Elkészült a világ legjobb leveseinek listája és örömmel vehetjük tudomásul, hogy ezen bizony kettő hazai finomság is előkelő helyezést kapott, hiszen a gulyásleves a tizenhatodik, míg a húsleves a huszonnegyedik helyet szerezte meg.
Az ázsiai konyháról a többségnek még mindig a túlfűszeres ételek, illetve az európai ízlésnek igen extrém fogások jutnak eszébe elsőre. Pedig a legfrissebben elkészült és a világ legjobb leveseit tartalmazó százas listát egyértelműen ez a kontinens uralja. A Taste Atlas gasztronómiai weblapnál a top 10-es mezőnyben 7 leves ázsiai, ebből három japán. A felkelő nap országa abszolút győztesnek mondható, hiszen nem csak az első helyet kaparintották meg, de a legjobb tízben is három helyezésük van. Mindezek után még inkább kihúzhatja magát minden magyar, hiszen ebben a mezőnyben a legjobb harmincba kerülni is óriási dolog, ráadásul rögtön két versenyzővel. Nagyon büszkék lehetünk a gulyásleves 16. és a húsleves 24. helyezésére.
No, de nézzük, hogy mely levesek és mivel érdemelték ki a dobogós helyezéseket.
Rólunk magyarokról általában elmondható, hogy kedveljük a leveseket és a család, az ünnepi ebédek és a vacsorák elengedhetetlen kelléke a leves. Azonban a törökök rajtunk is túltesznek és bármikor képesek fogyasztani a nemzeti ételüket, a mercimek corbasit. Ez nem más, mint egy vöröslencse-leves, ami olyan közkedvelt török földön, hogy gyakorlatilag mindenhol megtalálható, ahol ételt mérnek, ugyanígy a családi étkezések napi részét képezi.
A lengyel konyha sajátossága a burgonya és a gomba. Aki az utóbbit kedveli, nem fog csalódni a zurekben, amit úgy fogyasztanak a lengyelek, mint mi a lecsót. Minden családnak van egy saját változata, ami különbözhet egymástól, ám mégis a legfontosabb összetevőkben és ízkombinációkban egységes. Egyébként ez az étel szorosan összefügg a húsvéti ünnepkörrel.
Az úgynevezett ramenek egy levestípust jelölnek, melyből a legnépszerűbb a lista élére került tonkotsu, amiben a sertéshús dominál, ami mellé tésztát és tojást is tesznek, illetve mogyoróhagyma kerül a levesbe, melyben a bambuszrügy a ropogós, diós ízért, a nori hínár a ropogósságért, a csemegekukorica pedig a még jobb ízért felel.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre