Ferenc pápa: Isten nem elítélni, hanem megbocsájtani akar - Galéria!





Ferenc pápa szombat délután tizenegyezer fiatallal találkozott a Papp László Sportarénában.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.04.29.
Módosítva: 2023.04.29.
Ferenc pápa találkozás stadion

A budapesti eseményre nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is érkeztek meghívott és regisztrált fiatal magyar katolikus hívek. 

FERENC pápa
Fotó: Illyés Tibor

Ferenc pápa a fiataloknak: senki sem veheti el helyeteket az egyház és a világ történetében

Az álmok és a célok szerepéről, a közösség, a csapatjáték, mások szolgálata, a csend és az ima fontosságáról beszélt Ferenc pápa a fiataloknak, akikkel szombat délután találkozott a Papp László Budapest Sportarénában.

Senki sem veheti el a helyeteket az egyház és a világ történetében, senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek

- mondta Ferenc pápa a fiataloknak.

A katolikus egyházfő barátainak nevezve a fiatalokat úgy fogalmazott: "ti mind értékesek vagytok Jézus számára és számomra is". Azt kérte tőlük, segítsenek egymásnak elhinni, hogy szeretik őket, értékesek, és nagy dolgokra vannak teremtve.

Szólt arról is: Jézus nem prédikál, hanem utat nyit. Azt akarja, hogy tanítványai ne a leckét ismételgető iskolások legyenek, hanem szabad és úton lévő fiatalok, egy olyan Isten társai, aki meghallgatja szükségleteiket és odafigyel álmaikra.

FERENC pápa
Ferenc pápa megáldotta a fiatalokat Fotó: Koszticsák Szilárd

Jézus nem rombolja le, hanem kijavítja az álmokat 

Egy dologhoz azonban ragaszkodik: az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy leereszkedik másokhoz, nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.

@hirtv_official 🥳Meglepétésekkel és egy fantasztikus tánccal lepték meg Ferenc pápát. #pápa #francesco #foryou #budapest #latogatas #fiatalok #arena ♬ eredeti hang - HírTV

Jézus soha nem kicsinyli le várakozásainkat, éppen ellenkezőleg, felemeli "vágyaink mércéjét". Ő egyetértene a magyar közmondással: Aki mer az nyer! - mondta magyarul az egyházfő.

Úgy folytatta: az életben az tud nyerni, aki - éppúgy mint a sportban - magasabb célokat tűz ki és edz, párbeszédben Jézussal, aki "a lehető legjobb edző". Jézus meghallgat, motivál, hisz benned, tudja, hogyan hozza elő belőled a legjobbat - sorolta. Jézus ugyanakkor "mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél: soha ne egyedül, hanem másokkal együtt". "Ha előre akarsz jutni az életben, akkor válj csapatjátékossá!" - szólított fel. Hozzátette: ma nagy a kísértés, hogy beérjük egy mobiltelefonnal és néhány baráttal, de ez semmi jóra nem vezet. "Nem zárkózhatsz be egy kis baráti körbe, ahol csak a telefont nyomkodva tartjátok a kapcsolatot" - figyelmeztetett.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az egyházfő az "edzés fontos elemének" nevezte, hogy a fiatalok minden nap találjanak időt a csendre, hogy megálljanak és imádkozzanak.
A csend az a talaj, amelyen áldásos kapcsolatokat lehet ápolni, mert lehetővé teszi, hogy "Jézusra bízzuk azt, amit megélünk, hogy arcokat és neveket vigyünk eléje (...), hogy bemutassuk neki barátainkat és elmondjunk értük egy imát. A csend lehetőséget ad arra, hogy elolvassuk az evangélium egy-egy oldalát, amely az életünkhöz szól" - fogalmazott.

Az ima fontosságát hangsúlyozva megjegyezte: Liszt Ferenc zongorájának tisztítása közben találtak néhány rózsafüzérszemet a hangszerben, és ez arra enged következtetni, hogy komponálás vagy fellépés előtt, esetleg zongorajáték közben is imádkozott.

Arra is figyelmeztette a fiatalokat, hogy a csend nem arra való, hogy a mobiltelefonokra és a közösségi médiára "tapadjunk". Az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban! - hangsúlyozta Ferenc pápa. "Ne virtualizáljátok az életet, amely valóságos!" - kérte.

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

Az egyházfő végül felidézte a csodálatos kenyérszaporítás bibliai történetét, rámutatva, az evangélium nem említi a történetnek azt a részletét, hogy hogyan vették rá a tanítványok a fiatalembert, akinek volt öt kenyere és két hala, hogy odaadja "mindenét". A fiatalember, aki azért jött, hogy Jézustól kapjon, végül azon kapta magát, hogy ő az, aki Jézusnak ad. De így történik, a "megosztásból születik" a csoda.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, ifjúságpasztorációért felelős püspök köszöntő beszédében megköszönte Ferenc pápának, hogy magyarországi látogatása során külön figyelmet fordít a fiatalokra.
Az ifjúság kora a nagy kérdések és a nagy válaszok ideje, a felnőtteknek pedig nem a válaszokat kell megadniuk, hanem az a feladatuk, hogy segítsék a fiatalokat - mondta.

"Ezért fontos, hogy melléjük szegődjünk, hogy a hitünket hitelesen éljük meg és így adjuk tovább, megmutatva, hogy az nem csupán tan, hanem találkozás és kapcsolat az élő, a feltámadt Jézussal, akitől megtanulhatjuk, hogyan éljünk" - jelentette ki.

Palánki Ferenc biztatónak nevezte, hogy a gyakorló katolikus fiatalok nagy többsége ismer olyan személyt az egyházon belül, akihez bizalommal fordulhat személyes ügyben, az életét érintő kérdésekkel. Az is látszik, hogy a fiatalok fogékonyak az elesettek, szegények támogatására, szívesen vesznek részt karitatív kezdeményezésekben, ha bátorítást kapnak hozzá és hogy ez a generáció már sokkal érzékenyebb a teremtésvédelem kérdéseire is - fűzte hozzá Palánki Ferenc.

A megyés püspök a fiatalok ajándékaként egy Puskás Ferenc aláírásával ellátott focilabdát, egy Rubik-kockát és egy üveg tokaji aszút ajándékozott Ferenc pápának. Az egyházfő érkezésekor golfkocsival körbement a fiatalok között, majd a kocsiból kiszállva odalépett néhány kerekesszékes fiatalhoz, akiket külön köszöntött.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A színpadra érő egyházfőt üdvrivalgással és hosszú tapssal fogadta a találkozón résztvevő 11 ezer fiatal. Négy fiatal tanúságtétele és Ferenc pápa beszéde után a résztvevők közösen elimádkozták a Miatyánkot. Ferenc pápa vasárnapig tartó apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható, hallható.





Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet itt találtok!

 





Ezeket olvastad már?
Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás