővel. Nagyon büszkék lehetünk a gulyásleves 16. és a húsleves 24. helyezésére. 

No, de nézzük, hogy mely levesek és mivel érdemelték ki a dobogós helyezéseket. 

Leves reggelire, ebédre és persze vacsorára 

Rólunk magyarokról általában elmondható, hogy kedveljük a leveseket és a család, az ünnepi ebédek és a vacsorák elengedhetetlen kelléke a leves. Azonban a törökök rajtunk is túltesznek és bármikor képesek fogyasztani a nemzeti ételüket, a mercimek corbasit. Ez nem más, mint egy vöröslencse-leves, ami olyan közkedvelt török földön, hogy gyakorlatilag mindenhol megtalálható, ahol ételt mérnek, ugyanígy a családi étkezések napi részét képezi. 

Lentil,Soup.,Strained,Lentil,Soup,On,Wooden,Background.,Traditional,Turkish
Bármikor szívesen fogyasztják a törökök a kedvenc levesüket, a mercimek corbasitFotó: Enez Selvi

Krumplileves és ami mögötte van 

A lengyel konyha sajátossága a burgonya és a gomba. Aki az utóbbit kedveli, nem fog csalódni a zurekben, amit úgy fogyasztanak a lengyelek, mint mi a lecsót. Minden családnak van egy saját változata, ami különbözhet egymástól, ám mégis a legfontosabb összetevőkben és ízkombinációkban egységes. Egyébként ez az étel szorosan összefügg a húsvéti ünnepkörrel.

Traditional,Polish,Easter,Soup,-,Zurek.
Az ezüstrémes krumplileves, a zurek – Fotó: Cesarz

Győztes leves Japánból 

Az úgynevezett ramenek egy levestípust jelölnek, melyből a legnépszerűbb a lista élére került tonkotsu, amiben a sertéshús dominál, ami mellé tésztát és tojást is tesznek, illetve mogyoróhagyma kerül a levesbe, melyben a bambuszrügy a ropogós, diós ízért, a nori hínár a ropogósságért, a csemegekukorica pedig a még jobb ízért felel.

Japanese,Tonkotsu,Ramen,,Pork,Bone,Broth,Noodles
A levesek királya a Taste Atlasnál a tonkotsu ramen – Fotó: bonchan

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás