Kukaháború a magyar városban: ha eltörik a lakók kukája ürítés közben, nem cserélik le





A szemétszállítást ugyan átvette az FKF Budaörsön már tavaly év elején, a lakók kukáit azonban csak részben cserélték le. Sokan még a régi szolgáltató tartályait használják, de ha az törik, senki sem cseréli ki nekik. Sokak szerint patthelyzet alakult ki a városban a kukaanomália miatt, egyesek pedig már „kukaszélhámosoknak” nevezik az FKF-et. Budaörsön egyre több a törött kuka.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.11.
Budaörs törött kukák

Sorra rongálódnak meg a szemétszállító edények Budaörsön, a törött kukák cseréje azonban egy furcsa anomália miatt nem lehetséges. A lakók őrjöngenek, de igazi megoldás egyelőre nincs a problémájukra. Budaörsön az FKF 2022 januárjában vette át a szemétszállítási szolgáltatást Budaörsön, miután a város képviselő-testülete úgy döntött, hogy a feladatot elveszi az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-től (ÉTH).

Budaörsön egyre több a törött kuka. Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Nem cserélték le a régi szolgáltató edényeit

A budaörsiek azt állítják, a szolgáltatás átvételekor a korábbi korábbi szolgáltató által biztosított tartályok cseréje is elkezdődött, be azonban soha nem fejeződött. „Elkezdődött az FKF tulajdonú kukák terítése a városban, egyúttal a régi kukák begyűjtése, ez azonban egyszer csak abbamaradt. Így rengeteg helyen még a régi szolgáltató kukáját használják” – mondta el egy budaörsi férfi a Metropolnak. Az FKF Budaörs átvételekor viszont arról tájékoztatta a lakókat, hogy el sem kezdenek teríteni FKF-es kukákat Budaörsön. 

budaörsön törött kukák
Nem cserélték le a régi szolgáltató kukáit, így viszont nem cserélik díjmentesen  rongálódott kukákat. Fotó: FKF

„Mind a kommunális, mind a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló, jelenleg meglévő tartályaik a jövőben is használhatóak, azok cseréjére a szolgáltatóváltás miatt nem kerül sor” – áll Budaörsről szóló tájékoztatójukban. Maradtak tehát legtöbb helyen a régi, ÉTH logós kukák.

Törött kukák sorakoznak Budaörsön

Érdemes tudni, hogy az FKF ügyfeleinek bérbe adja a szemétszállító tartályokat, és rongálódás esetén azokat díjmentesen javítja vagy cseréli is. „Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy Társaságunk a 26/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendeletben foglaltak szerint, a sérült tartály cseréjét díjmentesen végzi. 14. § (1) A Közszolgáltató az ingatlanhasználó rendelkezésére bocsátott és rendeltetésszerűen használt gyűjtőedények szükség szerinti javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról az ingatlanhasználó bejelentése alapján gondoskodik” - áll a társaság szerződési feltételében.

Megrongálják, de nem cserélik díjmentesen

Mivel azonban Budaörsön nem az FKF bocsátotta ügyfelei rendelkezésére a szemétszállító tartályt, hanem a budaörsiek egy másik cég kukáit használják, értelemszerűen ki sem cserélik azokat, hiába az FKF gépei rongálták meg őket. „A Budaörs várossal szerződésbe léptetett FKF / BKM - kukás cég alkalmazottjai sorra rongálják, dobálják a kukákat” – panaszkodott március elején a Budaörs árnyai Facebook oldal adminja. „Mi gyakran az árokból szedjük ki a kukát, miután az urak elszállították a szemetet…” - írta egy budaörsi nő, alátámasztva, hogy az FKF-nél valami rejtélyes oknál fogva, ami a kukaürítés művelete környékén keresendő, bizony sorra történek a kukák. Kicserélni azonban már senki sem akarja a megrongált kukáikat. Mivel nem az FKF-től bérlik a tartályt, rájuk nem vonatkozik az automatikus csere. Ahhoz, hogy a szolgáltatójuk díjmentesen kijavítsa vagy kicserélje nekik, bizonyítaniuk kell, hogy a tartály nem 5 évnél régebbi, és az FKF által végzett munkafolyamat következtében sérült meg. Igen ám, de a budaörsiek a régi, ÉTH logós kukái a legtöbb esetben 5 évnél öregebbek, így senki sem cseréli ki nekik a tartályt, hiába nem ő tehetnek a megrongálódásáról.

Balesetveszélyes a törött kukák ürítése

A kialakult helyzet senkinek sem jó, az FKF-es szemétszállítóknak sem. Ők ugyanis a törött kukákat is igyekeznek majd kiüríteni, hogy ne hagyják ott a szemetet, de egy olyan edényt, aminek mondjuk nincs teteje vagy letört a fogófüle, kézzel kell beönteni. Az pedig nem csak szabálytalan, de balesetveszélyes is.

Kérdeztük az FKF-et is a Budaörsön kialakult kukaanomáliáról, a társaság azonban nem válaszolt nekünk. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás