RETRO RÁDIÓ

„Csak hangulatkeltés volt a légiutasadó baloldali kísérlete Budapesten"





Mégsem kell ezreket fizetniük azoknak, akik Ferihegyre igyekeznek, vagy ott szállnak át repülőgépen. A Kúria ugyanis visszamenőleg megsemmisítette a baloldali többségű XVIII. kerület által kiszabott légiutasadót.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.04.02.
Módosítva: 2023.04.02.
Ferihegy Szaniszló Sándor kúria Légiutas-adó

Mégsem kell fizetniük azoknak, akik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre igyekeznek vagy éppen transzferre várnak. A Kúria ugyanis – a Fővárosi Kormányhivatal indítványa alapján– január 1-ig visszamenőleg megsemmisítette a légiutasadó kivetését szorgalmazó önkormányzati rendeletet. 

Nagy port kavart év végén, amikor a DK-s Szaniszló Sándor polgármester és a baloldali többségű képviselő-testület bejelentette, hogy döntöttek az adónem kivetéséről. Az utazásonként 1000 forintos légiutasadót a reptérről induló és oda érkező, vagy az ott átszálló utasok fizették volna, kivéve a kerületi lakosokat és a kiskorúakat.

A DK-ás polgármester és baloldali testülete a légiutasadó kivetésével jogszabályellenes helyzetet teremtett, ezért volt szükség a bírósági eljárásra. Fotó: Hatlaczki Balázs / Facebook

A rendelet több pontja jogszabálysértő, így a rendelet nem alkalmazható

„A több önkormányzat illetékességi területéhez tartozó repülőtér esetén a rendelet nem határozta meg, hogy az adóalany adókötelezettséget keletkeztető utazása – érkezése, indulása, transzferje, tranzitja – hol tekintendő végrehajtottnak. Emellett az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját, esedékességét, az adómentesség igazolásának módját, a beszedett adó és az adómentességi jogcímek nyilvántartásának és bizonylatolásának szabályait, valamint az adó külföldi pénznemben megállapításának szabályait nélkülöző önkormányzati rendelet jogbizonytalanságot eredményezett az adóalanyok és az adó beszedésre kötelezettek körében” – emelte ki indoklásában a Kúria.

Liszt Ferenc repülőtér
 A Szaniszló Sándor (DK) vezette 18. kerületi önkormányzat a légiutasadó kivetésével jogszabályellenes helyzetet teremtett, ezért volt szükség a bírósági eljárásra Fotó: Balaton József

„Ez felelőtlen magatartás és demagóg hangulatkeltés volt”

Várható volt, hogy az ügy így zárul, hiszen már a rendelet megalkotásának pillanatában komoly kétségek merültek fel a légiutasadó bevezetésének jogszerűsége tekintetében, amit mi, ellenzéki képviselőként a képviselő-testületi ülésen jeleztünk is. A Szaniszló Sándor vezette baloldali önkormányzat nem járt el kellő körültekintéssel a rendelet megalkotásánál. Nem volt felelősen előkészítve a folyamat, azt a hamis látszatot keltette a kerületi lakosság felé, hogy a légiutasadó bevezetésével reális esélye van a kerületnek évi több milliárd forint bevétel szerzésére.
Ez felelőtlen magatartás és demagóg hangulatkeltés volt, amire a XVIII. kerületieknek nem volt szüksége

– jegyezte meg dr. Lévai István Zoltán  XVIII. kerületi fideszes képviselő.

Dr. Lévai István Zoltán szerint komolytalan és jogellenes volt a rendelet megalkotása, a baloldali többség a határidőből is kicsúszott. Úgy véli, hogy Szaniszlóék sem bíztak abban, hogy a rendelet kiállja a törvényesség próbáját, hiszen az első évre nem terveztek bevételt az adóból. Fotó: Facebook

 

Szaniszlóék elképzelése már az elejétől aggályos volt, mindenki ellenezte

A terv már az elejétől vitákat gerjesztett, és nem meglepő módon Szaniszlóék adókivetését a Wizz Air is ellenezte. Sőt, jogellenesnek ítélték, mert szerintük ez túlmutat az önkormányzat adóztatási jogain. Úgy vélték, a XVIII. kerületi önkormányzatnak meg kellett volna vizsgálnia, hogy van-e magasabb jogszabályi szinten rendelet, és ha van –márpedig van –, akkor nem, vagy nem ilyen körben alkothatta volna meg a sajátját. 

 

Csak azért is kivetetnék a légiutasadót a baloldali képviselők

Bár a légitársaságok és a földi kiszolgálók is tiltakoztak a repülésenkénti 1000 forintos adó ellen, a rendelet – 39/2022. önkormányzati rendelet – 2023. január 1-jén hatályba lépett. A Budapest Airport felügyeleti eljárás elindítását kezdeményezte a kormányhivatalnál. Utóbbi pedig törvényességi felhívással élt, és 30 napos határidőt jelölt meg Szaniszlóéknak, hogy a nevezett jogszabálysértéseket felszámolják. De ez nem történt meg, így a Kúriáig ment az ügy. Szaniszló Sándor a rendelet megsemmisítésére közösségi oldalán úgy reagált: „Az előírt feltételeknek a következő hónapokban eleget fogunk tenni, és újra beterjesztjük a települési adó kivetését a képviselő-testület elé”.

 





 





Ezeket olvastad már?
Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás